Tovább drágul a fehérvári stadion, a befejezés is csúszik

Tovább drágul a fehérvári stadion, a befejezés is csúszik

A Sóstói Stadion látványterve

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hetedik alkalommal kellett módosítani a székesfehérvári Sóstói Stadion kivitelezésére 2016 novemberében megkötött szerződést, mert hibákat találtak a biztonság területén.

Noha magyar szinten talán helytálló, hogy kis híján sporttörténelmet írt a Mol Vidi FC azzal, hogy bejutott az Európa-liga csoportkörébe, ugyanis hazai csapat a nemzetközi kupákban olyan ritka szokott lenni, mint a fehér holló. Ám még ez a bravúr sem volt elég ahhoz, hogy a saját stadionjában léphessen pályára például a Chelsea ellen, ugyanis az augusztus 30-i határidőt sem sikerült tartani a kivitelezőknek, így továbbra sem tudjuk, mikor játszhatnak a székesfehérvári Sóstói Stadionban labdarúgó-mérkőzést.

A továbbjutásért küzdhet a Vidi az Európa-ligában

A Chelsea-n kívül a másik három klub hasonló játékerőt képvisel – mondta a sorsolás után Kovács Zoltán sportigazgató.

Hogy miért? Nos, a helyi önkormányzat nem fogadta el a három kivitelező – a Strabag-MML, a Strabag Építő, valamint a Belfry PE Kft. – munkáját, biztonsági szempontokból kifogásokat tett, és a hibák kijavítására szólította fel a kivitelezőket. Ez eddig rendben is lenne, ám jön a jól ismert magyar csavar az ügyben, a NER világában megszokott szerződésmódosítás – immár a hetedik ebben az ügyben –, és ahelyett, hogy kötbért fizettetnének a csúszásokért, közel százmillió forinttal megemelték a költségkeretet. Így most már a városi önkormányzat által eredetileg nettó 12,6 milliárd forintra megkötött szerződésben már nem a nettó 13,519 milliárd forintos összeg szerepel, hanem 13,614 milliárd forint. Természetesen mindez az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent friss hirdetményből derült ki.

Egyre több beruházás késik, kötbért mégsem fizetnek

A nagy stadionépítési láz mára már odáig jutott el, hogy szinte egyik aréna esetében sem tudják tartani sem az eredeti határidőket.

De milyen hibákat találtak a szúrós szemű ellenőrök? Nos, az mfor.hu szerint a megtervezett kamerarendszer nem figyel egyes területeket, az MLSZ által használt informatikai hálózat nem volt kellően szétválasztva az általános informatikai hálózattól, illetve a jegyértékesítő rendszer elemeiben is változtatásra van szükség. És akkor még ne is említsünk olyan apróságokat, hogy most kell kialakítani a konyhai oltórendszert, vagy a díszletvilágítás áttervezése miatt többlet lámpatesteket kell beszerezni.

Amíg ezeket a feltárt hiányosságokat nem javítják ki, az engedélyeztetési eljárást sem lehet megindítani, így könnyen megeshet az a szégyen a fehérvári labdarúgókkal, hogy a csoportkörből való továbbjutásuk esetén még tavasszal sem léphetnek majd pályára a 14 ezer férőhelyes arénában.

Addig is a Vidi Budapesten, a Groupama Arénában játszik albérletben a nemzetközi meccsein. Szeptember 20-án a BATE Bariszav, november 8-án a PAOK, december 13-án pedig a Chelsea érkezik. A jegyárakat is nyilvánosságra hozták már, 3500 forinttól kezdődnek, a Chelsea ellen 7000-től. A hárommeccses bérlet a legolcsóbban 11 000 forint lesz.