Végleg keresztbe tehet a V4-nek az ukrajnai orosz invázió? – Reptér Hangácsi Istvánnal

Végleg keresztbe tehet a V4-nek az ukrajnai orosz invázió? – Reptér Hangácsi Istvánnal

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mennyire volt meglepő a háborús hős, egykori tábornok, Petr Pavel győzelme az Orbán Viktor „szövetségeseként” is számon tartott volt miniszterelnök, Andrej Babissal szemben a cseh elnökválasztáson? Babis háttérbe szorulásával hogyan alakul az „orbanizáció” Csehországban, egyáltalán volt-e bármiféle ilyesmi a Visegrádi Négyek (V4) Magyarországon talán legkevésbé ismert tagállamában? Az államfőváltás milyen hatással lehet a cseh-magyar, és a Prágában sokkal fontosabb cseh-szlovák kapcsolatokra? Egyáltalán, milyen – gazdasági, politikai – kilátások előtt áll Csehország?

Ezekről beszélgetett a Reptér külpolitikai háttérműsor harmadik adásában külpolitikai újságírónk, Balogh Roland Hangácsi Istvánnal. A Méltányosság Politikaelemző Központ elemzőjével érintettük azt a Magyarország számára nem elhanyagolható külpolitikai kérdést is, hogy mi történt a V4-ekkel Oroszország Ukrajna elleni inváziója óta? Van-e, s ha igen, hol látszik kitörési pont a blokk számára ebből a hibernált állapotból – amelyben az Oroszországgal szemben Ukrajnát támogató Lengyelország, Csehország és Szlovákia szemmel láthatóan nekifeszül Magyarországnak? A beszélgetésből pedig az is kiderül, hol mérhette el magát a V4 kontra orosz invázió kapcsán Orbán Viktor.

Az e heti brüsszeli percekben Volodimir Zelenszkij brüsszeli útjáról, annak tanulságairól és Orbán Viktor elmaradt tapsáról, valamint a Törökországot és Szíriát megrázó súlyos földrengéssorozat uniót érintő – a migráció szempontjából sem elhanyagolható – hatásairól beszélgettünk Arató László brüsszeli tudósítónkkal.

Ha szívesen követnék adásainkat, kérjük fizessenek elő a Magyar Hangra, hiszen lapunk kizárólag az olvasóknak és a támogatóknak köszönhetően működik. Aki idő- vagy helyhiány miatt nem a nyomtatott változatot választaná, előfizethet a Magyar Hang Pluszra, és olvashat minket online is. Fizessenek elő, támogassák a Magyar Hangot, kövessenek bennünket a Facebookon és iratkozzanak fel a YouTube-csatornánkraIratkozzon fel Podcast-csatornáinkra: YouTubeSpotifyGoogle Podcasts.