„Mindenhol magyarok, határon innen és túl” – a Slovan ellen avatta stadionját a DAC

„Mindenhol magyarok, határon innen és túl” – a Slovan ellen avatta stadionját a DAC

Fotó: Magyar Hang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Dunaszerdahelyen egy egész napos fesztivál csúcsaként avatták fel az új Mol Arénát szombaton, ahol a helyi szimbólum, a DAC végül alulmaradt az ősi rivális Slovan gárdájával szemben.

Már napokkal ezelőtt érződött a Csallóköz fővárosában, hogy olyan esemény közeledik, amely a legifjabbtól a legidősebbig mindenkit megmozgat: mind fizikailag, mind lelkileg. A magyarságtudat, az összetartozás nagy ünnepe jött el Dunaszerdahely számára, hiszen az elmúlt évtizedekben szimbólummá vált DAC új stadionját, a Mol Arénát végre-valahára felavatták. Maga az építkezés négy éve kezdődött, és most, február 16-án a legősibb rivális, a Slovan ellen tettek pontot a végére.

„Az elmúlt négy évben a leggyakoribb kérdés, melyet feltettek, bárhol is jártam: mikor készül el a stadion? A kérdést nem a sürgetés vagy a türelmetlenség szülte, hanem annak volt a kifejezése, hogy a stadion építését mindenki saját szívügyének tekintette. Most kijelenthetjük: stadionunk elkészült. Egy ilyen arénát építeni nem egy szokványos dolog, hiszen jó esetben is egy generáció, ha szerencsés, talán kétszer láthat életében ilyet. Mi, DAC-drukkerek szerencsések vagyunk, hiszen harmincnégy év után újra megélhetjük, hogy van egy új stadionunk. Négy évvel ezelőtt ez egy álom volt, ma pedig kézzel is tapintható valóság. Mindenki, aki részt vett a stadion építésében, érezte, ez több mint egy egyszerű épület. A tervezők és kivitelezők is egy olyan épületet akartak létrehozni, amely tükre klubunk belső énjének. A küzdelemnek, az elszántságnak és a kitartásnak. Aki belép, érzi a terek végtelensége és a szoros emberi összetartozás érzéséből jövő, végtelen szabadság és erő kettősségét. Eljutottunk a pillanathoz, hogy végre van otthonunk. Egy hely, ahol minden a DAC-ról szól és minden a győzelmünket segíti” – ezek már a csapat tulajdonosa, Világi Oszkár szavai, aki büszkén tekintett szét már reggel a stadion környékén, majd hozzátette: „Ma egy igazi klub vagyunk: stadionnal, akadémiával, szurkolókkal és DAC-lélekkel, élvezzük ki a belső béke és elégedettség pillanatát.”

Orbán Viktor: Örüljünk, hogy képesek vagyunk közösen alkotni | Magyar Hang

Bejutottunk a DAC akadémiájának zártkörű avatójára, videón a miniszterelnök beszéde.

Szinte népvándorlás indult a DAC új otthona felé. Reggel kilenctől a lelkes szurkolók is összecsaphattak, igaz egyelőre „csak” a főzőtudományukat tehették próbára. A hangulat már ekkor emelkedett volt.

„Drága gyermekem, gyere közelebb, érezd meg itt nálunk is a hazai ízeket. A jó, magyar ízeket…” – csalogatott minket egy idősebb asszony, aki a fiaival pörköltet készített.

Fotó: Magyar Hang

Amikor beszélgetni kezdtünk, csak úgy ömlött belőle a szó. A hazáról, amitől még kisgyermekként elszakították, azokról az évekről, amikor csak titokban vallhatták meg egymásnak, hogy mindig is magyarok maradtak, majd végül arról, mennyire örül, hogy a fiai, unokái már nem abban a világban kell, hogy éljenek. Közben több DAC-szurkoló is körénk állt, és amikor megtudták, hogy honnan vagyunk – Magyar Hang –, megveregették a vállam.

„Olvastuk a város közösségi oldalán, mit írtál rólunk. Köszönjük nektek, nem is tudjátok, mennyit jelent ez számunkra” – mondta egyikük, aki azonnal jófajta pálinkával kínált meg minket.

Mi egy vérből valók vagyunk... | Magyar Hang

Egy nap Dunaszerdahelyen, ahol a sportnak köszönhetően összeforrt egymással az anyaország és a határokon túl élő magyarság.

A hangulat a tetőfokára hágott, amikor megjelent a Tankcsapda, és azonnal kiderült, Lukács Lászlóék a Felvidéken is nagyon népszerűek. Hosszú sorok kígyóztak az asztaluk előtt, ám a zenészeknek mindenkihez volt pár jó szavuk, miközben rendületlenül írták alá az eléjük tolt CD-ket, papírokat, emlékkönyveket, fotókat.

„Mindig szívesen jövünk ide, és abban reménykedem, hogy az az érzés, ami itt megszállja a lelkünket, sosem múlik majd el” – mondta Lukács László.

