Sovány előnyt szerzett a Ferencváros a BL-selejtezőjében

Sovány előnyt szerzett a Ferencváros a BL-selejtezőjében

Dan Biton, a bolgár Ludogorec (k), valamint Danilo Ihnatenko (j) és Olekszandr Zubkov (b), a Ferencváros játékosai a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezõjének 1. fordulójában játszott mérkõzésen Budapesten, Groupama Arénában (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hát eljött végre az igazság pillanata, amikor kiderül, vajon mennyit ér a magyar bajnok a nemzetközi porondon, a labdarúgó Bajnokok Ligájában. Persze még nem a csoportkörben, hanem az első selejtezőkörben. Idáig süllyedt a magyar foci megítélése, annak az országnak a labdarúgásáé, amely korábban több elődöntőst adott a BEK-ben (Vasas, Rába ETO és Újpest), döntőst a KEK-ben (MTK és Ferencváros), illetve VVK-győztest (Ferencváros), valamint UEFA-kupa döntőst (Videoton). De így múlik el a világ dicsősége!

Mindenesetre a Fradi felkészülésére nem lehet rosszat

mondani, hiszen a lejátszott nyolc edzőmeccsből – végre nemcsak nyolcadosztályú

ellenfelek ellen – hetet megnyertek, hat találkozón gólt sem kaptak, ráadásul a

gólkülönbségük 26-3 volt. Persze a Ludogorec ellen derül ki, mindez mit ér, de

a szurkolók a meccsre várva arról beszélgettek, vajon a sok eltiltott csatár

miatt nem lett volna szerencsés Bödét legalább a BL-selejtezőre megtartani. Persze

ott volt az edzőmeccseken öt gólt szerző, kölcsönből visszatért Priskin Tamás, aki

a sérült Lanzafame helyén a kezdőben kapott a bizonyításra lehetőséget.

„Jól sikerült a felkészülésünk, meg fogjuk állni a helyünket

a legrangosabb európai kupasorozatban. Arra kell figyelnünk, hogy a

legjobbunkat nyújtsuk, és a saját futballunkat játsszuk, a fiúk tudják, mit

várok el tőlük” – jelentette ki a meccs előtt a stadionba érkezve Szerhij

Rebrov, a Ferencváros vezetőedzője. 

Az a kezdőcsapatok ismeretében kijelenthető volt már a kezdés előtt, hogy a légiósok számában sikerült legyőzni a bolgár bajnokot, hiszen a Fradiban nyolc, a Ludogorecnél hét légiós lépett kezdőként a pályára. Pazar élőképpel vette ki a részét a B-közép a meccs előtti felvezetésből, és a hatodik percben aztán robbant a hangbomba, amikor Lovrencsics beadásából Nguen laza bokamozdulattal betalált a bolgár kapuba.

Tokmac Nguen (j), a Ferencváros játékosa ünnepli gólját csapattársaival, Lovrencsics Gergővel (háttal), Danilo Ihnatenkóval (b), Lasa Dvalival (b2) és Michal Skvarkával (b3, takarásban) a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének 1. fordulójában a bolgár Ludogorec ellen játszott mérkőzésen Budapesten, a Groupama Arénában (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Sajnos azonban hiába a korai gól, a Fradi nem tudta kihasználni a lélektani előnyt, hirtelen kényelmessé vált a játéka, és egészen a lefújásig helyzetbe sem került a hazai csapat. Ugyanakkor a bolgár bajnok szépen lassan megérkezett a meccsbe, jóval veszélyesebben játszott, és ha az igazat akarjuk írni, bizony senkit sem lepett meg, amikor a 31. percben egy sokadik Dibusz védést követően Swierczok bevágta a kipattanót.

A szünetig hátralévő időben inkább mezőnyjáték folyt, egyik csapat előtt sem adódott gólszerzési lehetőség. Sajnos az 45 percnyi játék után jól látható volt, a bolgárok sokkal nagyobb lendülettel tudnak Dibusz kapuja elé megérkezni, ráadásul a gólon kívül a Fradi nem is tudott igazán veszélyes helyzetet kialakítani, ami hazai pályán nem túl hízelgő a csapatra nézve.

A második félidőben ugyan a Ferencváros megint aktívabban kezdte a játékot – igaz, helyzetet így sem tudott kialakítani –, ám úgy tíz perc elteltével megérkezett a Ludogorec is a pályára, így az első 45 percben látott mezőnyjáték folytatódott tovább. A 61. percben aztán megint talpra ugrott a teljes Groupama Aréna, ám amilyen gyorsan ünnepelni kezdtek, olyan sebességgel ült is vissza mindenki a helyére, ugyanis Blazic találatát az izraeli bíró les miatt érvénytelenítette. Ám a 65. percben már ismételhette is mindenki a felugrást, ünneplést, ugyanis Priskin labdaszerzését követően Nguen éles beadását Zubkov remek mozdulattal  lőtte a bolgár kapuba, és ezúttal a bírónak sem volt erre egy rossz szava vagy ítélete sem.

Michal Skvarka, a Ferencváros (j) és Szvetoszlav Djakov, a bolgár Ludogorec játékosa a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének 1. fordulójában játszott mérkőzésén Budapesten, Groupama Arénában (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Mindkét edző – Rebrov és Sztojcso Sztoev – is cserélt, mindketten egy-egy gólerős játékost küldtek a pályára. A Fradi edzője a nagyobb előny kiharcolása, míg a Ludogorec trénere az esetleges egyenlítés miatt küldte pályára Lanzafamét, illetve Marcelinhót. Mindenesetre a bolgár bajnok sebességet váltott, és Dibusznak bizony a 72. percben minden tudására szükség volt, hogy kivédje Swierczok közeli próbálkozását.

Az edzők további cserékkel próbálták frissíteni a csapatokat, akik a hazai pontvadászathoz képest igencsak erős, a BL-ben szokott tempóhoz képest lassabb iramban gyúrta egymást a magyar és a bolgár bajnok. A Ludogorec mindent egy lapra tett fel, egyre bátrabban rohamozott, és egy kontra után amennyiben a partjelző nem nézi el az egyvonalat, akkor a csereként beállt Varga Roland meg sem állhatott volna Iliev kapujáig. Sajnos, elnézte…

A Fradi hősiesen védekezett az utolsó percekben, így a

zöld-fehérek sovány, egygólos előnnyel utazhatnak a visszavágóra. Ám legyünk optimisták,

tavaly a MOL Vidi FC-nek elég volt a hazai egygólos siker a Ludogorec ellen.

Igaz, azt a visszavágón érték el…

Bajnokok Ligája, selejtező, 1. kör

Ferencváros (magyar)–Ludogorec (bolgár) 2-1 (1-1)
Budapest, Groupama Aréna, 18.115 néző. Jv.: Ejtan Smulevics (izraeli)
Ferencváros: Dibusz – Lovrencsics G., Blazic, Dvali, Heister – Ihnatenko, Haratin (Sigér D, 77.) – Nguen (Varga R. 83), Skvarka, Zubkov – Priskin (Lanzafame, 66.). Vezetőedző: Szerhij Rebrov.
Ludogorec: Iliev – Ikoko, Terziev, Moti, Negyalkov – Biton (Marcelinho, 66.), Góralski (Badji, 78.) Gyakov – Lukoki (Jorge Intima, 83.), Swierczok, Tchibota. Vezetőedző: Sztojcso Sztoev
Gólszerző: Nguen (6.), Zubkov (65.) illetve Swierczok (31.)