2018 a rekordok éve volt a nemzetközi sportéletben

2018 a rekordok éve volt a nemzetközi sportéletben

A világbajnoki címet ünneplő francia válogatott (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rendesen el voltunk kényeztetve 2018-ban sportrendezvényekkel. Az év három kiemelkedő eseménye a februári phjongcshangi téli olimpia, a nyári oroszországi labdarúgó-világbajnokság, valamint a multisport Európa-bajnokság volt.

A tavalyi esztendő első, igazi nagy rekordját Roger Federer állította fel, aki azzal, hogy hatodszor győzött az Australian Openen, összességében már a huszadik Grand Slam-trófeáját szerezte meg. Ha ez nem lenne elég a svájci teniszező csúcsaival kapcsolatban, akkor tegyük hozzá, Federer öszszesen 30 Grand Slam-döntőbe jutott be – ez sem jött még össze rajta kívül eddig senkinek. Valamint ő az első teniszező, aki két különböző Grand Slam-tornát is meg tudott nyerni ötször egymás után.

Ugyancsak a tenisz világában született meg a következő, korábban elképesztőnek tűnő rekord: Rafael Nadal három tornán is 11. alkalommal nyert idén – Monte-Carlo, Barcelona és a salakos GS, a Roland Garros –, így most már senki sem kételkedhet abban, hogy a 17-szeres GS-győztes spanyol klasszis a világ valaha volt legjobb salakos játékosa. A US Open 2018-as női (Naomi Osaka) és a férfi (Novak Dokovic) bajnokai rekordösszeget, 3,8 millió dollárt kaptak, míg a torna teljes összdíjazása 53 millió amerikai dollár volt.

*

A tavalyi, 52. Super Bowl is rekordokat döntött – a Philadelphia Eagles 41-33-ra verte a címvédő New England Patriots csapatát –, mivel ezen a döntőn esett minden idők legtöbb yardja. Ráadásul a vesztes sosem kapott még 33 pontot a fináléban, míg a győztes Sasok játékosainak pénzdíja szintén rekordösszegű – 102 ezer amerikai dollár (26 millió forint) – volt fejenként.

*

Február 9-től több mint két héten keresztül, február 25-éig a dél-koreai Phjongcshang adott otthont a XXIII. téli olimpiai játékoknak. A legtöbb érmet, 39-et (ebből 14 arany) Norvégia szerezte, összesen 103 aranyérmet osztottak ki. Itt született meg a tavalyi esztendő számunkra talán legörömtelibb rekordja, hiszen Magyarország megszerezte első téli olimpiai bajnoki címét, miután aranyérmes lett a Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Knoch Viktor és Burján Csaba összeállítású magyar férfi rövidpályás gyorskorcsolyaváltó. A 2018-as téli olimpia egyébként hosszú idő után az első olyan volt, amely anyagilag is nyereséges volt. A dél-koreai szervezők 55 millió dolláros (15,5 milliárd forint) nyereséget könyvelhettek el Phjongcshangban, és I Hibom [Lee Hee-Beom] a szervezőbizottság vezetője szerint a pozitív mérleget a NOB Agenda 2020 néven bevezetett programja tette lehetővé.

*

Természetesen a labdarúgás sem maradhatott ki a csúcsdöntésből. A klubhűség egyik mintaképe, Gianluigi BuĀ on bejelentette, hogy 17 év után elhagyja a Juventust, a nyáron a francia PSG-hez szerződött. Az sem fordult elő túl sűrűn eddig, hogy egy város két csapata uralja a klubfutballt Európában. 2018-ban ez is megtörtént, hiszen amíg az Európa-liga lyoni döntőjében az Atlético Madrid 3–0-ra megverte a francia Olympique de Marseille-t, és ezzel harmadik Európa-liga-győzelmét szerezte, addig a városi rivális Real Madrid a Bajnokok Ligája kijevi döntőjében 3–1-re legyőzte a Liverpool FC-t, ezzel egymást követő harmadik alkalommal nyerte el a trófeát, ami ugyanúgy rekord, mint a királyiak tizenharmadik BEK-/BL-elsősége. Ám a sikerek ellenére mégsem Madridban fizetnek a legjobban. Egy Barcelona-játékos átlagosan 11 800 768 eurót (3,8 milliárd forint) keres évente, ami új világrekord – még soha egyik klub sem költött ennyit fizetésekre.

*

És ha már foci: június 14-étől egy hónapon át zajlott az év és a világ legnagyobb sporteseménye Oroszországban: a 21. labdarúgó-világbajnokság. A rendkívül izgalmas torna végén Franciaország története második vb-címét nyerte meg, miután a moszkvai döntőben, a Luzsnyiki Stadionban 4–2-re legyőzte Horvátországot. A torna érdekessége volt, hogy 1982 óta először egyetlen afrikai együttes sem jutott túl a csoportkörön, valamint a címvédő Németország válogatottja először búcsúzott a csoportkör után. A francia Didier Deschamps a harmadik, aki játékosként és szövetségi kapitányként is világbajnok lett. A költségek körülbelül 14,2 milliárd dollárra rúgtak, így a 2018-as világbajnokság volt az eddigi legdrágább. Amúgy ez volt az első vb, amelyen videobírót használtak.

*

A Multisport Európa-bajnokságot négyévente, nyáron rendezi meg hét sportág szakági szövetsége. Az eseményt az olimpiai játékok mintájára hozták létre, az ideire Berlinben és Glasgow-ban került sor, augusztus 2-ától tíz napon át atlétika, evezés, golf, kerékpározás, triatlon, torna és az úszás szerepelt a programban, és 188 versenyszámban avattak bajnokot.

*

A Nemzetközi Birkózószövetség (UWW) elnöke, Nenad Lalovic a valaha volt legjobbnak nevezte az októberi, budapesti világbajnokságot. Több mint 100 ország képviseltette és több mint 35 televíziós csatorna közvetítette élőben a mérkőzéseket, amelyeken 850 birkózó 933 küzdelem során mérte össze erejét. Természetesen valamennyi rekord.

*

Ugyan a Forma–1-világbajnokság csak november 25-én ért véget Abu-Dzabiban, Lewis Hamilton már két futammal a vége előtt, Mexikóvárosban megvédte vb-címét. 408 pontjával ő szerezte minden idők legtöbb világbajnoki pontját egy szezon alatt, valamint beérte az örökranglistán az 1950-es években szintén öt bajnoki címet szerző, argentin Juan Manuel Fangiót. A Mercedes brit versenyzője az idény után azt nyilatkozta, már számára sem lehetetlen, hogy beérje az F1-rekordert, a hétszeres bajnok Michael Schumachert.

*

Az esztendő nagy meglepetése, hogy tíz év után nem Lionel Messi vagy Cristiano Ronaldo nyerte a futball legrangosabb díját. December 3-án Luka Modric lett az első horvát labdarúgó, aki Aranylabdát kapott. A Real Madrid vb-ezüstérmese az elismerés mellett 800 ezer eurót (több mint 250 millió forintot) is kapott, ám nem a díjat alapító France Footballtól, hanem egy sportszergyártótól.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/1. számában jelent meg, 2019. január 4-én.

Hetilapunkat megtalálja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 2019/1. Magyar Hangban? Itt megnézheti.