A Groupama Aréna VIP-jében rendelte magához Orbán Viktor a Veszprém edzőjét

A Groupama Aréna VIP-jében rendelte magához Orbán Viktor a Veszprém edzőjét

Ljubomir Vranjes

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Soha nem látott mértékben telepedett a politika a magyar sportra, nem csupán egy-egy kiemelt sportág, hanem gyakorlatilag a teljes szegmens a kormányhű emberek játékszere lett. A sok esetben szurkolókból elnökökké lett „szakemberek” úgy tesznek, mintha a sajátjukat adnák, pedig csak az állami milliárdok baráti becsatornázása a feladatuk. Mindez a legmagasabb szintű jóváhagyással – ahogy ez Veszprémben történt.

Ami az utóbbi néhány évben a Veszprém férfikézilabda-csapatával történt, tökéletesen leképezi azt a tragikus folyamatot, amely jelenleg a magyar sportvilágban zajlik. Az előző szezonban a klub várakozáson alul teljesített, a korábbi rendszeres Final Four-szereplés helyett még a nyolc közé sem jutott. Normális esetben ez sportszakmai kérdés.

Ljubomir Vranjes, a bakonyiak világhírű svéd szakembere már ekkortájt pedzegette, soha nem gondolta, hogy a politika ekkora befolyást képes szerezni a kézilabdában. A Forbes Magazin márciusi számában arra a kérdésre, hogy érzett-e politikai nyomást, ezt felelte: a sportban mindig van nyomás, de Magyarországon új dolgokat tapasztalt e téren, ám ettől ő még nem változtatja meg a személyiségét.

Pedig akkor még csak sejtette, hogy a klubban milyen nagy ívű politikai játszma zajlik. Fogalma sem volt Simicska Lajosról, a Veszprémet korábban működtető oligarcháról, akit néhány hónappal korábban egy másik érdekcsoport, a Mészáros Lőrinchez köthető szorított ki. Az új vezetők felettébb „elegáns gesztussal” még a díszpáholy éves bérletét sem engedték megvenni a klubot korábban évekig működtető Simicskának, aki távoztával egymilliárd forintos lyukat hagyott maga után a költségvetésben. De az „újak” nem kegyelmeztek a Fideszhez több szálon bekötött Kálomista Gábornak sem, aki vezérigazgatóként igazgatta korábban a klub ügyeit. Neki is mennie kellett.

Hogyan vesztette el Borkai Zsolt Orbán Viktor bizalmát? - Magyar Hang

Az olimpiai bajnokból lett sportvezető kicsivel több mint egy éve ugyanúgy járt, mint azok, akik ellent mertek mondani a miniszterelnöknek.

Az oligarcha-belháborút a legerősebb – miniszterelnöki – hátszéllel megtámogatott csoport nyerte: első lépésként a közbeszerzések megkerülhetetlen sztárja, a Szíjj László vezette Duna Aszfalt Kft. szerzett többségi részesedést a Veszprém Handball Team Zrt.-ben. Az azonnali tőkeemelés helyrebillentette a büdzsét, így ha nem is közvetlenül, de a milliárdos felcsúti gázszerelő érdekkörébe került minden idők legeredményesebb magyar férfikézilabda-klubja. Azt persze nehéz elképzelni, hogy Mészáros Lőrinc bármilyen formában részt kérne az irányításból, de másvalakit igen.

Két, egymástól független forrásunk is megerősítette, a BL-kiesés, illetve a Szegeddel szemben tizenkét év után elveszített bajnoki döntő után maga a miniszterelnök rendelte magához Vranjes edzőt. A raportra a Groupama Aréna VIP-termében egy meccs szünetében kerítettek sort. A veszprémi vezetők lélegzet-visszafojtva várták, miként végződik a beszélgetés. A bizarr helyzet értelmezését nem segítette elő, amikor a folyosón várakozók közül valaki félhangosan megjegyezte: „El tudjátok képzelni, hogy Merkel vagy Macron személyesen egyeztet a Bayern vagy a PSG edzőjével a jövőről?...”

A politika miatt kellett távoznia Kemény Dénesnek - Magyar Hang

Úgy tudjuk, a legmagasabb politikai szintről üzentek neki, mennie kell. Távozásával az utolsó nem fideszes vezetésű látványsportág is „elesett”.

Vranjes és Orbán Viktor nagyjából tíz percig beszélt, és mivel mosolyogva jöttek ki, az edzőnek még nem kellett csomagolnia. Egészen október elejéig maradt így, amikor is a Veszprém jelenkori vezetése az idei BL-vereségek láttán már saját hatáskörben lépett. Kirúgta minden idők legdrágábban szerződtetett trénerét (azóta a spanyol David Davis ült a helyére). Információink szerint még másfél éves szerződése van Vranjesnek – amihez ő ragaszkodik –, ez nagyságrendileg másfél millió euróba kerülne a klubnak. A Veszprém ennél jóval kevesebbről, a magyar törvényekre hivatkozva eleve egy évről kívánja indítani a tárgyalásokat, de még ebből is jelentősen faragna. A terepen lassan felsorakoznak az ügyvédek, így a hét a hat elleni játék, a zóna vagy zavaró védekezés helyett Veszprémben most egészen más a tét. A mostani vezetők szavahihetősége. Ha ez csorbát szenved, könnyen jöhet egy újabb oligarcha.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 22. számában jelent meg, 2018. október 12-én. Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 22. számban? Itt megnézheti!
„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.