Nyílt levél az előválasztásról a hatpárti szövetség vezetőinek

Nyílt levél az előválasztásról a hatpárti szövetség vezetőinek

Ellenzéki pártvezetők a parlamentben (Fotó: Facebook/Jobbik)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tisztelt Pártvezető Hölgyek és Urak!

A demokrata politikai erők rendszerváltó célú összefogását régóta sürgető százezrek önjelölt szószólójaként azt javaslom, hogy gondoljátok újra az előválasztással kapcsolatban nyilvánosságra hozott terveteket. Ez ugyanis indokolatlanul szűkkeblű a választáson szintén indulni kívánó demokrata pártok és civil szereplők iránt. Ami morálisan sem tartható és politikailag is csak káros következményekkel járhat.

A demokrácia és a nemzet ügyének elválaszthatatlanságát képviselő, rendszerváltó kormányzást hirdető ellenzéknek csak az lehet az érdeke, hogy minél nagyobb társadalmi bizalomra tegyen szert. Hogy a magyar társadalom különféle értékrendű, baloldali, jobboldali, centrista, ám egyaránt demokrata széles többsége minél nagyobb arányban érezhesse azt majd 2022-ben, hogy a közös ellenzéki jelöltek az ő képviseletükben is küzdenek a közös szabadságunkért, a közjóért az orbáni önkényuralmi rendszer jelöltjeivel szemben.

Remek, hogy a Ti pártjaitok összefogtak. De ez kevés. Egyetlen reménybeli demokrata szavazatának elvesztését sem szabad megkockáztatni.

Vitathatatlan, hogy a nemzet ügyét ismét a demokrácia ellen fordító autokratákkal szemben ebben a választási rendszerben hatékonyan csak a demokraták választási összefogásával lehet fellépni. A rendszerváltó ellenzéki szövetség azonban csak akkor képviselheti morálisan megalapozottan azt az álláspontot, hogy 2022-ben csak az orbáni önkényuralom és a szabadelvű demokráciát képviselő szövetség között lehet választani, ha minden demokrata megtalálhatja a helyét ebben a rendszerváltó szövetségben.

Ez pedig ma elsősorban a Ti felelősségetek.

A hat párton kívüliek iránti nyitottságnak a jelöltkiválasztásban az az elemi feltétele, hogy a rendszerváltás minimumprogramját és a jelöltté válás etikai szabályait elfogadni kész jelöltek a saját jelölőszervezetük nevében vagy akár saját jogon anélkül is elindulhassanak az előválasztáson, hogy előzetesen nyilatkozniuk kellene róla, a szövetkezett hat párt közül melyik frakciójába fognak beülni a megválasztásuk esetén.

Ez ugyanis azt jelentené, hogy e hat párton kívüli szereplők akkor sem alakíthatnának frakciót, ha netán olyan jó eredménnyel végeznének a választáson, hogy a képviselőik az önálló frakció létrehozásához szükséges létszámot is elérik.

Lássuk be, ez méltánytalan volna.

Ha a hatokon kívül is lesz olyan párt, amelynek az önálló frakcióalakításhoz elegendő egyéni jelöltje nyer az előválasztáson és válik ezzel az ellenzéki összefogás közös jelöltjévé, evidens kéne, hogy legyen, az eredménye elismeréseként e párt nevének jelölőszervezetként is szerepelnie kell a szavazócédulákon az ellenzéki összefogást fémjelző pártok sorában. És természetesen arra is joggal igényt tarthat, hogy teljesítménye arányában a közös országos listán is képviseletet nyerjen.

A frakcióhoz csatlakozásról való nyilatkozás kötelezettsége csak azokat az előválasztáson nyerő jelölteket terhelje tehát, akiknek a pártja nem érte el az önálló frakció megalakításához szükséges létszámot, valamint azokat, akiknek a jelölő szervezete, mivel nem minősül pártnak, eleve nem jogosult a választáson jelöltállításra, továbbá az önálló egyéni jelöltként előválasztást nyert civileket.

Az előválasztási tervezet ilyen értelmű, méltányos módosítása remélhetőleg elegendő lenne arra, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom és más civil szervezetek mellett a Kétfarkú Kutya Párt, az Új Világ Néppárt, a Polgári Válasz, az ISZOMM stb. is elinduljon a jelöltjeivel saját jogon az előválasztáson. És vállalja azt a kötelezettséget, hogy a 2022-es megmérettetésen már nem indít önálló jelölteket, hanem a rendszerváltó demokrata összefogás közös jelöltjeit, a rendszerváltás közös ügyét támogatja.

A szerző újságíró, közíró

A Publicisztika rovatban megjelenő írások nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.