A NER bekebelezte a Honvédot is

A NER bekebelezte a Honvédot is

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és George F. Hemingway, a Budapest Honvéd labdarúgócsapat tulajdonosa az időkapszulát készülnek elhelyezni az új Bozsik Stadion alapkőletételi ünnepségén a XIX. kerületi Puskás Ferenc utcában 2019. március 21-én. Az új stadion műszaki átadására 2020. június 12-én kerül majd sor (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ahogy arról hetek óta írt a média – elsőnek a Nemzeti Sport szellőztette meg a hírt –, hétfőre biztossá vált: tulajdonost cserélt a Budapest Honvéd labdarúgócsapata, ugyanis a gárdát üzemeltető Honvéd Futball Club Kft. 100 százalékos üzletrészét megvásárolta a Metalcom csoporthoz tartozó Reditus Equity Zrt. Ezzel Puskás Ferenc, Bozsik József és Détári Lajos korábbi klubja is megérkezett a NER világába. A vételárról a felek nem nyilatkoznak, de korábban a volt tulajdonos, George F. Hemingway azt nyilatkozta a Digisport reggeli adásában, hogy egy 10 millió eurós vételár nagyon megfelelne számára. Az új tulajdonos nem más, mint az a Bozó Zoltán, aki fideszes politikusként egyrészt a déli határkerítést üzemelteti, másrészt polgármesterjelöltje volt a kormánypártnak Szentesen, igaz, a választók nem kértek belőle.

Mindenesetre az új tulajdonosok az utánpótlásképzés további fejlesztése mellett az európai kupaszereplést biztosító helyezés elérését tűzték ki célul úgy, hogy közben a klub kiegyensúlyozott és nyereséges gazdálkodása fennmaradjon. Noha ezt nem mondta ki eddig senki, de lassan érthetővé válik, miért is akart oly nehezen összejönni az új Bozsik Stadion építése. Ma már a régit bontják, és a jelenlegi költségvetés szerint 11,7 milliárd forintért fog az új modern aréna megépülni.

Ugyancsak a közelmúltban adták át a négymilliárd forintos állami támogatásból felújított Magyar Futball Akadémiát. Az új komplexum alig több mint egy kilométerre van a Honvéd otthonától, és egy erdei futópálya mellett hét szabványméretű, köztük két műfüves pályát is magába foglal, melyeket a klub korábbi klasszisairól – Puskás Ferencről, Budai II Lászlóról, Détári Lajosról, Kozma Mihályról, Bozsik Józsefről, Tichy Lajosról és Kocsis Sándorról – neveztek el. Van egy kispályákat magába foglaló nyolcadik nagy pálya, illetve a központi épületben található a konditerem, a játékosok pedig kétágyas szobákban lakhatnak. Nos, a fentiek immár a NER részét képezik, így a csapat besimult a trendbe, és Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedvencei is bekerültek a kedvezményezettek körébe.

Az új tulajdonos hétfő reggeli közleményében szinte minden volt és leendő főszereplő elmondhatta a véleményét.

„Egyértelmű célunk, hogy a Magyar Futball Akadémia korszerűen felszerelt utánpótlásközpontjában még több fiatal magyar játékos tehetsége bontakozhasson ki, akik később a felnőtt csapatba felkerülve, nemzetközi szintű játékosokká váljanak. Ez a Honvéd és ez a magyar labdarúgás érdeke egyaránt” – hangsúlyozta a Metalcom Zrt. két meghatározó tulajdonosa, Bozó Zoltán és Mendelényi Dániel. Mindehhez annyit tett hozzá Makra Zsolt, a Metalcom csoporthoz tartozó vevő, a Reditus Equity Zrt. vezérigazgatója, hogy a szakmai sikerek fenntartása mellett ugyanolyan fontosnak tartják a klub anyagi stabilitásának megőrzését, piaci bevételeinek erősítését, hiszen hosszú távon csak így maradhat versenyben a bajnoki címért és az európai kupaszereplésért.

Az immár volt tulajdonos, George F. Hemingway 2006-ban vásárolta meg a kispesti klubot, mely azóta kétszer nyerte meg a Magyar Kupát, 2017-ben pedig bajnok lett, míg 2013-ban bronzérmet szerzett, mindkétszer a jelenlegi szövetségi kapitány, Marco Rossi irányításával. Hemingway a közlemény szerint kijelentette, két dologra büszke: az egyik, hogy stabil anyagi háttér mellett újra sikeres klub lett a Honvéd, illetve hogy az általuk létrehozott és irányított Magyar Futball Akadémia olyan szakmai munkát végez, hogy több, onnan kikerült játékos vált a jelenlegi NB I meghatározó futballistájává.

Ezzel a jelenlegi NB I-ben szereplő fővárosi csapatok közül már csak az Újpest nem tartozik a NER-hez. Hogy meddig, az kérdéses, hiszen a lila-fehér klub Magyar Nemzet által megszólaltatott belga tulajdonosa, Roderick Duchatelet nem titkolta, 20 millió euróért megválna a tulajdonjogától. Nem fogják elhinni kedves olvasóink, de állítólag máris van egy érdeklődő: Garancsi István. Hogy majd zavarja-e a hazai futballvezetőket, hogy ugyanő a Vidi FC-nek is a tulajdonosa, majd kiderül, de már most szárnyra keltek olyan hírek, hogy a Market Zrt. tulajdonosát majd a MOL Zrt. váltja fel, és ezzel kapcsolatban az osztrák Red Bull szerepvállalásának mintáját emlegetik.