Uborkázással menekülnek a mélyszegénységből

Uborkázással menekülnek a mélyszegénységből

Szamostatárfalva, uborka-betakarítás. „Oda kell állni, csinálni kell!” (Fotó: Farkas Norbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kispaládi Algács család követ tört. Pontosabban betont, mert egy régi ház alapjait kellett kibányászni a földjükből, hogy belefoghassanak az uborkázásba. Szatmár magyarországi részének legkeletibb csücskében jártunk, közel a román határhoz. Ősi uborkatermelő vidék, az Európában ínyencségnek számító apró uborka hetven százaléka innen kerül ki. Idén közel nyolcvan, többségében roma család uborkázik a térségben a tizedik évébe lépő Kiútprogram segítségével.

(…)

– A közmunka semmire se elég, ezért fogtunk bele az uborkába tavaly. Itt nincs más lehetőség, de jól is ment, hála Istennek. Nagyon megkínlódtunk, a földünk tele volt kövekkel. A két kezünkkel bányásztuk ki. Amikor Roland (a család kiútprogramos koordinátora) meglátta, hogy kalapáccsal dolgozunk, hozatott gépet. Hatszáz méterrel indultunk, idén ezer méterünk van, és sokan csatlakoztak hozzánk, mert megirigyelték a tömérdek munkát – neveti el magát Algácsné Krisztina.

(…)

Egy kis jobb létet remélünk az uborkától, de azt nem adják ingyen. Mert az uborka olyan, mint egy kisgyerek: nem adhatunk neki bármit, kényeztetni kell, ápolni, figyelni rá, dédelgetni – foglalja össze filozófiáját.

Hogy mi mindennel kell szembenézniük, és milyen lehetőségeket ad a program keretében zajló uborkázás, arról a további részleteket keresse a Magyar Hang augusztus 9-én megjelenő 2019/32. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/32. számban? Itt megnézheti!