Mintha 2019 hirtelen 1949-cé változott volna át

Mintha 2019 hirtelen 1949-cé változott volna át

A Magyar Dolgozók Pártja II. kongresszusa 1951-ben (Fotó: Fortepan/Bauer Sándor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tüntetni akkor is becsületbeli ügy, ha nem érünk el vele semmit – olvashattuk ki Zsoldos Attila szavaiból az MTA vasárnapi demonstrációján. Hogy a kormány Akadémia-ellenes politikáján a felvonulás valóban nem fog változtatni, azt a hatalom eddigi hajlíthatatlan, tényleges párbeszédre képtelen magatartásából világosan kikövetkeztethette mindenki. Hallgatni viszont nyilvánvalóan akkor sem lehet, ha a helyzet reménytelen. Protestálni erkölcsi kötelesség nemcsak az erőszak, az akadémikusokra és Akadémiára szórt hazugságok ellen is.

Katona Csaba történésszel beszélgetek. Ahogy belemelegedünk, egyre keserűbbé válik a hangja. Kétségtelen, hogy keserűségre bőven van ok. Mert hazug a vád – mondja –, hogy a hazai tudományosság a Palkovics-féle lefejezésig, tehát a tudományos intézetek kézi vezérlés alá helyezése előtt figyelmen kívül hagyta volna a fenntartó, vagyis a magyar állam szempontjait. Az MTA intézetei eddig is felülről jóváhagyott munkaterv alapján működtek, az elvégzettekről pedig munkabeszámolót készítettek, amelyet a kormányzat rendre jóváhagyott. Nem igaz hát, hogy a magyar tudósok mindeddig l’art pour l’art módon „kutatgattak”. Ugyanakkor tény: a tudomány autonómia nélkül fabatkát sem ér.

„Ez a magyar tudomány Trianonja" | Magyar Hang

A vádak meglehetősen átlátszók. Ha pedig így van, joggal merülhet fel, mi lehet a hatalom valódi szándéka – az elkergetett CEU-tól a legyalult Akadémián át immár a likvidált Az 1956-os Magyar Forradalom Történetének Dokumentációs és Kutató Intézete Közalapítványig (röviden ’56-os Intézet) tart a sor – a tudományos világ, a szándékától eltérő elképzelések, ideák és nézetek üldözésével. Az MTA jelentős vagyonnal rendelkezik, EU-támogatásban is részesül – ismerve az eddigi gyakorlatot, mindez nem elhanyagolható szempont.

Hogy az ideológiai okok legalább olyan fontosak, abban sem lehet kétség, elegendő csupán a történettudomány elleni hadjárat lépéseit végignézni. Harmadjára pedig ott áll előttünk a bántóan pragmatikus haszonelvűség. Ahogy Pálinkás József korábbi MTA-elnök lapunknak adott interjújában megfogalmazta: „Ki akarják jelölni, milyen területen kell kutatási és innovációs eredményt felmutatni, és a tudományt teljes mértékben a gazdaság érdekeinek alárendelni. A cél illuzórikus, még a nagy országok esetében is minimum kétes kimenetelű. Az igazán jelentős tudományos eredményeket ugyanis nem lehet előre kiszámítani. A tudomány autonóm, nem tud tehát csak megrendelésre dolgozni.”

Pálinkás József: Ez a középszer diadala

A helyzet világos. Mintha kollektív időutazásban vennénk részt, mintha 2019 hirtelen 1949-cé változott volna át: a tudós társait cserbenhagyó, kormányhivatalnokká lett Palkovics László mögött a múlt árnyai, a Magyar Történelmi Társulatot lefejező Andics Erzsébet és a Magyar Tudományos Akadémiát gleichschaltoló Alexits György tűnik fel. A szóhasználat, a szókészlet nagyjából ugyanaz, a hatalom hangja cseng belőle.

Figyelmünket ennek szellemében irányítsuk most egy pillanatra a kifejezetten megalázó módon legyilkolt 1956-os Intézetre. Mi lehetett a bűne a tudós közösségnek a kőbunkóval dolgozó hatalom szemében? Mit olvashatunk majd indoklásul a kormánymédiában? Hogy „nem volt képes a magyar társadalom fejlődését helyesen megvilágítani, fordulatainak igazi okait feltárni?” „Hiszen legégetőbb problémáinkat megkerülte…”

A párt előbb 15 „megbízható tudós" haladéktalan felvételét követelte az MTA-tól | Magyar Hang

Ki mondta ezt? Régi elvtárs vagy valamelyik újsütetű fideszes purifikátor? Tulajdonképpen mindegy. Saját felelősségünk, hogy ha tehetjük, ne asszisztáljunk a szégyenletes játékhoz. Így tettek például azok, akik letiltották saját vagy a felmenőik által adott, az intézetben őrzött életútinterjúk további kutatását. Személyes megjegyzés: a kérdésben magam is levonom a rám háruló családi konzekvenciát.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/23. számában jelent meg, 2019. június 7-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/23. számban? Itt megnézheti!