Tényleg fekete lehetett-e Kleopátra? – Afrika-szakértő a Reptérben

Tényleg fekete lehetett-e Kleopátra? – Afrika-szakértő a Reptérben

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Háborús bűnösök szabadlábon, újabb véres konfliktus sújtja Szudánt – ez volt a kiindulópontja külpolitikai háttérműsorunk e heti adásának. A Reptérben ezúttal Tarrósy István egyetemi tanárral, a Pécsi Tudományegyetem Afrika Kutatóközpontjának vezetőjével Balogh Roland külpolitikai újságírónk többek között Afrika migrációs trendjeiről, migrációs politikáról, a sztereotíp Afrika-képről, a meleg- és emberi jogok afrikai helyzetéről beszélgetett.

De szó esett a fekete kontinens gazdasági kilátásairól, a kínai és orosz jelenlétről, illetve arról, hogy az évtizedes konfliktusok ellenére is egyre többen fektetnek be Afrikában. Érintettük a magyar-afrikai kapcsolatokat is, azt, hogy mi hogyan és milyen exporttal vagyunk és lehetünk jelen manapság a fekete kontinensen. Egyúttal arról is beszéltünk, hogy miért akadtak ki nagyon Egyiptomban azért, mert a Netflix egyik új dokumentumfilmjében fekete nőként ábrázolják az ókori Egyiptom utolsó fáraóját, a makedón-görög családból származó VII. Kleopátra Philopatórt.

Az e heti brüsszeli percekben ugyancsak Afrikával foglalkoztunk. Arató László tudósítónkkal arról beszélgettünk, hogy hogyan változott meg az EU hozzáállása Afrikához, és hogy az afrikai kapcsolatok már nem arról szólnak, hogy adunk segélyt, és jó napot kívánunk!

Műsorunk most még mindenki számára elérhető, a későbbiekben csak előfizetőink számára hallgatható. Ha szívesen követnék adásainkat, kérjük fizessenek elő a Magyar Hangra, hiszen lapunk kizárólag az olvasóknak és a támogatóknak köszönhetően működik. Aki idő- vagy helyhiány miatt nem a nyomtatott változatot választaná, előfizethet a Magyar Hang Pluszra, és olvashat minket online is. Fizessenek elő, támogassák a Magyar Hangot, kövessenek bennünket a Facebookon és iratkozzanak fel a YouTube-csatornánkra.