Megvan az első arany: Rasovszky Kristóf világbajnok 5 kilométeren

Megvan az első arany: Rasovszky Kristóf világbajnok 5 kilométeren

A gyõztes Rasovszky Kristóf a nyíltvízi úszók férfi 5 kilométeres versenyének eredményhirdetésén a 18. vizes világbajnokságon a dél-koreai Joszuban. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csodálatosan kezdődött a magyar úszósport számára a Koreai Köztársaságban zajló világbajnokság, hiszen már az első napon magyar aranyéremnek örülhettünk. Azt előre lehetett sejteni, hogy ezúttal érdemes lesz figyelni a nyílt vízi úszóinkat is – elsősorban a tavalyi Európa-bajnokságon remeklő Rasovszky Kristófot –, és ez magyar idő szerint szombaton kora reggel be is igazolódott. A világbajnokság fő helyszínétől, Kvangdzsutól 130 kilométerre, bő másfél órás útra lévő Joszuban szemerkélő eső és 20 Celsius-fokos hőmérséklet fogadta a versenyzőket, akik 5 kilométeren versengtek egymással, mintegy bemelegítésként az olimpiai szám, a 10 kilométer előtt.

A szám Európa-bajnoka, Rasovszky Kristóf és Székelyi Dániel is ott volt a 60 fős mezőnyben, és nem csak ott voltak, hanem egészen fantasztikus eredményt értek el. Rasovszky Kristóf 53 perc 22,1 másodperces idővel diadalmaskodott, míg Székelyi Dániel 53:34,4-gyel a hatodik lett. Rasovszky történelmi sikert aratott, ugyanis ezzel megszerezte a szakág első magyar világbajnoki aranyát.

A 22 éves úszó szokásához híven utolsónak vetette bele magát a vízbe, ám nem sokkal a rajt után az élre állt, majd 700 méterrel a cél előtt Rasovszky ritmust váltott és négy másodpercre ellépett a mezőnytől, eközben pedig az addig a bolyban úszó Székelyi a második helyre jött fel. Rasovszky iramát nem tudták tartani a többiek, simán elsőként csapott a célba, míg a 24 éves Székelyi hatodik lett. Mindezek után elképesztő optimizmussal várhatjuk az olimpiai szám, a 10 kilométeres versenyt, ahol az első tíz helyezett szerez kvótát a 2020-as tokiói olimpiára.

Rasovszky Kristóf a férfi nyílt vízi úszók 5 kilométeres versenyében a 18. vizes világbajnokságon a dél-koreai Joszuban. Fotó: MTI/MTI Fotószerkesztőség/Kovács Tamás

„Ez az első felnőtt világbajnoki érmem. Sőt, én lettem a szakág első magyar világbajnoka, amit még fel kell dolgoznom magamban. Úgy jöttem ide, hogy bármi is lesz, az jó, de bíztam benne, hogy valamelyik számban odaérhetek a dobogóra. Az elején gondolkodtam rajta, hogy meg kellene bújni az első-második sor környékén, de annyira nagy volt a tumultus, hogy muszáj volt előre mennem, azt gondoltam annál nincs biztosabb, nincs verekedés. Persze végig figyelni kellett, hiszen folyamatosan jöttek” - nyilatkozta az MTI-nek a magyar úszósport nyílt vízi szakágának első világbajnoka, majd hozzátette, a következő két nap legfontosabb feladata, hogy megfelelően regenerálódjon a 10 kilométer előtt, ahol az első tízbe kerülést, azaz az olimpiai kvóta megszerzését tűzte ki.

Rasovszky Kristóf edzője szerint tanítványa 5 kilométeren szerzett világbajnoki aranyérme alkalmával minden úgy történt a vízben, ahogyan azt előre eltervezték, s a nyílt vízi úszók olimpiai számában, 10 kilométeren is a legjobbak közé várja őt.

„Úgy úszott, ahogyan az a nagy könyvben meg van írva. Minden úgy történt, ahogyan elterveztük, de nagyon hosszú út vezetett idáig. Kiderült, hogy lát a vízben, érzi a pályát és nagyon jó döntéseket hoz. Kiváló technikával úszik, az előre nézést pedig rendkívül gazdaságosan tudja beletenni az úszásának ritmusába. Ezen kívül pedig, amit a közönség nem láthat, hogy ő ennek él. Minden napjának a legfontosabb pontja, hogy milyen munkát kell aznap elvégeznie” – fogalmazott a láthatóan meghatódott Szokolai László, aki tíz éve irányítja a magyar úszósport első nyíl vízi világbajnokának felkészülését. A szakember hozzátette, mindenképpen dobogóra számítanak az olimpiai számban.

Természetesen ne feledkezzünk meg a hatodik helyen célba érkező Székelyi Dánielről sem, akinek ez az eddigi legjobb eredménye a felnőttek között. „Mindvégig megpróbáltam elkerülni a vízben zajló csatákat. Boldog vagyok amiatt, hogy sikerült teljesítenem az előzetesen kitűzött célomat, azaz az első tíz közé jutást, amellyel megalapoztam a 10 kilométeres viadalt. Szeretnék ott lenni Tokióban, azaz mindent megteszek azért, hogy a legjobb tíz között végezzek” – állította Székelyi.

Mi csak annyit tehetünk hozzá, amilyen a kezdés, reméljük,

olyan lesz a folytatás.

Eredmények

Nyílt vízi úszás, férfiak, 5 km

  1. RASOVSZKY KRISTÓF 53 perc 22,1 másodperc
  2. Logan Fontaine (Franciaország) 53:32,2
  3. Eric Hedlin (Kanada) 53:32,4
  4. ...6. SZÉKELYI DÁNIEL 53:34,4