Rimaszombat ellenáll Orbán Viktor terveinek

Rimaszombat ellenáll Orbán Viktor terveinek

A rimaszombati fociakadémia látványterve

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Úgy tűnik, most először porszem került a gépezetbe, és a nagy építkezési lázban a kormányzatnak sikerült belefutnia egy olyan településbe, ahol a helyi döntéshozók nem akarnak úgy ugrálni, ahogy Orbán Viktor fütyül nekik. A felvidéki Rimaszombat vezetői ugyanis nem hajlandók olyan megállapodást kötni a magyar állammal, amely számukra nem előnyös. Noha a jelenleg a szlovák harmadosztályban vitézkedő Rimaszombat számára még 2017 nyarán biztosított közel 1,5 milliárd forintot a magyar kormány a felvidéki fociakadémia létrehozására, jelenleg ott tart a projekt, hogy az akadémia mégsem itt, hanem – sajtóhírek szerint – Losoncon épülhet fel.

No, de mi is a probléma, ami miatt egyáltalán kialakult ez a nem éppen szokványos helyzet? Maga az akadémia felépítése ugyanolyan rendszerben történt volna, mint más, határon túli, magyarok lakta területek esetében. A magyar fél ezúttal nem a felcsúti vagy a kisvárdai klubot szerette volna helyzetbe hozni, hanem a diósgyőrit, sőt ezúttal gyakorlatilag a magyar állam szerepét is a miskolciak vennék át.

Miért magyar közpénzből kell a szerbeknek újra a csúcsra jutni? | Magyar Hang

Dől a pénz a határon túli futballba, és minő csoda, természetesen azok a klubok járnak jól elsősorban, amelyek kapcsolatban vannak a felcsúti akadémiával, vagy valamilyen formában Mészáros Lőrinccel.

A két csapat közös céget alapítana az akadémia létrehozása és működtetése érdekében, ám a magyar fél 51, míg a felvidéki város 49 százalékos tulajdonrészt kapna a klubban, és az akadémia teljes mértékben a rimaszombati önkormányzat és a Borsodsport Invest által közösen alapított klub, a Városi Futballakadémia (MFA) tulajdonába kerülne a 30 éves bérleti szerződés lejárta után. A rimaszombatiak viszont nem szeretnék, ha a magyar állam helyett a diósgyőriek jelennének meg összekötőként a projektben, számukra ugyanazok a feltételek lennének megfelelők, mint a komáromiaknál, ahol minden a város tulajdonába kerül a szerződések lejártát követően.

Az egyeztetések folyamatosan zajlottak, ám már tavaly augusztusban úgy tűnt, a két fél között nem születik megegyezés, és az akadémia projektjét átviszik Losoncra. Rimaszombat polgármestere, Jozef Simko egyenesen Orbán Viktorhoz fordult, a magyar kormányfő segítségét kérte az ügy megoldásában, illetve továbbra is azt javasolta, a magyar állam vállaljon szerepet az akadémia létrehozásában, ne a DVTK többségi tulajdonosa, ugyanakkor azt is kérte, Komáromhoz hasonlóan Rimaszombaton is a város kapja meg a létesítményt a bérleti szerződés lejárta után.

Külföldön „kénytelen" költekezni a kormány | Magyar Hang

Az utóbbi egy-két évben Magyarország egyre többet költ egészségügyi, oktatási és humanitárius célokra – távoli földrészeken.

A helyi lap, a Körkép.sk oldalának Rigó László alpolgármester elárulta, hogy Orbán nem hallgatta meg a városvezető elképzeléseit, és válaszában kijelentette, a korábban jóváhagyott összeget, amit az akadémiára szánt, minden körülmények között a Borsodsport Invest kapja, és ragaszkodott ahhoz is, hogy a bérleti szerződés lejártát követően az MFA tulajdonába kerüljön minden. Az alpolgármester szerint a magyar kormányfő azt is kikötötte, hogy az akadémia hatáskörébe ne tartozzon a felnőtt futball, valamint létesítményben a magyar nyelv használata legyen az alap. Ez utóbbi feltétel erős szlovák ellenálláshoz vezetett.

Szabó Tamás, a DVTK beruházási és üzemeltetési ügyvezető-helyettese a Borsod Online portálnak azt mondta, már 2018 szeptember közepén el kellett volna dőlnie, lesz-e egyáltalán Rimaszombaton fociakadémia, ám a mai napig nem készült el a végleges szerződés, ugyanis az októberben jóváhagyott megállapodást a város újonnan megválasztott polgármestere megvétózta

„Az ideális helyszín Rimaszombat lenne, és 95 százalék az esélye, hogy itt is valósul meg a beruházás, de nyilván vannak alternatív helyszínek, ha ez valamilyen oknál fogva mégsem jönne össze. Már megvannak a jelöltek, hogy kik vennének részt a munkában, de ők egyelőre várnak” – fogalmazott a diósgyőri sportvezető.

Legutóbb a december 21-ei, rendkívüli testületi ülésen foglalkozott a futballakadémia ügyével a rimaszombati képviselő-testület, arról kellett volna dönteniük, hogy a szerződés érvényes-e a polgármester vétója ellenére, vagy újra kell mindent tárgyalni. A már egyszer elfogadott szerződéstervezetet a magyar fél dolgozta ki, a városi képviselő-testület azonban egy pontban kibővítette: miszerint a létesítmény a 30 éves bérleti szerződés letelte után Rimaszombat tulajdonába kerüljön. Az ülésen ismét felolvasták Orbán Viktor válaszlevelét, amelyben a miniszterelnök ragaszkodott a fent már ismertetett álláspontjához.

A képviselő-testületen belül létrejött egy kilenctagú csoport, amelynek legfőbb célja, hogy a megegyezést tető alá hozzák, ám a magyar kormány által javasolt elképzelések módosításával. Az új elképzelésekről, a képviselői klub által előkészített szerződéstervezetről lapzártánk után szavaz a rimaszombati testület, elfogadása esetén eljuttatják a magyar kormánynak és Orbán Viktornak. Mindenesetre Rigó László alpolgármester a Körkép.sk-nak már azt mondta, a diósgyőriek megkezdték a tárgyalásokat az akadémia építéséről a losonciakkal – ezt az utóbbi település alpolgármestere is megerősítette –, sőt már állítólag a szerződéstervezet is készül a két fél között.

„Továbbra is célunk, hogy szeretnénk feljutni a második ligába a felnőttcsapattal, a fiatal csapatot benntartani a második ligában, az iskolásokat pedig az első ligában. Bízunk abban, hogy találunk olyan beruházót, aki segít rajtunk, a Szlovák Labdarúgó-szövetség is segítséget ígért, velük nagyon jó a kapcsolatunk” – közölte a szlovákiai honlap kérdésére Miroslav Bitala, a klub ügyvezetője. A fentiek alapján úgy tűnik, a helyiek már arra készülnek, hogy ha nem fogadják el a diktátumot, akkor Orbán Viktor nem fog futballakadémiát avatni Rimaszombaton.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/5. számában jelent meg, 2019. február 1-jén.

Hetilapunkat megtalálja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 2019/5. Magyar Hangban? Itt megnézheti.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.