„Jézus lát téged. De a kamera is!”

„Jézus lát téged. De a kamera is!”

Fotó: Evangélikus.hu

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyar templomokban az utóbbi időben tűntek fel olyan kiírások, amelyek húsz-harminc éve még alighanem profánul és idegenül hatottak volna. Nyelvi lelemények és szellemes – vagy annak szánt – üzenetek. Elsők között tűnt fel annak idején a „Jézus téged is hív – de nem mobiltelefonon!” figyelmeztetés, amely az után vált szükségessé, hogy egyre több hívő felejtette bekapcsolva a készülékét szentmise alatt is. A felirat mára közkeletűvé vált, számos templom bejáratán olvasható. Hogy mennyire hatékony, az mérhetetlen, tapasztalatok szerint nemritkán csendülnek fel a jellegzetes csengőhangok például úrfelmutatáskor is.

A Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom 2018. január 1-je óta „működik” az örökimádás-kápolna, amelyben a 2020-ban a magyar fővárosban rendezendő nemzetközi eucharisztikus kongresszusra készülve éjjel-nappal minimum két ember végez szentségimádást. Ezt a templom homlokzatán jókora molinó hirdeti: „Open 0–24 Nyitva”, olvasható a némileg az üzleti világ kiírásaira rímelő szöveg a bejárat fölött. Ez a hasznos információ mellett remek marketingfogás is a belváros kellős közepén.

Dzsordzsi bácsi, Gabika, Bencus és Peti | Magyar Hang

Az „open” persze nem azt jelenti, hogy folyamatosan tárva-nyitva lennének a kapuk – ez a magyar fővárosban, ahol ez esetben bizonyos értékek jó eséllyel tolvajok áldozatául esnének, meglehetős könnyelműség lenne. Hogy a probléma létezik, azt jól mutatja a budai Kolosy téren a ráccsal elzárt bejárat mellett álló persely talapzatán nemrég feltűnt figyelmeztetés: „Jézus lát téged. De a kamera is!” Tiszta beszéd. És valószínűleg hatásosabb is, mint az idézett mobiltelefonos intés.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/20. számában jelent meg, 2019. május 17-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/20. számban? Itt megnézheti!