Elrettent bárkit a bundázó focisták büntetése?

Elrettent bárkit a bundázó focisták büntetése?

Fotó: Wuilmar Matias Morales

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nevetségesen olcsón megúszták az egri bundaper résztvevői. Milliókat nyertek azzal, hogy saját maguk ellen fogadtak, s most első fokon csupán pár százezres büntetést kaptak. Még 2013 tavaszán történt, hogy az Egri FC roppant nehéz anyagi helyzetbe került, nem volt fizetés, ám Németh Norbert csapatkapitány azt nyilatkozta akkor, kötelességüknek tartják, hogy pénz nélkül is befejezzék a bajnokságot.

Mint kiderült, a bundázással még jobban is kerestek, mint a győzelmekkel, vagy ami a klubtól járt volna nekik. A megfelelő eredmények után az esetek többségében fejenként 5000 eurót (1,6 millió forint) kaptak a labdarúgók mérkőzésenként. Összesen 13 találkozót manipuláltak. A tizedrendű vádlott, N. N. szociális okokkal magyarázta, miért bundázott, tehát mégsem az önbecsülése vagy más erkölcsi ok vitte pályára. A február elején született első fokú ítélet szerint ő 300 ezer forint pénzbüntetést, 731 850 Ft vagyonelkobzást kapott, valamint 531 510 Ft bűnügyi költséget kell megfizetnie. De például az első rendű vádlottat, S. L.-t mindössze 300 ezer forintra büntették. És elég olcsón megúszta ezt az ügyet a szálak mozgatásában tevékenyen résztvevő, korábban a REAC-féle, valamint a nemzetközi fogadásicsalás-botrányban is főszerepet vállaló L. M. és K. Z. is.

Borbély Zoltán ügyvéd még az MLSZ jogi igazgatója volt, amikor kirobbant a hazai bundabotrány, s kíváncsiak voltunk, szerinte mennyire jogosak, reálisak, igazságosak ezek a büntetések a bűncselekmény mértékéhez képest, elrettentőek-e.

– Úgy gondolom, a legfontosabb az, hogy nem maradtak el a büntetések, senki sem úszta meg – mondta Borbély Zoltán. – Cesare Beccaria, olasz jogtudós, a modern büntetőjog jelentős alakja úgy vélte, az igazságos büntetésnek meg kell felelnie az elkövetett bűncselekmény súlyának. Nem az én tisztem eldönteni, hogy ezek a büntetések igazságosak voltak-e. A nagy fogadásicsalás-ügy után várható volt, hogy senki sem kap letöltendőt. Egyébként a bundaügy kirobbanása után a legfőbb célunk az volt az MLSZ-ben, hogy akik benne voltak, akik megmérgezték ezt a játékot, tűnjenek el a futball környékéről.

Az egri eset ugyanis csak egy mellékszála volt a nagy magyar bundabotránynak, amelyben játékosok, edző és sportvezető is benne volt. De akkor sem kapott senki letöltendőt, másodfokon is mindössze három focista büntetését súlyosították, de ők is csak felfüggesztettet és eltiltást kaptak, akárcsak Aczél Zoltán vezetőedző. A történet legnagyobb vesztese egyértelműen Kutasi Róbert volt, aki 2012-ben lett öngyilkos, leugrott egy XVI. kerületi, tizenhét emeletes toronyház tetejéről. A hírek szerint a REAC klubigazgatója vastagon benne volt a bundában. A 47 évesen elhunyt sportvezető fűnek-fának terjesztette, hogy a legtisztább helyzet a rákospalotaiaknál van, mivel ott a játékosok szerény fizetéseket kapnak, viszont azt mindig pontosan átutalják nekik.

Közben meg vígan adták-vették a meccseket, s közben Kutasi volt az egyik kulcsfigura az egész csalássorozatban. A bírósági tárgyaláson legalábbis az összes REAC-os vádlott rá vallott, hogy ő mondta nekik, bundázzanak. A sportvezető talán sok éves börtönbüntetéssel számolt, de senkinek sem kellett börtönbe mennie, és még a labdarúgástól való eltiltás is csak rövid időre, két évre szólt.

A REAC a pályán többnyire veszített, a fogadási maffia pedig nyert, és később a bíróságon is. Az ítéletek után bármennyire is abszurdnak tűnik, a jelek mégis arra utalnak, hogy megéri fogadási csalásokban részt venni Magyarországon, a büntetés csekély, a nyereség nagy.