Nagyon nagy testvér – Nem Kína és nem 2020

Nagyon nagy testvér – Nem Kína és nem 2020

A kínai társadalmi kreditrendszer. Részlet az ausztrál ABC News kisfilmjéből (Fotó: ABC News)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nyugtalanul aludt. Jobbra-balra vetődött, mint gyerekkorában, amikor a váratlanul késő estébe nyúló vendégségben hirtelen megágyaztak neki, s a felnőttek odaátról átszüremkedő zsongásában sehogy sem találta a helyét.

Egész éjszaka arra az üveg sörre gondolt, hogy hülyeség volt beugrani érte a kisboltba hazafelé menet. Előveszi a Társadalmi Kreditszám (TK) mutatóját, remegő ujjal frissít rá az adatbázisra, és igen, pont az van, amitől tartott, túl sok ponttal esett vissza. Ami azt jelenti, ma már csak a sima járatokon urazhat, az E jelűekre nem engedi fel az elektronikus jegy- és bérletrendszer.

Fenébe, pedig olyan jól kiszámolta előre, hogy ha a haverjaival beül iszogatni, és két pálinkát, hozzá három korsó 6 százalékos barna sört gurít le, és még egy cigarettát is megenged magának, akkor az előző héten a közmédia híradójának naponta többszöri megnézésével összegyűjtött pluszpontjaival épp bent marad a mostani kategóriájában. De kicsit berúgott, és enyhe részegségében megkívánta azt a bizonyos még egy sört. Súlyos hiba volt.

Mindenkit megfigyelnek? Itt a Flaszter 7. adása - Magyar Hang

Csütörtök este újra jelentkezett a FLASZTER a Magyar Hang Facebook-oldalán! Dévényi István e heti vendégei: Lukács Csaba, a Magyar Hang lapigazgatója és Pető Péter, a 24.hu főszerkesztő-helyettese. Dévényi István vendégei: Lukács Csaba, a Magyar Hang lapigazgatója és Pető Péter, a 24.hu főszerkesztő-helyettese.

Holott már eddig sem állt túl jól a kreditekkel. Néhány évvel korábban közösségi finanszírozással indított videóblogot, amit akkor is tovább üzemeltetett, amikor támogatói a kreditrendszer bevezetésekor egyik napról a másikra eltűntek. Ráadásul a még talpon maradt néhány, kormánytól független újság egyikébe is ír, ami alapból mínusz 50 ezer pontot jelent a kormánypárti kollégáihoz képest – erre amúgy minden áldott reggel ugyanazzal a piros felkiáltójeles üzenettel figyelmezteti a karjára csatolt, LED-kijelzős TK-mérő. S hogy még rosszabb legyen a helyzet, tévét alig néz, szinte csak olyankor, amikor – mint az előző napi buli előtt is – pluszkreditekre van szüksége.

Sebtében összecsap egy kalkulációt: ha egy évre megrendeli a Figyelőt és a Magyar Időket is, és a hónapból hátralévő három hétben már nem fogyaszt alkoholt és nem is gyújt rá, akkor tudna visszajönni a társadalmi kreditrendszerben egy szintet. Lemondóan legyint, ennyit nem ér meg.

Néhány órával később viszont már átértékeli a döntését. Van egy rossz foga, évek óta küzd vele, de mivel betegesen fél az orvosoktól, egyre csak halogatta a beavatkozást. Reggelire müzlit evett, mert bár nem igazán szereti, de nemrég beszerzett háromtucatnyit, amikor az intercity vonatjegyhez szükséges pluszkrediteket egyszeri, nagy mennyiségű egészségesétel-vásárlással biztosította. Mert ez is baj vele, hogy imádja a fűszeres, zsíros húsokat, három-négy naponta vesz ilyesmit, amiért az érrendszeri betegségek kockázati tényezője okán pontlevonás jár. Szóval müzlit majszolt, és úgy harapott rá egy mogyoróra, hogy meg sem állt a fogászati ügyeletig, ahol viszont azonnal várólistára tették, amint az asszisztens beütötte számítógépébe az adatait. Még mutatta is neki, hogy az ő szintjén két hetet kell várni a foghúzásra.