A Tankcsapda tagjai dedikálnak Dunaszerdahelyen 2019. február 16-án (Fotó: Magyar Hang)

Délután mindenhol sárga-kék sálban érkező szurkolókat láttunk, akik arról beszéltek, ha valamikor, most mindenképpen le kell győzni a Slovant. Szinte az egész stadion egy hatalmas B-középpé változott, és a kezdés előtt 30 perccel már egy tűt sem lehetett leejteni. Nem is csoda, hiszen a szlovák bajnokság első és második helyezettje csapott össze. A kivetítőn még az építés nagy pillanatait mutatták, amikor már csúcspontjára hágott a hangulat, amit a Slovan-tábor füttye sem tudott megzavarni.

Mintha hanggránát robbant volna, amikor a DAC futballistái kijöttek a gyepre melegíteni, és vélhetően azonnal rájött mindenki, miért is irigylik a klub játékosait. A bemutatásnál csak nagy nehezen hallottuk, hogy a pozsonyiaknál ott van a kezdőben Holman Dávid, ugyanis fülsiketítő füttykoncert fogadta valamennyi Slovan-játékos bemutatását.

Amikor bemondta a hangosbemondó, hogy a nézőtéren ott van Csányi Sándor, az MLSZ elnöke is, bizony nem fogadta lelkes taps a hírt, sőt, a DAC B-közép ki is fütyülte a magyar futballvezért. Nem úgy Hosszú Katinkát, akit utoljára talán a Duna Arénában ünnepeltek így meg a 2017-es vizes-világbajnokságon. Az Iron Lady kecses mozdulattal végezte el a kezdőrúgást, majd hatalmas tapsviharban elhagyta a gyepet.

Hosszú Katinka elvégzi a DAC–Slovan mérkőzés kezdőrúgását 2019. február 16-án (Fotó: Magyar Hang)

Ezúttal Tóth Attila, a Pokolgép énekesének tolmácsolásában hangzott el az utóbbi években a magyarság összetartozása és a dunaszerdahelyi klub jelképévé vált Nélküled. Újra átérezhettük, mit is jelent ez a dal, amikor majd 12 ezer torokból tör elő, hogy „történjék bármi, mi egy vérből valók vagyunk”. És itt a stadionban, a városban, és a határon túli magyar városokban bizony ezt komolyan is gondolják. Az emelkedett hangulatot az sem tudta tönkretenni, hogy az egy szektort megtöltő Slovan-tábor végigfütyülte, csakúgy mint a DAC-szurkolók által elénekelt Himnuszt.

„Piti emberekkel nem foglalkozunk” – szólt egy hazai szurkoló a sajtópáholy mögül.

Maga a mérkőzés a rangadóhoz méltó iramban folyt, mindkét kapu többször is veszélybe került az első félidőben. A szurkolók ekkor már lenyugodtak, és kizárólag a sajátjaik buzdításával törődtek.

A szünetben Hosszú Katinkával beszélgetett kihangosítva a dunaszerdahelyi klub sajtófőnöke. „Nagyon szépen köszönöm a meghívást, fantasztikus érzés itt lenni Dunaszerdahelyen. Az egyik támogatóm, a Mol szervezte meg ezt a lehetőséget, amire boldogan mondtam igent” – mondta Hosszú Katinka.

Az Iron Lady kiemelte, hogy ilyen nagyszerű hangulatban régen érezte magát, a szurkolók egyszerűen csodálatosak. „Minden sportversenyen ilyen szurkolásra lenne szükség. Egyszerűen felemelő ilyen hangulatban egy sportolónak pályára lépni, megmutatni, hogy mit tud” – fogalmazott Katinka.

Világklasszis úszónk elárulta, életében eddig nem sok focimeccsen járt. „Emlékszem, amikor egy magyar-román válogatott meccsen ott voltam, akkor volt ilyen hangulat, azt előzte meg ilyen várakozás. Kevés meccsre van időm kijárni, az én világom az uszoda” – közölte az Iron Lady, majd amikor megkérdezték tőle, mi lesz a végeredmény, azonnal rávágta: „öt-nullra nyerünk!” Mondani sem kell, ennek az utóbbi kijelentésének hatalmas sikere volt.

Babos Tímea videoüzenetben köszöntötte a szurkolókat, és elmondta, egy ilyen derbi a legméltóbb arra, hogy a Mol Arénát felavassák.

Elképesztő hangulat uralkodott a nézőtéren, ahol az eddigi legtöbb szurkoló jött össze: 12 135 ember várta azt, hogy a DAC megszerezze első bajnoki gólját a kész arénában. Ám a vágyak ebben az esetben nem teljesültek, ugyanis valamennyi dunaszerdahelyi lehetőség kimaradt, míg a Slovan egy büntetőből szerzett góllal elrontotta a népünnepélyt. Amit a meccs végi, látványos tűzijáték sem tudott feledtetni…

„Nem baj, majd legyőzzük őket a rájátszásban… A lényeg az, amit lát, ha körbenéz. Mindenhol magyarok, határon innen és túl” – mondta egy szurkoló, akinek egy könnycsepp folyt végig az arcán, majd megérkezett sárga-kék sáljára.