Duplán triplázott a Győr

Duplán triplázott a Győr

A gyõri Eduarda Amorim ötödik BL-győzelmét aratta Gyõri Audi ETO KC színeiben Fotó: MTI/Kovács Tamás

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miután a női kézilabda Bajnokok Ligájának budapesti Final Four-jának bronzmeccsén a norvég Vipers Kristiansand, elképesztő izgalmak közepette, 31-30-ra legyőzte a francia Metz HB csapatát, senki sem volt a Papp László Sportarénában az orosz szurkolókon kívül, aki ne a Győri Audi ETO KC döntőbeli győzelmére fogadott volna. Pedig a győrieknek ugye ez volt a 13. nemzetközi kupadöntője, melyből nyolcat elveszítettek – az EHF Kupában négyszer, a KEK-ben egyszer, a BL-ben háromszor –, így egyszerűen muszáj volt javítani ezen az átlagon.

Természetesen telt ház fogadta a pályára lépő csapatokat, és talán a legnagyobb taps azt az Ambros Martinnak jutott, aki tavaly még a győriek mestereként lett négyszeres BL-győztes edző, majd elszerződött a mostani ellenfél, a rosztoviak kispadjára, és már az első szezon végén a BL-döntőbe vezette őket. A nézők kicsit aggódtak, mert a győriek keretéből hiányzott a cseh jobbszélső Jana Knedliková, akinek a lovaglóizma a szombati elődöntőben sérült meg. Igaz, a Rosztov sem a legjobb csapatával szállt harcba a végső sikerért, náluk az olimpiai bajnok beálló, Majja Petrova és a brazil világbajnok irányító, Ana Paula Rodrigues nem játszott.

Egészen elképesztő hangulatban, hatalmas gólpárbajjal kezdődött a finálé. A 2016-os olimpia és a tavaly decemberi Európa-bajnokság legjobb játékosának is megválasztott Anna Vjahirjeva vezérletével a rosztoviak elléptek két góllal (5-7). Ekkor sokan azt suttogták maguk elé, hogy Ambros Martin túl jól ismeri korábbi csapatát – a Rosztov remek védekezésével hibákra kényszerítette a győrieket. Ráadásul a szombati elődöntő hőse, a francia Amandine Leynaud ezúttal lövést is alig fogott a kapuban, így előbb időt kért Danyi Gábor, majd behozta a norvég Kari Aalvik Grimsbőt a háló elé. Mintha ez hiányzott volna, innentől kezdve beindult a Győr, és egy 7-1-es sorozattal zárta le az első félidőt (15-11). A szurkolók tomboltak, és ekkor mindenkinek eszébe jutott az elődöntő, amikor is a norvég Vipers gárdáját kilenc góllal verték.

A gyõri Eduarda Amorim ötödik BL-győzelmét aratta Gyõri Audi ETO KC színeiben

Fotó: MTI/Kovács Tamás

A második felvonás elején felváltva születtek a gólok, majd a lengyel játékvezetők a 37. percben alaposan belenyúltak a meccsbe: egy súlyosnak minősített szabálytalanság miatt végleg kiállították a győriek holland irányítóját, Nycke Grootot. A karmesteri pálcát a norvég Stine Oftedal vette a kezébe, aki az 53. percig hibátlanul vezényelte a csapatát (25-21).

Ám ekkor jött a hullámvölgy, és amikor 7 másodperccel a vége előtt a Rosztov egygólos hátrányban támadhatott (25-24), bizony sokan nem mertek a pálya felé nézni. Ám a végén a hét találatig jutó holland Lois Abbingh lövését kispárgázta Grimsbö, és szinte felrobbant az aréna: a Győr zsinórban harmadszor, összesítésben ötödször lett BL-győztes. Hasonló remek szériára legutóbb az osztrák Hypo Niederösterreich volt képes, amely 1992 és 1995 között négyszer győzött. A győri játékosok – akik 14 győzelem mellett 2 döntetlen játszottak az idei kupaszezonban – közül Eduarda Amorim és Görbicz Anita mind az öt BL-győzelemnek részese volt, és a mostani döntőben ketten 13 gólt dobtak a csapat 25 találatából, míg Grimsbö lett a Final Four legjobbja. A BL mellett a Győr megnyerte a hazai bajnokságot és a magyar kupát is, azaz duplán triplázott.

A siófoki csapat ünnepel, miután megnyerték a nõi EHF Kupa döntõjét a siófoki Kiss Szilárd Sportcsarnokban

Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

És hogy a hétvége teljes magyar sikert hozzon női kézilabdában, ne feledkezzünk meg arról, hogy a Siófok KC 26-21-re legyőzte a dán Esbjerg csapatát az EHF Kupa döntőjének szombati visszavágóján, így 47-42-es összesítéssel elhódította a trófeát. A Siófok KC a hetedik magyar klub, amely döntőbe jutott az EHF Kupában, és végül 13 győzelemmel, egy döntetlennel és két vereséggel lett kupagyőztes. A trófea mellett két címet is nyertek a siófoki játékosok: a finálé legértékesebb játékosa Estelle Nze Minko lett, Andrea Kobetic pedig 75 találattal a sorozat gólkirálynője.