Az újpesti bravúr jutalma a Sevilla

Az újpesti bravúr jutalma a Sevilla

A gólszerzõ újpesti Bojan Sankovicot köszönti csapattársa, Alassane Diallo és Mijusko Bojovic az Újpest FC és az azeri Neftci visszavágó mérkõzésén MTI Fotó: Kovács Tamás

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Amikor tavaly július 20-án kiesett a nemzetközi kupából a Ferencváros, sokan azt gondolták, a Thomas Doll vezette csapattal ilyen szégyen többet nem fordul elő. Az állami milliárdokkal kitömött zöld-fehér gárda vezetése szinte teljesen megfeledkezett az utánpótlás nevelés fontosságáról, emberemlékezet óta nem került a csapat közelébe igazi Fradi-nevelés, és egymásnak adták az öltöző kilincsét az idegenlégiósok, akik zsoldosnak talán, de Fradi-szívvel pályára lépő játékosnak sosem lesznek alkalmasak.

Idén is egyre másra jelentették be a különböző nagy ígéreteket külföldről, aztán kiderült róluk már az Európa Liga első selejtező körében, hogy nemzetközi szinten semmire sem jók. Ezúttal majd azzal magyarázzák majd az azonnali kiesést, hogy a Makkabi Tel-Aviv volt a továbbjutás esélyese, ám megint a Fradi volt az, aki a négy magyar csapatból egyedül távozott rögtön az első kanyarban. Olyan szintre süllyedt az egykor VVK-t nyerő, KEK-döntőt játszó, valamint a Bajnokok Ligája csoportkörébe bejutó alakulat, hogy arra már szavak is alig vannak.

[caption id="attachment_3512" align="alignnone" width="5388"]

Dibusz Dénes, a Ferencváros kapusamindent megtett, neki köszönhető, hogy csak egy góllal kapott ki a Fradi MTI Fotó: Illyés Tibor[/caption]

A mostani találkozón azért nem nyert több góllal az izraeli gárda, mert kétszer a kapufa, háromszor vagy négyszer Dibusz hihetetlen bravúrjai megmentették a csapatot az újabb góloktól. Hiányzott nemcsak az ötlet, az átütőerő a Ferencváros játékából, de főleg a Fradi-szív hiányzott a 8 (!!) idegenlégióssal felálló csapatból. Tavaly július 20-án, míg idén már július 19-én véget ért a nagy kaland, és a politikai hatalom által bekebelezett gárda ismét csalódást okozott a szurkolóinak.

Nem úgy az Újpest, amelyik a szégyenteljesre sikeredett odavágó után megmutatta, igenis képes lehet egy magyar csapat is felállni a padlóról, és az esélyesebb csapat ellen is kivívhatja a továbbjutást. Persze ehhez olyan edző is kell, aki mindezt elhiteti a játékosokkal, képes taktikát kidolgozni és azt be is tartatni a csapatával. Nos, Nebojsa Vignjevics szinte csodát tett az újpestiekkel, akik mindenben felülmúlták azeri ellenfelüket, és a Honvédhoz hasonlóan négygólos győzelmet aratva készülhetnek a következő fordulóra. Arra a selejtezőre, amiben rengeteg újpesti csak titokban reménykedett: jön a Sevilla, igazi sztárcsapat, amely ellen tényleg hatalmas bravúr lenne a továbbjutás.

Mindenesetre négy gárdánkból három – Mol Vidi FC, Honvéd és az Újpest – továbbra is ott ragadt az európai focitérképen, míg a Fradi szív és lelkesedés, tudás nélkül ismételten kikulloghatott a nemzetközi kupacsapatok közül.

Európa Liga-selejtező, 1. forduló, visszavágó
Makkabi Tel-Aviv (izraeli)–Ferencváros: 1–0 (1–0)

Tel-Aviv, jv.: Hugo Miguel (portugál)

Makkabi Tel-Aviv: Rajkovic – Dasa, Tibi, Amador, Saborit – Peretz, Barsky, Rikan (Yeini, 89.) – Micha, Kjartansson (Schoenfeld, 66.), Atar (Atzili, 73.)

Ferencváros: Dibusz – Lovrencsics G., Frimpong, Blazic, Heister – Petriak (Böde, 74.), Spirovski, Lanzafame (Varga, 63.), Gorriarán, Bőle – Finnbogason.

Gólszerző: Atar (45+1.)

Továbbjutott: a Makkabi Tel-Aviv 2-1-es összesítéssel.

 

Újpest FC–Neftci (azeri): 4–0 (2–0)

Szusza Ferenc Stadion, 3782 néző, v.: Ioannisz Papadopulosz (görög)

Újpest FC: Pajovic – Pauljevic, Litauszki, Bojovic, Burekovic – Sankovic, Diallo – Nwobodo, Zsótér (Balázs B., 81.), Nagy D. (Cseke, 87.) – Novothny (Tischler, 92.).

Neftci: Agajev – Bralic, Petrov, Abisov (Ahundov, 41.), Krivocsjuk (Karikari, 54.) – Mirzabekov, Paracki, Mustivar, Hadzsijev (Abasszov, 77.) – Frederico, Dabo.

Gólszerzők: Litauszki (19.), Sankovic (21.), Zsótér (50.), Nwobodo (65.)

Továbbjutott: az Újpest FC 5-3-as összesítéssel.