EL: Madrid egyik fele már a csúcsra ért

EL: Madrid egyik fele már a csúcsra ért

Az Atlético Madrid játékosai az Európa Liga megnyerése után (forrás: az Atlético Madrid Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Atlético Madrid nyerte meg a labdarúgó Európa Liga szerda este, a franciaországi Lyonban rendezett döntőjét, miután 3-0-ra legyőzte az Olympique Marseille csapatát. A találkozó első negyedóráját megnyomta a „hazai” francia csapat, azonban ezt az időszakot viszonylag könnyedén vészelte át a kiváló védelméről is ismert Atlético. A spanyolok fokozatosan átvették az irányítást és a 21. percben egy nagy francia védelmi hiba után megszerezték a vezetést: Mandanda egy hazaadást középre passzolt Zambo Anguissához, aki nem tudta átvenni a labdát, amelyet így Gabi azonnal Griezmann elé tálalt, a csatár pedig 10 méterről a tehetetlen kapus mellett a kapu jobb oldalába lőtt (1-0). A félidő közepén az OM még nehezebb helyzetbe került, ugyanis sérülés miatt elveszítette csapatkapitányát, Dimitri Payet-ét.

A fordulást követően már a 49. percben megduplázta előnyét az Atlético: Griezmann kapott tökéletes labdát a 16-os jobb oldalán, a támadó belépett védője elé, és még egy ütemet is kivárt, mielőtt egy hanyag pöccintéssel átemelte a labdát az elvetődő Mandanda fölött. Diego Simeone csapata – az argentin szakember csak a lelátón foglalhatott helyet eltiltása miatt – innentől kezdve még magabiztosabban futballozott és könnyedén őrizte előnyét. Igaz, a csereként pályára lépett Kosztasz Mitroglu kis híján szorossá tette a hajrát, de fejese a jobb kapufáról kifelé pörgött – ez volt egyébként a Marseille legnagyobb gólszerzési lehetősége. A hajrában aztán Gabi, az Atlético csapatkapitánya közel három év után újra gólt szerzett, ezzel beállította a 3-0-ás végeredményt. Ezzel a győzelemmel az Atlético 2010 és 2012 után harmadik alkalommal diadalmaskodott a második számú európai kupasorozatban.

A madridi gárda ezzel a kupasikerrel búcsúztatta el Fernando Torrest, aki a szezon végén elhagyja a csapatot. „Fernando Torres álma valóra vált, remélem, a vasárnapi bajnokin az egész stadion őt ünnepli majd, megérdemli a legnagyobb felhajtást is” – jelentette ki a spanyol csapat mestere, Diego Simeone. Az argentin edző hozzátette: „Sok kihívást rejtett magában ez a szezon, és azt hiszem, az El többet jelent számunkra, mint egy trófeát: ez egy nagy győzelem, amely mindazt képviseli, ami mellett kiállunk, amiért dolgozunk.”

Maga Torres is alig akarta elhinni, hogy teljesült az álma, és az EL megnyerésével inthet búcsút nevelőegyesületének. „Nagyon nehéz megfogalmazni, mennyire boldog vagyok, tényleg valóra vált egy álom. Érzelmileg ez a cím jelenti számomra a legtöbbet, mindenkinek van egy gyerekkori álma, az enyém megvalósult” – közölte Torres.

A döntő hőse a duplázó Antoine Griezmann volt, aki végre megnyert egy nemzetközi kupasorozatot is a csapattal. „Két BL-döntőbeli vereség után elszánt voltam, meg akartam ragadni a lehetőséget arra, hogy nyerjek ezen az estén. Nem akartam elpuskázni. Négy éve vagyok itt, idényről idényre, meccsről meccsre jobbak vagyunk, különleges kötődés alakult ki köztem és a klub, köztem és a szurkolók között, ezért adok bele mindig mindent” – fogalmazott a Barcelona által igencsak csábított csatár.

Európa Liga, döntő

Atlético Madrid – Olympique Marseille 3-0 (1-0)

Lyon, Groupama Stadion, 55 768 néző. V: Kuipers (holland)

Atlético: Oblak – Vrsaljko (Juanfran, a szünetben), J. Giménez, Godín, L. Hernández – Á. Correa (Partey, 88.), Saúl, Gabi, Koke – Griezmann (F. Torres, 90.), Diego Costa. Vezetőedző: Diego Simeone

Marseille: Mandanda – Sarr, Rami, Luiz Gustavo, Amavi – Sanson, Anguissa – Thauvin, Payet (M. Lopez, 32.), Ocampos (N’Jie, 55.) – Germain (Mitroglu, 74.). Vezetőedző: Rudi Garcia

Gól: Griezmann (21., 49.), Gabi (89.)