Orbán Viktor, a nemzeti kaméleon

Orbán Viktor, a nemzeti kaméleon

Orbán Viktor és Ferenc pápa 2016 augusztusában a Vatikánban (Fotó: Facebook/Orbán Viktor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jött a hír, miszerint a Vatikánban járt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, ahol Pietro Parolin szentszéki államtitkárral tárgyalt több ügyről, és kihasználva a lehetőséget, szóba hozta Ferenc pápa magyarországi látogatását is. Semjén a látogatás pontos időpontjáról később sem árult el semmit, csak annyi derült ki, hogy két esemény lehet alkalmas arra, hogy a szentatya Magyarországra érkezzen. Mindszenty József bíboros hercegprímás tervezett boldoggá avatása is aktualitást adhatna a látogatásra, illetve a 2020-ban éppen hazánkban rendezendő nemzetközi eucharisztikus kongresszus lehet jó alkalom Ferenc pápa fogadására. Az egyházfőről közismert, hogy kifejezetten olyan helyekre látogat, ahol a katolikus világ nagy rendezvényeit tartják, vagy kifejezetten nagy a nyomor és a szegénység.

Nos, nem ez az első eset, amikor a katolikus egyház fejét meghívják Magyarországra, hiszen Áder János már 2013-ban Magyarországra invitálta a szentatyát. A 2016-os Szent Márton-emlékév tiszteletére mind a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, mind pedig a magyar kormány hivatalosan meghívta Ferenc pápát, ám eddig nem lehetett az egyházfő programjába beilleszteni egy magyarországi látogatást.

„Három szó, ami fontos: kérem, köszönöm, bocsánat" | Magyar Hang

A katolikus egyház feje, a szegények és az elesettek megsegítéséért feltétel nélkül kiálló Ferenc pápa ma töltötte be 82. életévét.

Mindenesetre eddig még nem jött sem hivatalos, sem pedig egyéb reagálás Semjén Zsolt szavaira. Többen állítják, a pápa nem is jön Magyarországra, mert ugyan a kormány mindig is kerülte hivatalosan a szentatya bírálatát, ám a kormánypárti média rendszeresen támadja őt, nem egyszer kiemelve, ő nem is legitim pápa, hanem egy migráns, aki megbuktatta XVI. Benedeket. Mindezt miért? Csak azért, mert Ferenc pápa a menekültek és a szegények pártját fogja, ami ugye homlokegyenest ellentéte az állítólagos kereszténydemokrata államot építő Orbán-kormány migránspolitikájával és a hajléktalanokkal szembeni intézkedésekkel. Egyebek mellett. Ráadásul Ferenc pápa kinyilatkoztatásai ellenére a Magyar Katolikus Egyház egyszer sem emelte fel a szavát például a hajléktalanok mellett.

Kérdés, hogy a pápa egyáltalán szót tudna-e érteni a magyar kormány tagjaival, illetve magával Orbán Viktorral, hiszen annyira másképpen gondolkodnak, hogy találkozójuk a süketek párbeszédéhez hasonlítana a legjobban. Ám ettől mégsem kell senkinek tartania, ugyanis a magyar miniszterelnök tökéletesen alkalmazkodik az éppen aktuális környezetéhez, és mindig azt mondja, úgy érvel, nyilatkozik, ahogy azt a pillanatnyi helyzete megkívánja. Hogy ez jellemes-e, vagy csak éppen a politikusi mivoltának alapját jelentik, mindenki döntse el maga.

A luxusrepülők és a félhold árnyékában | Magyar Hang

Az ajándékozó, vagyis az üzletember, focicsapat-tulajdonos Garancsi István cégei sorra nyerik a milliárdos állami közbeszerzéseket.

Az túl egyszerű lenne, ha a Soros Györgyhöz fűződő viszonyát kezdenénk elemezni, vagy akárcsak felidéznénk a ma már konzervatív kereszténydemokráciát építő kormányfő azon korábbi parlamenti beszédét, amikor a papsággal közölte, csuhások térdre, imára. Vagy idézhetnénk napestig azt, amikor 2010 előtt az állami pénzek lenyúlását az egyik legfőbb bűnnek nevezte, illetve kiállt a sajtószabadság mellett. Utóbbival persze nem egyezik meg a Sargentini-jelentés vitája alkalmából elhíresült mondata, miszerint ők sosem hallgattatnák el a más véleményeket.

De emlékezzünk csak arra, hogy amikor Finnország miniszterelnökével tárgyalt, a két nép rokonságát, nyelveink közös származását dicsőítve, majd Kirgizisztánban járva ugyanerről szemrebbenés nélkül megállapította, nem is finn, hanem a türk nép a rokonunk. Orbán Viktor, a keresztény Európa és a magyar haza nagy védelmezőjeként Erdogan török elnök budapesti látogatásán nem győzte kiemelni, hogy a 150 éves török megszállás mennyi romantikus elemmel bírt. Majd az október 23-ai ünnepi beszédében már oszmán hódítókról beszélt, akiknek az Európát fenyegető támadásaik ellen Dobó István, az egri vár kapitánya, Szondi György, a drégelyi palánkvár parancsnoka, vagy éppen Zrínyi Miklós, a szigetvári hős példát mutatott – nemcsak a magyarságnak, hanem a keresztény világnak is.

Erdogan: egy szívesen látott iszlamista vezér Budapesten | Magyar Hang

Orbán Viktor egyre távolabb vinné az országot attól a korántsem tökéletes (érték)világtól, amelyhez az ország 1990-ben csatlakozott, illetve visszatért.

A fentiek ismeretében nyugodtan várhatnánk Ferenc pápa látogatását is. Hiszen arra a pár napra lekerülnének a Stop, Soros!-os plakátok, nem akarnánk megállítani Brüsszelt, és ha a szentatya a menekültekről érdeklődne, hát Orbán Viktor azonnal fel tudná mutatni a foggal-körömmel és nemzeti konzultációval elutasított kvótánál is több oltalmazott beengedését, vagy éppen a 25 ezer bevándorlási kötvénnyel érkező gazdag migránsokat. A szegényekről, a hajléktalanokról meg szó se essék, míg a kormánypárti sajtó a szentatya dicséretét zengi majd napestig.

Legfeljebb, ha majd a pápa távozik, Rogán Antal propagandaminisztériuma elkezdheti az adófizetők pénzéből előállítani az „Állítsuk meg a Vatikánt, nehogy Ferenc pápa nevessen a végén” szövegű plakátokat, reklámfilmeket.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 25. számában jelent meg, 2018. október 31-én.

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 25. számban? Itt megnézheti!

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.