„Orosz hadak” Sopronban, a Final Four városában

„Orosz hadak” Sopronban, a Final Four városában

Kabalafigurák Sopronban (Fotó: B. Molnár László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Péntek estére kiderül, hogy a sokszoros magyar bajnok és kupagyőztes Sopron Basket vasárnap történelmet írhat-e az Euroliga megnyerésével. Ám ehhez a címvédő Jekatyerinburg testén vezet az út, míg a másik elődöntőben a szintén orosz Dinamo Kurszk és a cseh ZVVZ USK Praha együttese néz szembe egymással.

Lassan megszállták az ideiglenesen a négyes döntő helyszínén állomásozó orosz szurkolók hadai Sopront. Mindegy hány óra utazást, átszállást kellett kibírniuk, ők mindenképpen látni akarták kedvenceiket, ráadásul abban bíznak a Jekatyerinburg és a Kurszk „ultrái”, hogy vasárnap este egymás között intézhetik el, hogy idén melyikük ülhet fel a női klubkosárlabda trónjára. Mindenesetre a Jekatyerinburg címvédőként semmit sem bízott a véletlenre, már szerdán nem hivatalosan tréningezett egyet a Novomatic Arénában, míg a többiek csütörtök délután és péntek délelőtt csatlakoztak az orosz sztárcsapathoz.

Mindkét orosz csapat szurkolói tömött buszokkal érkeztek a meglehetősen télies időjárású Sopronba, ugyanis, mint megtudtuk, ők a négy csillagos szállodáknál nem adják alább, így inkább a Bécsben élőket örvendeztették meg jelenlétükkel. Egy biztos, ezekben a napokban orosz megszállás alá került az osztrák főváros néhány szállodája.

Orosz szurkolók Sopronban (Fotó: B. Molnár László/Magyar Hang)

„Sajnos Sopronban kevés az ilyen jellegű szállás, ráadásul az orosz szurkolók a bécsi reptérre érkeztek, így ott is foglaltak szobákat. Tavaly ugyanez volt a helyzet, ugyanakkor este biztos nem sietnek majd haza, így a helyi vendéglátósok is szert tehetnek némi bevételre. Főleg, ha legalább az egyik csapatuk bejut a vasárnapi döntőbe” – árulta el egy soproni hotel recepciósa.

Abban az orosz és az aréna előtti parkolót csurig megtöltő, autókkal, kisbuszokkal érkező cseh szurkolók is egyetértettek, akár ők is lehettek volna a 2018/19-es Euroliga Final Four-jának házigazdái. Ám amíg a messzi Oroszhonba senki sem utazott volna szívesen, addig Prága egyszerűen lassabb volt a soproni vezetőknél, akik mögé a magyar kormány elég erős nyomatékként odarakott egymillió dollárt. A rendezés jogdíját. A magyar sportdiplomácia újabb sikere, hogy két éven belül másodszor is a női kosárlabda-Euroliga négyes döntőjébe jutott Sopron idén is házigazdaként várja Európa négy legjobb csapatát.

Sopron, a kis magyar csoda | Magyar Hang

Két éven belül a második Final Four, a kormány egymillió dollárt fizet az újabb rendezésért.

A városban kora délutántól fokozatosan lehetett érezni, valami készül az arénában, hiszen egyre több dob, zöld-sárga sál, mez került a szemünk elé. Az oroszoknak kedvező időjárás – ami az idő múlásával egyre erősebb széllel is meg lett támogatva – miatt az esti meccsre készülő soproni szurkolók inkább bemenekültek a különböző talponállókba, még a belvárosi borozók is kezdtek megtelni a kosárlabda szerelmeseivel. Az elfogyasztott rozé és vörösbor mennyiségével egyenesen arányosan nőtt a drukkerhad magabiztossága, és amikor megindult a tömeg a négyes döntő helyszíne felé, már mindenki egyetértett abban, hogy csak a Sopron nyerheti idén az Euroligát, sőt a vérmesebbek azt fantáziálták, hogy a 40 éves orosz megszállásért cserébe most egyszerre két orosz csapattal fogják kiitatni a vereség keserű poharát.

„Én bízom abban, hogy már a csehek is meglepetést okoznak, hogy aztán Közép-Európa két csodás városának, Sopronnak és Prágának a legjobbjai döntőzhessenek. Higgye el, miénk a legjobb védekezés a kontinensen, és ezúttal ez döntőnek bizonyul majd” – mondta el lapunknak egy zöld-sárgába öltözött középkorú férfi, aki a fiával és unokáival érkezett az arénába. Nem titkolja, azért is szorít a prágaiaknak, mert az edzőjük, Natalia Hejkova 2003 és 2006 között a hűség városában is edzősködött, majd őt váltotta az akkori segédedzője, ma a női válogatott szövetségi kapitánya, Székely Norbert. Mindeközben az aréna szomszédságában felépített szurkolói zónában a hideggel dacoló fiatalabb korosztály streetballban mutatta meg, mit is kellene majd este Fegyverneky Zsófiáéknak csinálniuk. Amikor pedig megérkeztek a pompom lányok, egy pillanatra felforrósodott a levegő.

Egy biztos, szurkolásban nem lesz hiány egyik oldalon sem, ugyanis ahogy azt Pajor-Gyulai László, a Final Four sajtófőnöke lapunknak elárulta, mindkét játéknap valamennyi jegye elfogyott, azaz mind a négy találkozón 3100 néző szorong majd a lelátókon. Akiknek a nagy része, mondanunk sem kell, a hazaiak végső győzelméért szorít. Nagyon vágynak már egy igazi, nagy sikerre a soproniak, akik 2009-ben jutottak be első alkalommal a négyes döntőbe, és a spanyolországi Salamancán a negyedik helyen végeztek, tavaly pedig már meg sem álltak a fináléig, ám ott az esti elődöntős ellenfél, az orosz Jekatyerinburg sajnos megállította a menetelésüket.

Most, este nyolc órától megadatik a visszavágás lehetősége, ám előbb a másik ágon a szintén orosz Dinamo Kurszk és a cseh ZVVZ USK Praha együttese csapott össze egymással (84–67-re az oroszok győztek, így ők jutottak a döntőbe). Ha a soproniak ezúttal történelmet írva megnyernék az Euroligát, az a második nemzetközi kupagyőzelmük lenne, ugyanis 1998-ban már diadalmaskodtak a Ronchetti-kupában.