Rossi megtanul magyarul

Rossi megtanul magyarul

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megtörtént, ami hetek–hónapok óta a levegőben lógott: a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) kedd este bejelentette, hogy meneszti Georges Leekens szövetségi kapitányt, utódja pedig Marco Rossi lesz.

Leekenst 2017. október 30-án nevezték ki (de a novemberi meccseken még nem ült a kispadra), azóta négy barátságos meccsen háromszor kikapott, egyszer pedig döntetlenezett a csapat élén. Marco Rossi tavaly nyár óta a szlovák bajnokságban szereplő Dunaszerdahely edzője volt (harmadik helyig és nemzetközi kupaszereplésig vezetve őket), előtte a Honvéddal nyert magyar bajnoki címet. Az elmúlt néhány napban egyre több sajtóhír vetítette előre ezt a cserét.

Az MLSZ a honlapján azzal indokolta a foci-vb árnyékában hozott döntést, hogy „a Georges Leekens által összeállított és irányított, különböző összetételű csapatok a lejátszott négy felkészülési mérkőzésen nem voltak eredményesek, és játékban sem mutattak határozott fejlődést. Noha voltak a négy mérkőzésen elfogadható, illetve biztató időszakok a játék tekintetében, összességében nem volt tapasztalható olyan tartós, biztos előrelépés a csapat teljesítményében, amely alapján kijelenthető lenne, hogy meg van a csapat gerince és játéka a Nemzetek Ligájára.” Mindehhez hozzátették, hogy „sem a fiatalítás, sem a játékstílus kialakítása nem haladt az előzetesen elvárt ütemben. Ezek alapján az MLSZ elnöksége megállapodott Georges Leekens-szel szerződése felbontásáról. Az MLSZ elnöksége továbbra is elismeri Leekens szakmai felkészültségét, emberi kvalitásait és megköszöni eddigi erőfeszítéseit. A belga szakember nem tart igényt végkielégítésre.”

Az elnökség elismeri, hogy Georges Leekens és a mindenkori szövetségi kapitány mozgástere, a magyar játékosok általános tudása, pillanatnyi állapota, valamint a kapitánynak a játékosokkal közösen eltölthető felkészülési ideje igen korlátozott – írták. Azt is kiemelték, hogy továbbra is elvárják a 2020-as, részben hazai rendezésű Európa-bajnokságra való kijutást a válogatott szakmai stábjától. Másodsorban pedig egy középtávon tartósan eredményes, új, fiatal játékosokra is épülő csapat kialakítását.

Marco Rossival 2020 nyaráig kötöttek szerződést. A méltatás szerint „az olasz edző többször bizonyította, hogy a csapatépítés, közösségteremtés szakembere, képes a fiatal tehetséges játékosok beépítésére, a tapasztaltabb labdarúgók motiválására... Edzői felfogása, az MLSZ elnökségének megítélése alapján jól illeszkedik a magyar labdarúgás lehetőségeihez, ami alkalmassá teszi arra, hogy a magyar válogatott keretét hatékonyabb futballra vezérelje.”

A legutóbbi, Ausztrália elleni vereség után arról írtunk, hogy a játék kilátástalan, az erőnlét gyenge, a helyzetkihasználásról szót se ejtsünk. A négy meccsen összesen egy olyan félidőt produkált a csapat, ami esetleg megüti a nemzetközi színvonalat. Ilyen elképzelés nélküli játékkal nem tudni, mit akarunk majd szeptember 8-án idegenben a finnek, míg három nappal később, zárt kapuk mellett itthon a görögök ellen. A kapitány ennek ellenére bizakodóan értékelt a lefújás után, szerinte összességében jól játszott a csapata, formálódik egy közösség. Előtte néhány nappal a fehéroroszországi döntetlen után is sok pozitívumról beszélt.

A 69 éves belga amúgy is a semmitmondó nyilatkozatok mestereként maradhat majd meg leginkább a magyar szurkolók emlékezetében, illetve, hogy szinte minden alkalmat megragadott, hogy Csányi Sándor MLSZ-elnököt és Orbán Viktor miniszterelnököt dicsérje.

Marco Rossi szerdán reagált a Facebook-oldalán.

„(...) A mai életem egyik legjobb napja. Hivatalosan is én vagyok a magyar válogatott szövetségi kapitánya. Nagyon nehezen tudom kifejezni az örömöt és a büszkeséget, amit ez a kinevezés ad. Büszkén ülök le arra a kispadra, amely az Aranycsapaté is volt. Büszkén képviselem az országot, amely befogadott és szeretett, jobban, mint megérdemelném. (...)

Remélem, én leszek a megfelelő választás ennek az országnak. A nehéz feladatot alázattal és tisztelettel fogom végezni. Senki sem ígérheti, hogy megnyeri majd az összes meccset, őrültség lenne ezt mondani, és őszinte leszek veletek, mert teljes szívemből tisztellek titeket. Profi munkát, lelkesedést, szeretetet és sok munkát ígérhetek ahhoz, hogy elérjük a céljainkat. EZ BIZTOS. Tavaly azt mondtam, ha visszatérek Magyarországra, megígérem, hogy megtanulok magyarul. Most nincs más választásom! Köszönöm Magyarország, az otthonom. Hajrá, magyarok!”

Rossi klubja, a Dunaszerdahely szerdán közleményt adott ki. E szerint a „futballklub tudomásul veszi a tényt, hogy Marco Rossi elfogadta a Magyar Labdarúgó-szövetség ajánlatát, és ő lett a magyar felnőttválogatott szövetségi kapitánya az elkövetkező két évre. A közös megegyezés szerint az Európa-ligában továbbra is Marco Rossi irányítja a csapatot, egészen az utódja kinevezéséig.” Emellett azt is közölték, hogy Rossit teljes edzői stábja követi, Cosimo Inguscio és Giovanni Constantino is Magyarországra távozik.