She's a model citizen, but she can't hide in China's 'social credit' system

Updated September 19, 2018 10:13:17 China is building a digital dictatorship to exert control over its 1.4 billion citizens. For some, "social credit" will bring privileges - for others, punishment. Dandan Fan is very much the modern Chinese woman. A marketing professional, she's diligent and prosperous - in many ways she's a model Chinese citizen.

Ekkora már könnyek csorognak a bal szeméből a fájdalomtól, gyorsan ingyenes wifi-helyet keres – ami nem is olyan egyszerű, mivel aktuális társadalmi kategóriájában a McDonald’s-éra sem tud felcsatlakozni. A telefonján rendeli meg a két kormánypárti lapot, sőt, mivel biztosra akar menni, a tévécsomagjából kiveszi az RTL Klubot, a helyére pedig behúz párat az Andy Vajna-féle tematikus csatornákból. Negyedóra múlva jön az értesítés, hogy visszakapja korábbi besorolását, de csak 24 óra múlva.

Lefelé mindig gyorsabb, morogja félhangosan, gondosan ügyelve rá, nehogy a térfigyelő kamerák leolvassák a szavakat a szájáról.

A délután nyugalmas. Ma nem ment be a szerkesztőségbe, nem akart kockáztatni, mert legutóbb is összefutott valakivel a bejáratnál, aki lendületből elmesélt neki egy orbános viccet, ő meg felröhögött az amúgy elég bugyuta poénon, s ez mindkettejüknek 100 pontjába került. Helyette órákig sétálgat a simogató késő őszi napfényben végig a Dunakorzón oda-vissza. Annyira jól érzi magát, hogy észre sem veszi, több mint tízezer lépést tett meg, amit a rendszer 250 ponttal jutalmaz

Hazafelé ismét beugrik a sarki üzletbe, egy röpke, boldog pillanatra eljátszik a gondolattal, hogy nem tervezett sétapontjait kólára cseréli, ám mivel még a zéró is enyhén mínuszos, csak ásványvizet és szotyit vesz, ami az egyetlen, 50 pontos csipszadóval nem sújtott rágcsálnivaló.

Lécci-lécci, csak a Fidesz! - Magyar Hang

A csend, rend, fegyelem idilli állapota csak addig kellemes, amíg az ember nem ütközik a Párttal (NER-rel). És itt jövünk, pardon, jönnénk mi, újságírók.

Ha már így alakult a nap, leül tévézni. Megszokásból az RTL-re kapcsol, de már nincs, a helyén a TV2 jön be. Egy darabig bámulja a már egy évtizede a migráció csapdájába esett, haldokló Európáról, az ugyanezen végstádiumos Európa ellen vívott szabadságharcról meg a brüsszeli önkényről szóló híreket, ha még Soros is élne, gondolja, aztán inkább bekapcsolja a laptopját. A Facebookra megy fel, mint mindenki, hiszen az utolsó alaptörvény-módosítás óta minden gépen a Nemzeti Internet Hatóság által felügyelt Facebook-verzió a kezdőlap. Ismeretlen ismerőse megosztott egy külföldi alkalmazást, amely a jelen állapotokból kiindulva összerakja a jövőt. Kipróbálja két gyerekkel, az egyik autógyári szerelő lesz, a másik bolti eladó, ez a maximum, amit apjuk rossz közösségi besorolása miatt elérhetnek, neki pedig nem jár majd nyugdíj, és 70 évesen már a közgyógyellátási minimumra sem lesz jogosult.

A műsorváltozás joga - Magyar Hang

Műpártolói körökben Picasso kék korszaka is elég híres volt, viszont hozzátennénk, ő legalább üres vásznat kent össze kékkel.

„Ezt akartuk?” – üzenettel posztolja ő is az oldalt, alig nyomja az entert, már rezeg a készülék mutatva a 750 pontos levonást és egy üzenetet, hogy a cég, amelytől új telefonját rendelte, így már nem tudja biztosítani az ingyenes házhoz szállítást. Magára ölti a kabátját, és lemegy a boltba néhány sörért.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 22. számában jelent meg, 2018. október 12-én. Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 22. számban? Itt megnézheti!