Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP

Márton Anna: a hetedik te magad légy…

Szerző: | 2019. július 20., 17:53 | Sport, XB

Márton Anna felszerelése a páston a vívó-világbajnokság nõi kard egyéni versenyén a budapesti BOK Csarnokban (Fotó: MTI/Czagány Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sokan úgy várták a budapesti vívó-világbajnokság hatodik napját, hogy a harmadik, döntőket tartalmazó programban éppen a harmadik magyar érem születhet majd meg. Valóban meg is volt erre minden esély, hiszen a női kardozók között a főtáblán mind a négy magyar induló – Márton Anna, Pusztai Liza, Katona Renáta és Mikulik Júlia – ott volt, és Mikulikon kívül, aki kikapott a hongkongi Csan Jin-fejtől [CHAN Yin Fei] (13-15), a három testőrnő bejutott a következő körbe.

HIRDETÉS - AIP

Ott azonban már csak az idei Európa-bajnokság egyéni bronzérmese, Márton Anna tudott továbblépni, aki előbb simán lelépte a török Fatma Zehra Kösét (15-4), majd a nyolcaddöntőben az olasz Rossella Gregorióval csapott össze, aki több éremmel rendelkezik már a különböző világversenyekről, igaz, valamennyit csapatban érte el. A magyar vívót mindez egy pillanatig sem érdekelte, és az asszó első felében még izgalmas találkozó az egyperces pihenőt követően abszolút egysíkúvá vált, és Márton a végén simán győzött (15-8).

Márton Anna (j) és a török Fatma Zehra Köse a vívó-világbajnokság nõi kard egyéni versenyében a budapesti BOK Csarnokban (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

„Most jön majd az igazi értékmérő a negyeddöntőben, hiszen kifogta a lehető legnehezebb ellenfelet, ugyanis Velikaja a női kardvívás egyik legendája. De úgy vélem, Anna képes lesz felvenni vele a küzdelmet, és ha legyőzi az oroszt, minden esély megvan arra, hogy aranyérmesként zárjon” – mondta a Magyar Hangnak a negyeddöntők előtt a szintén válogatott László Luca, aki majd csapatban lép pástra.

Nos, a korábbi junior vb-bronzérmes, nemrég csapatban Eb-ezüstérmes vívó nem túlzott, amikor Sofia Velikaja eredménysorát dicsérte, ugyanis a 34 éves orosz eddigi pályafutása alatt olimpiai arany- és ezüstérmes, hétszeres világbajnok és kilencszeres Európa-bajnok. Márton azonban egy pillanatra sem tisztelte nagynevű ellenfelet, remekül kezdett, ám az orosz nem véletlenül a szakág egyik, ha nem a legjobbja és legtapasztaltabbja, hiszen ritmust váltott, megvárta, hogy a magyar ellenfele kezdjen el rohanni. Ez a taktikája pedig sajnos bevált, fokozatosan elhúzott, és a végén 15-7-re győzött. Ezzel eldőlt, hogy ezen a napon érem nélkül maradt a magyar válogatott.

„Elképesztően tartottam attól, hogy milyen lesz a hazai közönség előtt pástra lépni, mennyire fog ez feszélyezni engem. Ám örömmel tapasztaltam, hogy nyoma sincs az idegeskedésnek, élveztem minden pillanatát, amikor vívhattam. Sajnos érem nélkül zártam, és ezért csak önmagamat okolhatom, hiszen ahelyett, hogy taktikusan kivártam volna a megfelelő pillanatokra, szépen besétáltam a csapdájába. Rohantam előre, ő pedig kiválóan lépett közbe. Összességében nem zárom csalódottan a hazai világbajnokság egyéni versenyét, hiszen negyeddöntőt vívhattam, és a formám bíztató a csapatverseny előtt. Tény, hogy éremért jöttem erre a világbajnokságra, de a csapatversenyen ezt még be tudom pótolni” – jelentette ki a pástról lejöve Márton Anna, aki végül a 7. helyen zárta a vb-t egyéniben.

