Elmaradt a csoda, a címvédő legyőzte a Sopront

Elmaradt a csoda, a címvédő legyőzte a Sopront

A soproni Tina Jovanovic (k) és Yvonne Turner (j), valamint Courtney Vandersloot (j) az orosz Jekatyerinburg játékosa a női kosárlabda Euroliga négyes elődöntőjében játszott Sopron Basket - Jekatyerinburg mérkőzésen a soproni Novomatic Arénában 2019. április 12-én (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orosz házidöntőt rendeznek vasárnap a női kosárlabda Euroliga fináléjában. Pénteken előbb a Dinamo Kurszk gárdája győzte le az USK Praha csapatát (84-67), majd a címvédő Jekatyerinburg bánt el a Sopron Baskettel (81-59). A hazaiak vasárnap a bronzmeccsen vigasztalódhatnak.

Már az első mérkőzésen alaposan próbára tették a szurkolók a Novomatic Aréna falainak állóképességét, hiszen a csehek megállás nélkül űzték-hajtották kedvenceiket. Legnagyobb sajnálatukra azonban az USK Praha csak egy félidőn keresztül bírta az iramot az „orosz” Dinamo Kurszk ellen a soproni női kosárlabda Euroliga Final Four első elődöntőjében. Hogy miért tettük idézőjelbe az oroszt? Nos, a kurszkiak kezdő ötösében volt egy szerb, egy spanyol és három amerikai… Azonban ez sem változtatott azon, hogy az oroszok 84–67-es győzelemmel jutottak a fináléba.

És ekkor leszakadt a plafon, ugyanis a soproni – körülbelül 2700 főből álló – B-közép rákezdett: „csak a Sopron, hajrá Sopron!” Beleremegtek a falak, és ez volt az a pillanat, amikor tényleg mindenki elkezdte elhinni, verhető a címvédő Jekatyerinburg.

„Orosz hadak" Sopronban, a Final Four városában | Magyar Hang

Megtelt a város. Riport.

„Én is úgy vélem, ma sokkal nagyobb a Sopron esélye, mint a tavalyi fináléban. Akkor húsz, most negyven százalékot adok a sikerükre. És nem azért, mert az orosz világválogatott gyengült volna, hanem mert a Sopron erősödött, legfőképpen Amanda Zahui érkezése jelenttette a pluszt. A fináléhoz az kell, hogy egyszerre öten nyújtsanak minimum száz százalékot, ami azt jelenti, hogy húsz pont körül dobjanak. Abszolút nem kizárt, főleg ebben a varázslatos csarnokban, ebben a hihetetlen hangulatban” – mondta lapunk kérdésére ifjabb Knézy Jenő, aki az M4 Sport számára közvetítette a találkozót.

Mindenesetre a soproniak számára egy extra dózisú motivációt jelentett, hogy négy hónap után kijött a csapat talán legfontosabb idei meccsére Török Zoltán, a Sopron Basket ügyvezetője. Nem volt ember a csarnokban, aki legalább gondolatban nem küldte el a sportvezető felé a jókívánságait, amerre nézett, mindenhonnan integettek neki a szurkolók.

Amikor a csapatok kivonultak a pályára, hirtelen a sajtórész mögötti tribünök narancssárgává váltak. Nem, nem vált az aréna ezen része hirtelen fideszessé, mindössze a jekatyerinburgi had fedte fel kilétét, és kezdett elementáris szurkolásba. Azonban mindez csak addig hallatszott, amíg a soproniak el nem nyomták őket. Mindenesetre érdekes volt látni, ahogy a Sopron spanyol trénerei, Roberto Iniguez vezetőedző és segítője, Jose Gonzalez Dantas öltönyben mutatták be tanítványaiknak, milyen formációkat szeretnének viszontlátni a mérkőzésen.

Sopron, a kis magyar csoda | Magyar Hang

Két éven belül a második Final Four, a kormány egymillió dollárt fizet az újabb rendezésért.

És amikor kihunytak a fények, újra zúgott a „hajrá, Sopron!” A füstfelhőkből pedig elkezdtek megérkezni az este főszereplői. Minden adott volt a sportág, a női kosárlabda nagy ünnepéhez. Tavaly ez a két gárda játszotta a döntőt, és a Jekatyerinburg 72-53-ra győzött, most mindenki a visszavágásra vágyott.

Sajnos nem indult jól a találkozó, ugyanis a Sopron beragadt, és mikor Zahui bedobta az első tripláját, az orosz csapat már ellépett hét ponttal. Nem is bírt a vérével a Sopron spanyol vezetőedzője, és hevesen próbálta felrázni csapatát, reklamált a bíróknál, akik egy technikaival tudták higgadtabb viselkedésre bírni. Mindenesetre feljavult a soproniak védekezése, és mire hat perc eltelt, a hazaiak feljöttek három pontra, majd a hetedik perc végén egálra (azokban a pillanatokban egyetlen magyar sem volt a pályán). A hangulat leírhatatlan volt, ami átragadt a Sopron játékosaira, extázisban játszottak, szórták a hárompontosokat, így mikor egy perc volt az első negyedből, 24-17-re elhúztak, és az eredmény nem is változott a pihenőre.

