Babos Tímea útban a világelsőség felé

Babos Tímea útban a világelsőség felé

Babos Tímea és Kristina Mladenovic a 2018-as Roland Garroson

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több mint egy hete tart már az idei második Grand Slam-torna, a Roland Garros, és a két magyar éljátékos közül már csak Babos Tímea van versenyben, mégpedig a női párosok küzdelmének 1. kiemeltjeként. Egyesben sajnos már az első körben kiesett: a spanyol Lara Arruabarrenától 1 óra 29 perc alatt kapott ki két szettben (7:6, 6:3).

„Természetesen azóta is nagyon sajnálom a mérkőzés elveszítését, hiszen 5:2-re vezettem az első játszmában és a második szettben is rengeteg lehetőségem volt. Összességében megvolt az esélyem a továbbjutásra. Továbbra is az a gond, hogy nem tudok élni a lehetőségeimmel, és nem úgy játszom meg a fontos pontokat, ahogyan kellene, ahogyan addig játszottam, amíg elértem a nagy esélyig. Ezen kell javítanom. Rengeteget dolgozok, hogy jobb lehessek. Biztos vagyok abban, hogy idővel tudok változtatni és még jobb leszek” – fogalmazott saját honlapján a magyar teniszező.

Babos egyébként vegyes párosban is kiesett rögtön az első körben – az indiai Rohan Bopannával az oldalán – miután 56 perc alatt 6:3, 6:2-re kikapott a Csang Suaj, John Peers (kínai, ausztrál) kettőstől. Ám női párosban 1. kiemeltként eddig remekül menetel a francia Kristina Mladenovic oldalán, és az idei Australian Openen győztes duó már Párizsban is ott van a legjobb nyolc között, miután nagy csatában 4:6, 6:2, 7:5-re legyőzte a 13. helyen kiemelt Nicole Melichar, Kveta Peschke amerikai, cseh párost.

A soproni játékos az újabb trófea megnyerése mellett a világelsőségért is küzd az idei Roland Garroson, ugyanis már akkor is ő lenne az első magyar világranglista vezetője a magyar teniszsportnak, ha sikerülne bejutnia a fináléba. Ha ez összejönne, akkor június 11-től Babos Tímea vezetné a női párosban a világranglistát. Persze ez a két győzelem lehet pályafutása legnehezebb győzelme, hiszen a Roland Garroson egészen mostanáig még sosem jutott be a legjobb nyolc közé. Most ott van, és a magyar, francia kettős a negyeddöntőben az Eri Hozumi, Ninomija Makato japán párossal találkozik.

„Már azt hatalmas elismerésnek tartom, hogy első kiemelt lehetek egy Grand Slam-tornán, az nem jelent külön nyomást a számomra, hogy akár világelső is lehetek. Az elmúlt években egyre több jó eredményt értem el párosban, és nemcsak a ranglista, hanem a tudásom alapján is odakerültem a legjobbak közé. Persze nagyon motivál, hogy világelső lehetek, nagyon büszke lennék rá, ha ez sikerülne” – nyilatkozta videón az origo.hu portálnak Babos, aki tavaly év végén világbajnoki címet szerzett Szingapúrban a cseh Hlavacková társaként, míg idén már Mladenovic oldalán megnyerte az Australian Opent.

A Roland Garros előtt élete első ATP-tornáját megnyerő Fucsovics Márton egyesben ment egy kanyart – 2003 óta az első magyar férfi játékosként –, és a második fordulóban a világranglista 17. helyezettjétől, az idei Australian Open elődöntősétől, a brit Kyle Edmundtól szenvedett négy játszmában vereséget (6:0, 1:6, 6:2, 6:3). Fucsovics a tornát követően előrébb lép a ranglistán is jelenlegi 45. helyéről, azaz a füves szezonban – 2010-ben győzött Wimbledonban a juniorok között – akár a legjobb negyvenen belülre is kerülhet.

„Nagyon jó meccseket vívtam Párizsban, nincs miért szégyenkeznem. Férfimunkát végeztem, mindent megpróbáltam, mindenemet otthagytam a pályán. Szeretek ilyen játékosok ellen játszani, ilyen meccsekkel tudok fejlődni. A genfi tornával együtt igazán jó két hetet zártam” – értékelt a 26 éves Fucsovics.

Mindenesetre az sem elhanyagolható tény, ha a férfi egyesben immár 11. alkalommal győzni tud a Roland Garroson a spanyol Rafael Nadal – erre minden esélye megvan a játékát látva, hiszen szettvesztés nélkül már a legjobb nyolc között van – akkor azt a bravúrt hajthatja végre, hogy egy GS-tornán annyi trófeát nyer, mint például Rod Laver és Björn Borg az összesen. A világ valaha volt legjobb salakos teniszezője egyébként éppen hétfőn aratta 900. győzelmét egyesben pályafutása során, miután három szettben (6:3, 6:2, 7:6) legyőzte a német Marterert.