Európa-liga: mindhárom magyar csapat továbbjutott

Európa-liga: mindhárom magyar csapat továbbjutott

A fehérvári Ivan Petrjak (alul) és a montenegrói Szrdjan Krsztovics a labdarúgó Európa-liga selejtezőjének első fordulójában játszott Fehérvár FC - Zeta mérkőzésen a felcsúti Pancho Arénában 2019. július 18-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az előzetes várakozások, és az első meccsek alapján, akár százszázalékos teljesítmény se lett volna meglepő. Azaz, a Ferencváros után a három Európa-liga induló, a Debrecen, a Fehérvár és a Honvéd is kettős győzelemmel vehette volna az első kört. Persze, tudjuk, feltételes mód a sportban sincs, így a „csont nélkül” forgatókönyv nem jött ugyan össze, ám – és ami a legfontosabb – mindhárom csütörtökön játszó magyar csapat is vette az akadályt, méghozzá veretlenül! Három döntetlennel így sikerült továbbjutniuk. Ez pedig azt jelenti, hogy mindegyik magyar együttes folytatja az európai kupaszereplését.

A három csütörtöki csapat közül a fellépést a Honvéd kezdte meg, ám hiába készültek a műfüves pályára, a múlt heti vereség után edzőt váltó litvánok a 18. percben Antal révén faragtak a hátrányukból. A Honvédon gyakran érződött, mintha nem pörgött volna fel kellőképpen, ám szerencséjükre a litván fővárosiaknak nem sikerült újabb gólt összehozniuk. No, nem azért, hogy így kedveskedjenek Báthory István kései atyafiainak, aki még lengyel királyként 1579-ben alapított egyetemet Vilniusban, egyszerűen nem jött össze a nagy helyzet.

A második félidőben mintha minden ott folytatódott volna, mint az elsőben. Aztán jött egy beívelés, és a 62. percben a Honvéd csapatkapitánya, Kamber bólintott, 1-1. Innen már nem igen volt visszaút a litvánoknak, hiába nyomtak, hiába volt olykor olyan érzése az embernek, mintha a Honvéd játékosai megint nem találnák a labdát. Lefkovits több nagy védéssel segítette a döntetlen megtartását, és hiába jött egy 7 perces (!!!) hosszabbítás, a győzelmet sem sikerült megszereznie a hazaiaknak. A Honvéd 4-2-es összesítéssel ment tovább, és a második fordulóban a román Universitatea Craiova lesz az ellenfele.

Talán a legharcosabb találkozót a három meccs közül a Debrecen produkálta, az ellenfél ugyanis kifejezetten agilisen, erőszakosan kezdett, látszott az albánokon, hogy nagyon akarnak. Ennek hamar meg is lett az eredménye, hiszen egy félpályáról felívelt labdára rástartolva Ethemi szépen kilőtte a hosszú felsőt, Nagy Sándor ezt nem foghatta. Ennek ellenére a meccs legjobb debreceni játékosa egyértelműen ő volt, mondhatni, ezen kívül kivédte az albánok szemét. Hiába támadtak, sem az első félidő végén, sem később nem tudtak újra betalálni, az ordító helyzeteket is kihagyták. Ez volt a Loki szerencséje, no meg az, hogy van egy jó védőjük, aki, ha a csatároknak nem megy, tud gólt is rúgni. Egy szöglet utáni kavarodás során Szatmári maradt egyedül az ötösnél, és ha már ott volt, nem teketóriázott, az 58. percben egyenlített. Ezt követően kiegyenlítettebbnek tűnt a játék, Herczeg András tanítványainak is több lehetőségük akadt, így az első meccsen is gólt szerző új szerzemény, Garba is helyzetbe tudott kerülni. A végén aztán itt is maradt az 1-1, és összesítésben 4-1-gyel ment tovább a cívis város csapata.

