Negyedmilliárdos állami támogatás – nem működő teniszpályákra

Negyedmilliárdos állami támogatás – nem működő teniszpályákra

Fotó: Unsplash/Siamak Mokhtari

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem véletlenül nem volt hajlandó kiadni a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) az infrastrukturális támogatásokról szóló, egyébként közérdekű adatnak számító szerződéseket, amelyekbe már több tagszervezet is szeretett volna betekinteni. Ugyanis ezekből kiderül, hogy a jogszabályokban leírtakkal ellentétben olyan teniszklub kapott 250 millió forintos támogatást 2014-ben, amely már két éve nem üzemeltet pályákat. De arra sem található magyarázat, hogy a szövetség vajon miért tartozik például egy cateringcégnek 29 094 000 forinttal, illetve valamivel kevesebbel az ország egyik legnagyobb sportruházati cégének. Arra sem volt a szövetség részéről eddig semmilyen magyarázat, vajon miért maradt ki a sportnapilapból a korábban kéthetente megjelenő, a sportág eredményeiről hírt adó négyoldalas melléklet.

Kezdjük talán az utóbbival. A sportnapilapban hosszú időn keresztül kéthetente megjelent a Tenisz-melléklet, amelyet a szövetség felügyelt, illetve anyagilag finanszírozott. Ebben a sportág legfontosabb történéseiről számoltak be, a felnőtt korosztálytól egészen a legkisebbekig, azaz ténylegesen a tenisz érdekeit szolgálta. Nos, egy ideje ez megszűnt. A szerkesztőségünk birtokába jutott dokumentumokból kiderül, hogy az MTSZ összesen 5 242 000 forint tartozást halmozott fel a Nemzeti Sportot kiadó Mediaworks Kft.-nél. A kiadó megunta azt, hogy a szövetség nem fizet, így megszüntette a mellékletet – ezt meg is erősítették számunkra.

De szintén ott van a listán az Aston Catering is, amely egy sikeres gasztroszolgáltatást nyújtó vállalkozás, és a szövetség bizonyos rendezvényein, sporteseményein az étkezésért felel. Nos, mint az a dokumentumokból kitűnik, az MTSZ nem kis tartozást halmozott fel velük szemben sem, nem kevesebb mit 29 094 000 forintot. Ezzel a cég a második helyet foglalja el a nem rövid tartozási listán. Igaz, az ő esetükben a bizalom még nem szállt el, ugyanis a múlt héten rendezett budapesti ATP-tornán is ők feleltek az étkezésért. Szintén jelentős tartozást halmozott fel az MTSZ az 1989-ben alapított Szinga Sport Kft. felé, amely üzleteivel jelen van szinte az összes nagy magyarországi bevásárlóközpontban, valamint a vidéki városok és Budapest legforgalmasabb részein, és az elmúlt 25 év alatt az egyik legnagyobb hazai sport- és divatruházati vállalkozássá nőtte ki magát. Ennek a cégnek összesen 22 171 000 forinttal tartozik a szövetség.

Tenisz: százmilliós tartozások házon belülre | Magyar Hang

És akkor térjünk rá a több tagszervezet által is már szóvá tett, közérdekű adatnak számító infrastrukturális támogatásokra. Ez a támogatási rendszer 2013-ban indult, és az a lényege, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kijelölte az éves keretet, mire a szövetség mindenféle előkészítő folyamat, netán pályáztatás nélkül – ez egyébként nem kötelességük, de ekkora összegeknél esetleg nem ártott volna – ajánlásokat tett, hogy mely klubok részesüljenek az infrastrukturális támogatásból. Az Emmi ezeket szinte változtatás nélkül elfogadta, a kijelölt klubokkal szerződést kötött, majd átutalta részükre a pénzt.

Nos, eddig nem is lenne gond, ám az már roppant érdekes, hogy a szövetség egyik tagszervezet érdeklődésére sem volt hajlandó kiadni azt, hogy mely klubok mekkora összeget kaptak ebből a támogatásból. Persze, tegyük rögtön hozzá, az összeg odaítélésének, felhasználásának vannak jogi szabályai. Ilyen például az, hogy az üzemeltetési kötelezettség vállalásáról a szerződésben nyilatkoznia kell a klubnak, ugyanis ha a támogatást olyan infrastrukturális beruházáshoz kapják, amely építési engedély köteles, akkor tizenöt évig biztosítani kell az üzemeltetést, amennyiben nem építési engedély köteles, az üzemeltetési időszak mindössze öt esztendő. De természetesen ezek mellett is számos komoly feltételhez van kötve a pénz felhasználása.

Miután sosem engedélyezte az MTSZ az adatokba való betekintést, volt olyan klubvezető, aki megkereste Szabó Tünde sportért felelős államtitkárt, aki engedélyezte számára az adatok átnézését.

Tenisz: egyhangú elnökségi döntések - a tagok tudta nélkül | Magyar Hang

„A betekintést, mint MTSZ-tagszervezet kértem, a Soroksári Tenisztanoda nevében, és az Emmi Sportállamtitkárságán betekinthettem a szövetség által annyira titkolt adatokba. Az átadott dokumentumokról fényképet nem készíthettem, de kijegyzetelhettem őket, és az államtitkárságon elmondták, közzé is tehetem őket, mivel közérdekű adatokról van szó” – árulta el lapunknak Erdei Csaba.

