Milyen akció a mínusz 30 százalékos kedvezmény?

Milyen akció a mínusz 30 százalékos kedvezmény?

Fotó: Unsplash/Artem Beliaikin

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mínusz szorozva mínusszal egyenlő plusz, ha jól emlékszem. Na most én nagyon rossz voltam matekból, tehát semmi sem biztos, de majd mindjárt megmagyarázom.

Előtte még hadd meséljek gyerekkori élményeimről. Korrepetált egy matematikatanár, aki végtelen türelemmel magyarázta a törtek és az egyenletek számomra mindennél misztikusabb világát. Emlékszem, ahogy a fülembe beérkeznek az információk, bámulok a papírra, zsong a fejem, és az egészből egy kukkot sem értek. A tanár küzdött rendületlenül, és végül haszonnal, mert a bukást mindig elkerültem. De azért amikor eljött az egyetemi felvételi ideje, egy pillanatra sem merült fel, hogy elméleti matematikára adjam be a jelentkezésemet.

Ez arról jutott eszembe, amit egy barátom mesélt. Lánya felvételizett egy nyolcosztályos gimnáziumba, ám a matek értékelhetetlenre sikerült. „Mintha lement volna előtte a függöny – de az sem biztos, hogy valaha felment egyáltalán” – kesergett az apa, és én mélységesen együttéreztem a gyermekkel. Annak a függönynek a belső oldalát én is nézegettem épp elégszer.

Vannak szavak | Magyar Hang

Ám pár dolog csak megragadt. Például ez a mínusztéma. Épp ezért nézem értetlenül, hogy amikor egy cég akciózik, az esetek 95 százalékában a „mínusz valahány százalék kedvezmény” fordulatot használják. Legutóbb a villamosmegállóban láttam: „kávégépeinket most –30% kedvezménnyel vásárolhatja meg!” A kedvezmény eleve mínusz, annak a mínusza nem plusz? Tehát ez nem azt jelenti, hogy 30 százalékkal drágábban adják a terméket?

Mondom, matekból rossz voltam, de szerintem ez így van. Engem nem vernek át: megveszem inkább az eredeti áron, az épp annyi, amennyi.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/5. számában jelent meg, 2019. február 1-jén.

Hetilapunkat megtalálja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 2019/5. Magyar Hangban? Itt megnézheti.