Svájc fordított Szerbia ellen

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mindkét csapat, valamint a szurkolóik is sorsdöntőnek tartották az egymás elleni találkozót. Mindkét válogatott jó formában van, ráadásul, amelyikük győz, megnyílik előttük a nyolcaddöntő lehetősége. A szerbek újabb három ponttal már továbbjutnának, míg a svájciak sikerük esetén az egyenes kieséses szakasz kapujába érhet. Érdekesség, hogy az első fordulóhoz képest mindössze egy helyen változott meg a két gárda kezdőcsapata, a szerbeknél bejátszotta magát Kosztics, így ezen a találkozón már az első perctől a pályán volt.

Remek tempóban kezdtek a csapatok, ám a közönség nagy része által támogatott szerbek még erre is rátettek egy lapáttal, aminek az lett a vége, hogy Mitrovics első fejesét nagy bravúrral védte Sommer, ám fél perc múlva a szerb csatár már nem hibázott, így gyorsan előnybe került déli szomszédunk. Félelmetes közhely, de erre a meccsre teljesen igaz: a gól jót tett a színvonalnak, ráadásul Dzemaili kis híján már a 11. percben kiegyenlített. A nézőtéren egy kis politikát is belevittek a szurkolásba a nézők, hiszen a szerb drukkerek minden olyan svájci játékost kifütyült, aki az egykori Jugoszlávia területéről, például Koszovóból származik.

Érdekes volt megfigyelni, hogy amíg a svájciak sok oldalpasszal próbáltak támadásokat vezetni és hirtelen ütemváltásokkal helyzeteket kialakítani, addig a szerbek pár húzásból villámgyors akciókat vezettek, amikben jóval több veszély volt. Éppen 30 perc elteltével került a szerb kapu elé ismét Dzemaili, ám közeli perdítését hatalmas bravúrral védte Sztojkovics. Nagyon jó meccs volt, bármikor bármelyik csapat gólt szerezhetett volna. Ám mindkét oldalon kimaradtak a lehetőségek, így a szerbek mehettek vidámabban pihenőre.

A második félidő aztán ott folytatódott, ahol az első abbamaradt, csak azzal a különbséggel, hogy ezúttal kimaradt Mitrovics helyzete Tadics beadását követően, ugyanakkor egy gyors svájci roham végén Puskás-díj gyanús gólt ragasztott a kapu jobb oldalába Xhaka, majd a szerb szurkolókat ingerelve az albán sast imitálva a kezével ünnepelte a találatát. Majdnem megtehette ugyanezt az 58. percben Shaqiri, akinek éles lövését a kapufa hárította. Hatalmas energiákat mozgósított mindkét válogatott a győztes találat megszerzéséért, amiből a vb egyik legjobb meccse alakult ki. Egy percig sem unatkozhattak a nézők, akik néha szemmel is alig tudták követni a támadásokat, és bizony ha Sztojkovics nincs csúcsformában, előbb Embolo, majd Gavranovic lövését hárította.

Majd eljött a 90. perc, amikor Shaqiri kiugrott, és nem hibázott, így a világbajnokság 26. meccsén fordult elő először, hogy egy csapat fordítani tudott. Elképesztően izgalmas utolsó forduló várható, ahol három válogatott – Brazília, Svájc és Szerbia – küzd a továbbjutásért.

 

E csoport, 2. forduló

Szerbia–Svájc: 1–2 (1–0)

Kalinyingrád, Kalinyingrád Stadion. 34.750 néző. Jv: Brych (német)

Szerbia: Sztojkovics – Ivanovics, Milenkovics, D. Tosics, Kolarov – Matics, Milivojevics (Radonjics, 81.) – Tadics, Milinkovics-Szavics, Kosztics (Ljajics, 65.) – A. Mitrovics. Szövetségi kapitány: Mladen Krsztajics

Svájc: Sommer – Lichtsteiner, Schär, Akanji, R. Rodríguez – Behrami, G. Xhaka – Shaqiri, Dzemaili (Embolo, 73.), Zuber (Drmic, 93.) – Seferovic (Gavranovic, 46.). Szövetségi kapitány: Vladimir Petkovic

Góllövő: Mitrovics (5.), Xhaka (52.), Shaqiri (90.)

 

A csoport állása

 

  • Brazília 2 1 1 - 3-1 4

 

 

  • Svájc 2 1 1 - 3-2 4

 

 

  • Szerbia 2 1 - 1 2-2 3

 

 

  • Costa Rica 2 - - 2 0-3 0

 

Címkék: zx_BMolnarL, foci, foci-vb