A második negyedben megint átaludta az első három percet a Fegyverneky Zsófia által irányított gárda, így a címvédő egy pontra feljött (28-27). Iniguez mester azonnal visszaküldte Zahuit az önmagához képest gyengébb teljesítményt nyújtó Dupree helyére, ám így sem sikerült megakadályozni, hogy négy perccel a félidő vége előtt ne fordítson a Jekatyerinburg. Sőt, amikor pihenőre vonultak a csapatok, a címvédő három ponttal vezetett (42-39), ám a közönség érezte, nincs veszve semmi.

Sajnos a harmadik negyed kezdését sem sikerült a soproniaknak megoldani, igaz, legalább a védekezésük működött, ám majd három percnek kellett eltelnie, hogy megszülessen az első hazai kosár. Elképesztő iramot diktáltak a csapatok, valamint a két szurkolótábor is, ám hiába a lelátói fölény, a címvédő oroszok a harmadik negyed közepére elkezdték felőrölni a magyar bajnokot, és tízpontos előnyre tettek szert (51-41). Ekkor sok mindenkiben felsejlett az első meccs, a prágaiak is ebben az időszakban szakadtak le végzetesen. A közönség megérezte a bajt, rajtuk semmi sem múlt, ám amíg a játékosok nyolc perc alatt mindössze két kosarat tudnak szerezni, addig egy Jekatyerinburg-szintű gárda köszöni szépen, és megnyeri a meccset. A végére aztán tizennégy pontra húzott el a címvédő (60-46), így a nézőtéren általános lett a nézet, itt már csak a csoda segíthet.

A soproni Yvonne Turner és Marija Vadejva (b), az orosz Jekatyerinburg játékosa a női kosárlabda Euroliga négyes elődöntőjében játszott Sopron Basket - Jekatyerinburg mérkőzésen a soproni Novomatic Arénában 2019. április 12-én (Fotó: MTI/Nyikos Péter)

Iniguez mester még egyszer utoljára megpróbált lelket verni a soproniakba, hogy az utolsó tíz percben képesek legyenek arra, amire nem sok csapat volt az elmúlt években: mínusz 14-ről legyőzni a Jekatyerinburgot. És ezúttal hathatott a spanyol mágia, ugyanis most a Sopron kezdett ellenállhatatlanul, és Dupree kosaraival megkezdte a felzárkózást. Sajnos a másik spanyol edző, Miguel Mendez is azonnal lépett, cserékkel frissítette csapatát, és hat perccel a vége előtt ismét 13 pont volt a címvédő előnye (65-52). És amikor a mezőny legalacsonyabb pályán lévő játékosa, Vandersloot támadó lepattanót szerzett a Sopron palánkjánál, először fordult elő a csarnokban, hogy az orosz tábor hangosabb volt, mint a soproni. Amikor a címvédő már 18 ponttal vezetett, több hazai drukker nagyot sóhajtott, majd az egyikük ki is mondta: „idén sem nyerjük meg az Euroligát”.

És ekkor már e sorok írójának a fülében is ifjabb Knézy jenő szavai csengtek, aki a meccs előtt kijelentette, a győzelemhez az kéne, hogy egyszerre öten nyújtsanak minimum száz százalékot, és húsz pont körül dobjanak. Nos, egyetlenegy soproni játékos sem tudott 20 pontot dobni. Sőt, triplát csak az első negyedben. A második félidőben, tehát kétszer tíz perc alatt összesen húsz, azaz 20 pontot tudott a Sopron szerezni. Így viszont továbbra is álom maradt az Euroliga-siker, ugyanis a végén már egy kicsit a közönségének is játszó Jekatyerinburg a végén 22 ponttal bizonyult jobbnak (81-59). A címvédő megérdemelten jutott a fináléba, ahol orosz házidöntőre kerül majd sor.

A közönség a végén így is megünnepelte a Sopron csapatát. A szurkolók kifele menet bizakodtak, hogy a vasárnap 17.30-kor kezdőd bronzmeccs legalább meglegyen.

Jekatyerinburg (orosz)-Sopron Basket 81-59 (17-24, 25-15, 18-7, 21-13)
Pontszerzők:
Griner 19, Vandersloot 15, Torrens 13, McBride 12, Vagyejeva 11, Meesseman 7, Beljakova 4, illetve Turner 15, Dupree 12, Zahui 11, Crvendakic 10, Casas 6, Jovanovic 5