Orbán Viktor felemelkedő bukása

Orbán Viktor felemelkedő bukása

Orbán Viktor bejelentést tesz (Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor délután öt órakor mondott le. A közjogi aktus közzétételét most nem bízták a Facebookra, valamennyi országos televízió megszakította adását, hogy élőben közvetítse a miniszterelnök rövid, alig kétperces búcsúnyilatkozatát. Ami korántsem volt sem előzmények nélküli, sem váratlan: Magyarországon ekkor már harmadik hete napi kétszáznál több halálos áldozatot szedett a koronavírus-járvány.

A miniszterelnök arról beszélt, hogy a helyzet drámai, a kormány azonban nem térhet le az utolsó nemzeti konzultáció eredménye által kijelölt útról, s mivel a válaszoló milliók meghatározó többsége az ország működőképességének fenntartása mellett tette le a voksát, az általa vezetett kabinet jelen helyzetben nem tehet mást, mint meghajolva a népakarat előtt, de átérezve az elveszített életek miatti felelősséget, megteremti a lehetőségét, hogy a polgárok előre hozott választáson dönthessék el, hogy a távozó kormányzat egyéni felelősségre alapozó, vagy az ellenzék drákói szigort jelentő védekezési stratégiáját kívánják-e támogatni.

A bejelentésre leggyorsabban Lázár János, a Miniszterelnökség egykori vezetője reagált, közleményében tulajdonképpen bejelentkezve a Fidesz kormányfőjelölti posztjára. A közéletben azóta nem hallottak felőle.

Az ellenzéki pártok üdvözölték Orbán Viktor döntését, hozzátéve, hogy a feláldozott magyar életek nem maradhatnak következmények nélkül, a bűnösök bűnhődni, a felelősök felelni fognak, teljes, részletes és transzparens kivizsgálás, plusz Mészáros Lőrinc és Tiborcz István. A Fidesz is üdvözölte Orbán Viktor döntését, nem feledve megemlíteni a kormányfő mélyen demokratikus elkötelezettségét, midőn úgy a saját, mint az ország sorsát a nép, mint a hatalom legfőbb birtokosának kezébe helyezte.

Másnap megkezdődött a választási kampány. A kormányzati média egy emberként a demokrácia legnagyobb ünnepeként köszöntötte a lemondást, az ötszáz szerkesztőség valamennyi kiadványa címlapon, nyitó oldalon, vagy kiemelt helyen publikálta az „Ez a demokrácia!” című, szerző által nem jegyzett, a kormánypárt előző nap közzétett irányvonalával megegyező érvelést megfogalmazó vezércikket. Az ellenzéki médiában ugyanakkor az „együtt, vagy külön” vita lángolt fel ismét, mivel a bő egy évvel későbbre készülődő pártok váratlanul döntési helyzetben találták magukat. A koronavírussal kapcsolatosan 24 óra alatt elhunytak száma átlépte a 250-et.

Az ellenzéki formációkat az is meglepetésként érte, hogy a Fidesz kampányában egyáltalán nem a járványról, hanem a kormányzati nyilvánosságban csak moslékkoalícióként emlegetett szövetség képtelenségéről esett szó. A kormánypárt stratégiája egyfelől Gyurcsány Ferenc történelmi léptékű, elévülhetetlen politikai bűneire, másrészt az összefogás egyéni választókerületekben induló jelöltjeinek kisebb-nagyobb létező és/vagy kitalált problémás ügyein alapuló karaktergyilkosságokra épült. A harsány csatazajban a vírusról alig lehetett hallani, miközben a halottak napi száma meghaladta a 300-at.

A Fidesz Orbán Viktort jelölte kormányfőnek. Az ellenzék Dobrev Klára listavezetésével vágott neki a megmérettetésnek, mondván: a DK politikusa nőként a jövőt képviseli. A Fidesz szerint Dorbrev Klára a múlt apró darabja. Az áldozatok száma lassan, de masszívan araszolt napi 350 felé.

Néhány héttel az előre hozott választások napja előtt valamennyi közvélemény-kutató cég a Fidesz kisebb-nagyobb arányú győzelmét jósolta. Az adatok láttán az ellenzéki pártok taktikát váltottak, s a pandémia helyett a Fidesz korrupciós ügyeire koncentráltak. Ismét előkerült az Elios-sztori, illetve Mészáros Lőrinc szájenszfiksön léptékű gazdagodása. Mottó: stadionország gyáva krumplikirálya strómanok mögé bújik. A Fidesz talált egy korábban vörös csillag alatt parolázó, illetve horogkeresztes bögréből kakaót hörpölő ellenzéki jelöltet is, szerintük Gyurcsány Ferenc náci-kommunista moslékkoalíciója akár a polgárháborútól sem riadna vissza, hogy megkaparintsa a hatalmat, és a derék, becsületes fideszes köztisztviselőkön törvénytelen bosszút álljon. A vírusfrontról végre jó hír érkezett, mert az áldozatok száma újból 300 alá bukott.

Egy héttel a szavazás előtt több körzetben is szétesett az ellenzéki együttműködés, mivel egyes alapszervezetek vállalhatatlannak tartották az országos pártközpontokban született egyezség eredményeként nyakukba ültetett képviselő-jelölteket. A Fidesz Alkalmatlan címmel indít országos sajtótájékoztató-sorozatot, az ellenzéki szervezetek elnökei közös kiállásban biztosították szimpatizánsaikat a szövetség szilárd erejéről. Néhány pártvezető kétharmados győzelemről beszélt.

Az előre hozott országgyűlési választást rekordrészvétel mellett tartották, különösebb jogsértésről a már megszokott gyanús eseteken túl nem érkezett jelentés. A szavazatok 98,9 százalékos feldolgozottságánál Dobrev Klára elismerte a választási együttműködés vereségét, amit, mivel a Fidesz nem szerezte meg az újabb kétharmadhoz szükséges képviselőhelyeket, hatalmas, történelmi győzelemként értékelt, valamint ígéretet tett rá, hogy a négy év múlva esedékes választást megnyerve valamennyi fideszest elszámoltatják majd mindenért.

Orbán Viktor videóban köszönte meg a szavazók támogatását. Az otthonról, családja körében bejelentkező kormányfő biztonságos, kiszámítható folytatást ígért, ugyanakkor megjegyezte, hogy az ellenzék felelőtlen, erőszakos kampánya miatt válhatott súlyosabbá a honi járvány- és gazdasági helyzet, s ez nem maradhat következmények nélkül.

A halottak aznapi száma négyszázhoz közelített, de az általános ünneplés közepette erre senki sem figyelt.

Olvasna még Dévényi Istvántól? Kattintson!

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/45. számában jelent meg november 6-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/45. számban? Itt megnézheti!