Elhunyt Géczi István, a Fradi legendás kapusa

Elhunyt Géczi István, a Fradi legendás kapusa

Fotó: fradi.hu

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szomorú napra ébredhettek a Ferencváros szurkolói: 75 éves korában elhunyt a klub legendás kapusa, Géczi István. Nagyon korán, 18 éves korában, 1962-ben került a budapesti zöld-fehérekhez, és egész pályafutása során hű maradt imádott egyesületéhez, ahonnan 1975-ben vonult vissza. 507 mérkőzésen védte a csapat hálóját, ebből 309 bajnoki, 153 nemzetközi, 46 pedig hazai díjmérkőzés volt. 309 bajnoki meccse a mai napig rekord a Fradi kapusai között, 110 meccsen húzta le a rolót. 1964. március 15-től 1967. október 31-ig, 44 hónapon át 102 bajnoki mérkőzésen megszakítás nélkül sorozatban védte a Ferencváros kapuját. Az 1968-as idényben meccsenként átlagban mindössze 0.59 gólt kapott, ami máig a legjobb mérleg a magyar bajnokságban – áll a fradi.hu  megemlékezésében.

Géczi ötszörös magyar bajnok és kétszeres kupagyőztes lett a Fradival, míg a nemzetközi porondon egyetlen magyar kapusként három európai kupadöntőben is szerepelt: a 1965-ös győztes és az 1968-as vesztes VVK-döntő mellett 1975-ben a KEK-fináléban is pályára lépett. Mindemellett 1972-ben UEFA-kupa-elődöntőig is eljutott a Ferencvárossal. A magyar válogatottban mindössze 23 találkozót jegyzett, mert az akkori rendszer döntése értelmében öt évre száműzték a nemzeti együttestől. Így is szerepelt Európa- és világbajnokságon, valamint olimpián is, utóbbin ezüstérmet ért el a válogatottal 1972-ben, Münchenben.

Géczi István Fradi legenda - FradiSzív videó

Uploaded by Joe Blog Balagan on 2013-08-21.

1975-ös visszavonulása után az FTC kapusiskoláját vezette, és volt az NB I-es csapat kapusedzője is. Pályafutása elismeréseként 1974-ben az FTC örökös bajnoka lett, 1991-ben FTC Aranydiplomát, míg 1999-ben Centenáriumi Aranydiplomát vehetett át. Országgyűlési képviselőként is dolgozott, az ő javaslatára jött létre a magyar parlament Ifjúsági és Sportbizottsága.

- Két napja voltam benn nála, elköszöntem tőle. Kétszer rámmosolygott, és becsukta a szemét, én pedig eljöttem… Nagyon szomorú vagyok, egyre kevesebben vagyunk a VVK-győztes csapatból. Nagyon szerettem őt - emlékezett vissza barátjára és egykori csapattársára a Ferencváros hivatalos honlapján Rákosi Gyula.

Nyugodjék békében!

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.