Ezzel egyébként igen pikáns, egyúttal elég kemény következő kör vár a Lokira. Azt követően ugyanis, hogy az AC Milant kizárták az európai kupaszereplésből, és így az AS Roma egy hellyel előrébb csúszott, a DVSC ellenfele az az olasz első osztályú Torino lesz, ahová az egykori debreceni klasszis, Sándor Tamás még az 1996-os atlantai olimpiát követően elszerződött – igaz, ottani karrierje nem sikerült túl fényesre, és nem is tartott sokáig.

A legálmosabb meccs egyértelműen a Fehérvár felcsúti fellépése volt. 5-1 után nem csoda; ugyan mentek a csapatok, de a nagy helyzetek elmaradtak, az idegenlégiósok nélkül, kizárólag montenegrói fiatalból álló ellenfél nem adta magát. Ugyan akadtak jó kevergetések, például a Fradiból kissé paprikás körülmények között távozó Petrjak villant nem egyszer, ám az ellenfél szinte mindig faragta, tördelte a játékot. Hiába állították ki a 74. percben D. Vukcsevicset, hiába állt be például Futács Márkó, az eredmény 0-0 maradt, azaz, mindhárom EL-meccs döntetlennel ért véget. A tavaly a főtábláig jutó és ott ügyesen vigéckedő fehérváriak 5-1-gyel mentek tovább.

Talán Negóéknak a legjobb a sorsolásuk, hiszen a liechtensteini FC Vaduzzal mérkőznek meg a következő körben. Persze, láttunk már karón varjút, a Vaduz esetében a 2006-os újpesti keretet lenne érdemes megkérdezni, ám ha a fehérváriak komolyan meg szeretnék ismételni a tavalyi évet, ezt az akadályt mindenképp venniük kell Juhász Rolandéknak.

Európa-liga, selejtező, 1. forduló, visszavágó:

Zalgiris Vilnius (litván) – Budapest Honvéd (magyar) 1-1 (1-0) – összesítésben 4-2 a Honvédnak

Vilnius, LFF stadionas, Jv: Rohit Saggi (norvég)

Zalgiris Vilnius: Berkovec - Mikoliūnas, Bolha, Tomic (Vareika 66.), Slijngard - Vorobjovas, Perez - Baravykas (Simkus 89.), Kiš, Morer Vicente - Antal; vezetőedző: João Martins

Budapest Honvéd: Lefkovits - Kálnoki-Kis (Uzoma 57.), Batik, Kamber, Lovric, Kukoc - Kesztyűs (Hegedűs 78.), Gazdag, Banó-Szabó - Moutari (Kulach 70.), N'Gog; vezetőedző: Giuseppe Sannino

Gólszerzők: Antal (18.), illetve Kamber (62.)

Kukes (albán) – Debreceni VSC (magyar) 1-1 (1-0) – összesítésben 4-1 a Debrecennek

Elbasan, Elbasan Arena, Jv: Sztaniszlav Todorov (bolgár)

Kukesi: Frasheri - Cuculi (Lulaj 61.), Teqja, Kitanovski, Rrumbullaku - Rama, Rroca, Musoli, Limaj (Musta 73.) - Ethemi (Cyrbja 84.), Shkurtaj

Debreceni VSC: Nagy - Ferenczi, Szatmári, Pávkovics, Tőzsér - Trujics (Csősz 82.), Varga, Haris (Damásdi 90.), Kusnyír - Szécsi, Zsóri (Garba 66.)

Gól: Ethemi (17.), ill. Szatmári (58.)

Fehérvár FC (magyar) – FK Zeta (montenegrói) 0-0 (0-0) – összesítésben 5-1 a Fehérvárnak

Felcsút, Pancho Aréna, 2841 néző, Jv: Paul Mclaughlin (ír)

Fehérvár FC: Kovácsik, Nego, Juhász R., Elek, Stopira, Pátkai (Milanov 63.), Kovács I., Hadzsics, Huszti, Scsepovics M. (Futács 80.), Petrjak (Hodzsics 79.)

Zeta: Akovics, Tuzovics, Vukcsevics, Cseklics, Szekulics, Goranovics, Milojko, Vukcsevics (Baosics 64.), Krsztovics, Bosnjak (Kontics 89.), Vukcsevics (Lambulics 83.)