Nos, az adatok alapján felhívtunk más teniszklubot is, és nem cáfolták a dokumentumban található összegek valódiságát, valamint azt, hogy azokat át is utalta a számukra az Emmi. A 2013-ban elindult támogatási rendszerben 2018 végéig összesen 2 794 720 000 forintot fordított az állam a teniszklubok infrastrukturális fejlesztésére. Ebből a Nemzeti Edzésközpont kapott a legtöbbet – hat salakos és három kemény (rebound ace) játéktér, illetve a régi csarnokban egy rekortan borítású pálya van, valamint a téli szezonra sátrakat borítanak a pályák fölé – mégpedig az összeg felét, 1 383 000 000 forintot. Viszont más állami forrásból építkeztek.

Ugyanakkor a NEK támogatásai után messze a legnagyobb összeget a Siófoki Kézilabda és Tenisz Klub kapta 2014-ben, mégpedig a dokumentumok alapján 250 millió forintot. Most mondhatnánk azt, hogy ebből az összegből rendezték meg a Balaton fővárosában a bosnyákok elleni, bravúros győzelemmel végződő Davis Kupa-találkozót, de ez egyszerűen nem igaz, ugyanis a DK-meccseket, valamint a nemzetközi tornákat nem az infrastrukturális támogatásból fedezték sem akkor, sem pedig most, ezekre az állam külön biztosított forrásokat. És itt kezdődnek a bajok, ugyanis hiába a törvényi előírás, azaz a fent említett üzemeltetési kötelezettség, Siófokon a pályák nem üzemelnek immár legalább másfél éve, holott 2019-ben még mindenképpen működniük kellene. Pedig nagyon trükkösen igyekeznek eltitkolni, hogy – már bocsánat a kifejezésért, de – fantomklubról van szó, ugyanis a honlapjuk (www.skctennis.hu) pont olyan, mintha élő lenne, amin az is megtalálható, mennyiért és milyen módon lehet(ne) pályát bérelni.

Természetesen az ott talált útmutatás alapján megpróbáltunk regisztrálni, e-maileztünk, sőt, sms-t is küldtünk a honlapon található telefonszámra. A regisztráció és az email kézbesíthetetlen, míg a megadott telefonszám gazdája Zamárdiban akart pályát biztosítani a számunkra, mivel – mint közölte – Siófokon már régen nem üzemelnek a pályák.

Más is megpróbálta ugyanazt az utat végigjárni, volt, aki személyesen járt Siófokon, ám az eredmény mindig ugyanaz volt: semmi sem működik már. Felmerül a gyanú, hogy az MTSZ meglehetősen hanyagul járt el ebben az ügyben – és akkor most elég finoman fogalmaztunk –, ugyanis minderről pontosan tudnia kellett, mégsem tett annak érdekében semmit, hogy ez a helyzet megváltozzon, és a jogszabályokban foglalt kötelezettségének a klub eleget tegyen.

Az már csak hab a tortán, hogy éppen a siófoki klubvezető, Fodor János szólalt fel a legerélyesebben a szövetség mellett az április 16-i közgyűlésen. Arról nem is szólva, hogy miként lehetett küldött egy olyan valaki, akinek a pályái elég régen nem üzemelnek, vagyis feltételezhető, túl nagy teniszélet nem lehet a klubjában.

Miközben a Siófokkal kapcsolatban a szövetség vezetőinél nem merült fel semmi kétség, addig például a nyíregyházi klubot – Fucsovics Márton nevelőegyesületét –, amelyről tudta mindenki, hogy a tenisz megtisztulása mellett szavaz, mondvacsinált okból (tagdíjfizetési hátralék), kizárták a részvételből. Mondjuk nem kis pofátlanság ez attól a szövetségtől, amelynek 707 millió forintos tartozása van. Ezek után tökéletesen illik a sorba, hogy amikor korábbi válogatott játékosok – Temesvári Andrea, Kapros Anikó és Sávolt Attila – bemennek a szövetségbe, hogy betekintsenek a közgyűlésen szavazó küldötteket és klubokat tartalmazó dokumentumokba, azzal küldik el őket, hogy ebbéli szándékukat nem jelezték írásban. Ez tény, ám az is, hogy normálisan működő sportszövetség esetén a volt játékosok által kért listának a közgyűlés teljes jegyzőkönyvével együtt már régen elérhetőnek kellene lenni az MTSZ honlapján.

A fentiek ismeretében ne is csodálkozzunk azon, hogy az MTSZ gazdasági működését nem egy esetben vizsgálta a NAV – több, a szövetséggel is partneri viszonyban lévő embert hallgattak ki, volt, akit több mint két órán keresztül –, jelenleg büntetőeljárás is folyamatban van, amit a miskolci tagszervezet a fenti számok tükrében indított el. Gazdasági visszaélések miatti alapos gyanú okán nyomoz a IX. kerületi ügyészség, hogy a versenybírók után be nem fizetett járulékokról, a korosztályos A-kerettagok elmaradt támogatásairól, az edzők, például Köves Gábor szövetségi kapitány több hónapos bérének (4,5 millió forint) eddig elmaradt rendezéséről már szót se ejtsünk. Illetve ne feledkezzünk meg arról, hogy a 707 millió forintos tartozással rendelkező MTSZ jelenlegi legnagyobb hitelezője a szövetség kommunikációs igazgatója és annak legszűkebb köre, ugyanis az A-Z Tenisz Produkció 382 276 000 forintra, míg az Open Time Kft. 2 730 000 forintra tart igényt. 

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.