Franciaország 1998 után ismét világbajnok

Franciaország 1998 után ismét világbajnok

Griezmann vezetésével húsz évvel az eső vb-cím után ismét világbajnokságot nyert Franciaország Fotó: fifa.com

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Eljött a várva várt nap, az oroszországi labdarúgó-világbajnokság legjobban várt összecsapása, a döntő Franciaország és Horvátország között. Természetesen, ahogy az lenni szokott, egy ilyen meccsre a „halottak” is felélednek, így a francia labdarúgó-válogatottat irányító Didier Deschamps és horvát kollégája, Zlatko Dalic is a legerősebbnek tartott kezdőcsapatát küldhette pályára a fináléban. Ez pedig azt jelentette, hogy az elődöntőben izomsérülést szenvedő Ivan Perisic is felépült, és az Internazionale szélsője is kifutott a gyepre.

Sokan voltak, akik úgy vélték, ez a meccs dönt az idei Aranylabdáról is, hiszen a vb-n nyújtott teljesítményével igencsak tűzközelbe került a Real Madriddal zsinórban harmadszor BL-t nyerő Modric, vagy a Juventus csatára, a horvátokat a fináléba lövő Mandzukic, illetve az Atletico Madriddal EL-t nyerő Griezmann, vagy a világbajnokság nagy felfedezettje, Mbappé. A világon egyedülálló tettet hajtott végre a franciákat irányító Didier Deschamps, aki játékosként és edzőként is világbajnoki, valamint Eb-döntőben szerepelhet. Persze nagy különbség, hogy futballistaként mindkét fináléját megnyerte, míg két éve hazai közönség előtt szenvedett fájdalmas vereséget Portugáliától a kontinenstornán, míg itt azért javíthat a mérlegen, és a csapatával kapitányként is világbajnok lehet. Ha ez bejön, arannyal ünnepelnék az 1998-as vb-címüket. Érdekesség, hogy Horvátország is két évtizede értek fel majdnem a csúcsra, ám a franciák akkor az elődöntőben legyőzték 2-1-re őket, ám a bronzérmet így is megszerezték.

Mindenesetre a döntőt a horvátok kezdték jobban, és bizony, ha nincs Varane, akkor akár előnnyel is zárhatták volna az első negyedórát. Aztán a 17. percben Mbappé is jelezte, a pályán van, megforgatta a horvát védelmet, a beadását azonban nagy nehézségek árán tisztázták a védők. De nem sokáig lélegezhettek fel a horvátok, ugyanis Griezmann úgy 25 méterről adott be egy szabadrúgást, és a Varanét megelőző Mandzukic a saját kapujába csúsztatta a labdát. A Juventus sztárja ezzel továbbra is minden döntőjében betalál a hálóba, igaz, erről a mostaniról vélhetően örömmel lemondott volna.

Elindultak a horvátok, és a vb egyik legszebb támadása után egyenlítettek is a 28. percben: Modric jobbra ívelte a szabadrúgást Vrsaljkónak, aki középre fejelte a labdát, Mandzukic fejjel, Vida lábbal tette Perisic elé, aki kicselezte a tétova Kantét, és Pavard elől 15-ről ballal a bal alsóba lőtt. Ám újabb tíz perc, és Perisic újra főszereplő: egy ártatlan kapu előtti kavarodásnál a kezére pattant a labda, az esetet kiszúrta a videóbíró, és Griezmann higgadtan belőtte, így újra előny a franciáknál. Modricék újra nekidurálták magukat, hogy az egyenes kieséses szakaszban immár a negyedik meccsen ötödször is hátrányba kerülve ismét talpra álljanak, ám Lovren, Perisic és Vida kihagyta a maga egyenlítési lehetőségét.

Rebic kis híján egész Horvátország helyett törlesztett – a 24 éves játékos kifizette szülőfaluja valamennyi lakójának hiteltartozását –, ám Lloris pazar védéssel ütötte ki a csatár lövését. Beindult a horvát henger, egyre-másra gördültek a támadások a francia kapu felé, kérdés volt, vajon ki lehet ezt bírni. De amíg ezen gondolkodott mindenki, addig Mbappé kiugrott Pogba remek indításával, 5 méteren hatot vert Vidára, ám lövését Subasic hárította. Ez annyira tetszett néhány egyenruhásnak, hogy egyszerűen berohantak a pályára, ám rövid fogócska után a biztonságiak megtisztították a pályát tőlük. A sorozatos horvát rohamok közepette Pogba ismét Mbappét indította, aki ezúttal beadta, Griezmann lekezelte, majd lekészítette Pogbának, aki előbb jobbal a védőbe bombázott, majd a lepattanót ballal a kapu baloldalába vágta a labdát.

[caption id="attachment_3262" align="alignnone" width="1920"]

Mbappé a döntőben is remekelt: gól és gólpassz fűződik a nevéhez Fotó: fifa.com[/caption]

Ekkor már érződött, még a horvátoknak is sok három 120 perces meccs egymás után – megspékelve két büntetőpárbajjal – így amikor Mbappé ezúttal nem passzolt, hanem beverte a bal alsóba, mindenki tudta, Franciaország világbajnok. Sokaknak jutott eszébe az 1970-es világbajnoki döntő, amikor a brazilok hasonló arányban verte az elődöntőből 120 perces drámát követően érkező olaszokat, és Zagallo szövetségi kapitányként is világbajnok lett az 1958-ban játékosként szerzett aranyérem után. Mindenesetre, ha ezen gondolkodott Deschamp, kapusa, Lloris hamar visszarántotta a földre, miután a vb legnagyobb kapushibájából Mandzukic betalált, kissé nyílttá téve ezt az őrült döntőt. Sőt, vélhetően egy imát is elmormolhatott a francia kapitány, miután a 78. percben Rakitic lövése pár centivel célt tévesztett.

Az eredmény nem változott, így Franciaország éppen húsz esztendővel az első világbajnoki címe után (1998) ismét vb-aranyat nyert, így Deschamp csatlakozhatott a Zagallo, Beckenbauer duóhoz, azaz játékosként és edzőként is világbajnok lett. A horvátoknak sincs szégyenkezni valójuk, hiszen az ország történetének legszebb sikerét érték el ezzel az ezüstéremmel.

[caption id="attachment_3265" align="alignnone" width="960"]

Modric lett a világbajnokság legjobb játékosa, teljesen megérdemelten Fotó: fifa.com[/caption]

A világbajnoki döntőt követően kiosztották a különdíjakat: Mbappé lett a vb legjobb fiatalja, Modric a világbajnokság Aranylabdása, Courtois-é lett az Aranykesztyű (legjobb kapus), míg az angol Kane lett 6 találatával a gólkirály.

Döntő

Franciaország–Horvátország 4-2 (2-1)

Moszkva, Luzsnyiki Stadion, 78.011 néző. Vezeti: Néstor Pitana (argentin).

Franciaország: Lloris – Pavard, Varane, Umtiti, L. Hernández – Pogba, Kanté (Nzonzi, 55.), Matuidi (Tolisso, 73.) – Mbappé, Griezmann, Giroud (Fekir, 81.). Szövetségi kapitány: Didier Deschamps.

Horvátország: Subasic – Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinic (Pjaca, 82.) – Brozovic – Rebic (Kramaric, 71.), Modric, Rakitic, Perisic – Mandzukic. Szövetségi kapitány: Zlatko Dalic.

Gólszerzők: Mandzukic (18. – öngól), Griezmann (38. – 11-esből), Pogba (61.), Mbappé (66.) illetve Perisic (28.), Mandzukic (69.)