„Ki Szlovákia Orbánja és Gyurcsányja?” – Reptér Kollai Istvánnal

„Ki Szlovákia Orbánja és Gyurcsányja?” – Reptér Kollai Istvánnal

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közállapotainkat és hazai közbeszéd „mélységeit”, hangvételét ismerve minimum meglepőnek tűnhet, hogy Szlovákiában és Csehországban a jobbközép (konzervatív-liberális) oldalon szellemi és politikai szinten is egyfajta intellektuális építkezés zajlik. Mi ennek az oka, miért mehet valami a szlovákoknál, ami nálunk nem. Miért ennyire töredezett a politikai paletta, „sikeres” annyi kispárt északi szomszédunknál? Hogy viszonyul az üzleti szféra a politikához, ki szponzorál kit? Miért bírják olyan sokan rövid ideig a felszínen, és mit érnek a koalíciók?

Van-e Orbánhoz mérhető figura Szlovákiában? Valóban Robert Fico a legnagyobb politikai túlélő Szlovákiában? Keresztény-konzervatív oldalon újra ringbe száll az ezredforduló talán legsikeresebb politikusa, Mikulás Dzurinda, de miért nem kedveli őt a szlovákok majd 80 százaléka? Mi a helyzet Szlovákiában fél évvel az előre hozott választások előtt? Ezekről beszélget Balogh Roland kollégánk Kollai István történész-közgazdásszal, a pozsonyi Comenius Egyetem ösztöndíjasával a Reptér című külpolitikai háttérműsorunkban.

E heti brüsszeli perceinkben a két-, többsebességes Európa realitásáról és a brexit talán legérzékenyebb pontjáról, az északír protokollról történő megállapodásról beszélgettünk brüsszeli tudósítónkkal, Arató Lászlóval.

A külpolitikai műsorunk eleinte mindenki számára elérhető, a későbbiekben pedig előfizetőink számára hallgatható. Ha szívesen követnék adásainkat, kérjük fizessenek elő a Magyar Hangra, hiszen lapunk kizárólag az olvasóknak és a támogatóknak köszönhetően működik. Aki idő- vagy helyhiány miatt nem a nyomtatott változatot választaná, előfizethet a Magyar Hang Pluszra, és olvashat minket online is. Fizessenek elő, támogassák a Magyar Hangot, kövessenek bennünket a Facebookon és iratkozzanak fel a YouTube-csatornánkra.