Változó közhangulat, változatlan tanulságok

Változó közhangulat, változatlan tanulságok

Dézsi Csaba András (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kétségtelen, hogy a 2019-es önkormányzati választás fontos fordulópontot jelentett a magyar politikában. Az is nyilvánvaló azonban, hogy mind a kormánypárti, mind az ellenzéki nyilvánosságnak nehezére esik, hogy a maga helyiértékén kezelje a történteket. Ezt jól mutatja az a szélsőséges hangulatingadozás, amellyel a két tábor az azóta megtartott időközi választások eredményéhez viszonyul.

Amikor a jobbikos Budai Lóránt nem várt fölénnyel győzött az elsőre még rendkívül szoros eredményt hozó, a Fidesz nyomására megismételt jászberényi polgármester-választáson, a kormányoldalon kisebbfajta pánik uralkodott el, míg az ellenzék már a 2022-es győzelmet is kezdte a zsebében érezni. A fideszes Dézsi Csaba András győri, szintén nagy arányú győzelme óta viszont fordult a kocka: a lelkesebb kormánypárti megmondóemberek már az ellenzéki összefogást temetik, de a másik oldalon is sokan tartanak az ellenzék megtorpanásától, lendületének megtörésétől.

Az önkormányzati választásnak valóban fontos tanulságai vannak kormány és ellenzék erőviszonyára nézve, de jóval összetettebbek, mint ezek a reakciók mutatják. Most, hogy túl vagyunk a győri időközi választáson – mint egy megkésett záróakkordon –, érdemes felidézni ezeket a tanulságokat.

A magyar politika megújulásra való képtelensége | Magyar Hang

Először is fontos leszögezni, hogy a Fidesz egyáltalán nem szerepelt rosszul 2019 őszén. „Békeidőben” ugyanezt az eredményt a párt akár sikerként is kommunikálhatta volna. A Fidesz azonban túl sokáig és túl nagyokat nyert ahhoz, hogy ez most ne üssön vissza: gyakorlatilag 2006 ősze óta minden országos választást behúzott, amihez képest a legkisebb visszaesés is könnyen vereségnek látszik. Az ellenzék pedig nemcsak fontos szimbolikus győzelmeket aratott, de hosszú idő óta először érezhette a siker ízét. Így lett egyértelmű ellenzéki győzelem abból az eredményből, amely nagyvárosi szinten ugyan az ellenzék, kistelepülési szinten viszont a kormánypárt dominanciáját mutatta.

Másodszor a Fidesz nem azért veszített a nagyvárosokban, mert kevesebben szavaztak volna rá, mint korábban. Sőt, számos helyen még növelni is tudta szavazatainak számát: így történt ez több fővárosi kerületben, és Tarlós István is több voksot kapott, mint 2014-ben. Részben ezért is érhette meglepetésként az eredmény a Fideszt, hiszen látták, hogy helyben most is képesek hozni a számaikat. Az ellenzéki koordináció azonban egyesíteni tudta a kormányellenes szavazatokat, amivel szemben a kormánypárti induló több városban és kerületben is alulmaradt.

4500 főnyi remény - Avagy mi történt Győrben? | Magyar Hang

A Fidesz számára kedvező városokban viszont ez sem volt elég: ez történt Győrben is, ahol még a botrányba keveredett Borkai Zsolt is nyerni tudott, nemhogy az őt követő elfogadhatóbb jelölt. Az arról való tudásunk viszont változott, melyek a Fidesznek kedvező városok és kerületek. Mint kiderült, ez már nem mondható el Buda nagy részéről, és olyan megyeszékhelyekről sem, mint Tatabánya vagy Szombathely.

Harmadszor jól látszik az is, hogy a fentebb említett területi megoszlás a Fidesznek kedvez. Az ellenzék már 2018-ban is erősebb volt számos nagyvárosban, de a környező kistelepülések kormánypárti fölénye miatt mégsem tudta elvinni az adott választókerületet. Ami azt jelenti, hogy egy parlamenti választáson a koordináció szükséges, de nem elégséges feltétele az ellenzéki sikernek. Ahhoz, hogy az ellenzék győzni tudjon, az országos támogatottságának nőnie kellene vagy a Fideszének csökkennie.

A kormánypárt azonban 2019 során erősödött: ezt mutatták az európai parlamenti választás – és ezt fedték el az önkormányzati választás – eredményei. Bár a legújabb felmérések szerint a Fidesz támogatottsága 2019 ősze óta csökkent, ez egyelőre annyit jelent, hogy visszaállt a 2018-as szintre. Ilyen erőviszonyok mellett az ellenzéki együttműködés legfeljebb a kétharmad megakadályozására lenne elég egy országgyűlési választáson – de mint tudjuk, erre 2018-ban is elég lett volna.

Van azonban még egy tanulsága az önkormányzati választásnak, amit a Fidesz vont le: nevezetesen az, hogy az idő nem nekik dolgozik. Hiszen a területi megoszlás mellett életkori megoszlás is létezik, és a jelek szerint nem állnak túl fényesen a fiatalabb generáció körében. Ezt mutatják legalábbis a fiatalok megnyerésére tett látványos – bár nem mindig meggyőző – kormánypárti kísérletek, valamint az ezt a korcsoportot leginkább megszólítani képes Momentum elleni támadások.

2020 és a kétharmad | Magyar Hang

Mindez persze nem jelenti azt, hogy az ellenzéknek elég ölbe tett kézzel várnia. Ugyanis míg az ellenzéki pártok azzal voltak elfoglalva, hogy technikai választ adjanak arra a kérdésre, hogyan tudják egyesíteni a szavazóikat, addig a Fidesz újabb és újabb politikai választ adott arra a kérdésre, hogyan legyen több szavazója. A tavaly megvalósult választási együttműködést követően az ellenzéknek is erre a kérdésre kell politikai választ adnia. Ezt pedig még egyetlen párt helyett sem végezte el a demográfia.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/5. számában jelent meg január 31-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2020/5. számban? Itt megnézheti!