Pusztai Liza az amerikai Mariel Zagunis elleni asszó közben a vívó-világbajnokság nõi kard egyéni versenyén a budapesti BOK Csarnokban (Fotó: MTI/Czagány Balázs)

Sajnos a többieknek a legjobb 16 közé sem sikerült bejutni. Mondjuk mindkét fiatalunk esetében kijutott a „jóból”. Pusztai Liza az egyéniben kétszeres olimpiai és kétszeres világbajnok Mariel Zagunisszal mérkőzött. A 34 éves amerikai ugyan gyengébben kezdett, de 5-5-nél utolérte a 18 éves Pusztait, majd fokozatosan elhúzott, és a végén 15-12-re győzött. Katona Renáta a világranglistán negyedik Manon Brunet ellen lépett pástra, ráadásul a csörte alatt meg is sérült, így nem volt meglepetés, hogy a végén öt tussal kikapott.

Katona Renáta a vívó-világbajnokság nõi kard egyéni versenyén a budapesti BOK Csarnokban (Fotó: MTI/Czagány Balázs)

„Sajnos, az asszó közben kifordult a bokám, de nem ez miatt kaptam ki. Brunet tapasztalt, örülök, hogy tartottam vele a lépést, a 10-15 is jó eredmény vele. Azt viszont sikernek tartom, hogy az első meccsemen legyőztem a hongkongit. Remélem, a lábam az olimpiai kvalifikáció miatt roppant fontos csapatversenyre teljesen rendbe jön” – értékelte főtáblás teljesítményét Katona.

A férfi tőrözőktől már az is bravúrnak számított, hogy hárman is felkerültek a főtáblára, ráadásul Dósa Dániel valamennyi selejtezős asszóját megnyerte. Nos, a 32 közé jutásért folytatta a menetelését, és a német Luis Klein ellen 15-12-re győzött. Mikor már-már merészebb álmokat kezdtünk szövögetni, jött az orosz Timur Arszlanov, és előbb kiegyenlített 1-5-ről, majd átvéve az irányítást, végül 15-12-re megverte Dósát, aki így a legjobb 32 között búcsúzott. Pedig ha nyert volna, 2001 óta az első férfi tőrvívó lett volna, aki egy világbajnokságon bejut a nyolcaddöntőbe.

Dósa Dániel a vívó-világbajnokság férfi tõr egyéni versenyén a budapesti BOK Csarnokban (Fotó: MTI/Czagány Balázs)

„Nem értem, mi történt velem az asszó közepén, ugyanis jól kezdtem, vezettem is fölényesen, aztán fejben egyszerűen kiengedtem. Pedig tudtam, mit fog csinálni, és azt is, hogy nekem mit kellene tennem, de valahogy nem sikerült. Ha erősebb, jobb vívótól kapok ki, nem lennék ennyire dühös. Sok mindenen kell változtatni a jövőben, elsősorban a mentális felkészülésemen. Van pszichológusom, de trehány vagyok, nem járok rendszeresen. A jövőben keményen kell dolgoznom a koncentráción” – nyilatkozta vesztes meccsét követően Dósa.

A főtábla első fordulójában Németh András a szünetben még 8-7-re vezetett az amerikai Nick Itkin ellen, ám mikor visszatértek a pástra, egy teljesen más asszót láttunk. Németh mindössze két tusra volt képes, így simán kikapott riválisától (10-15). A harmadik magyar, Mátyás Bálint sérülés miatt nem lépett pástra az olasz Andrea Cassara ellen.

„Még a sikeresen és sántán megvívott selejtező után megvizsgálták Bálintot a Honvédkórházban és a Sportkórházban is, és mindkét helyen azt ajánlották, ne kockáztasson, lépjen vissza, mert ha rásérül, nagyobb baj származhatna belőle. Miután stabil vívó a csapatban, természetesen a csapatversenyen való részvételét sem akartuk kockáztatni” – tudtuk meg a visszalépés okát Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitánytól.

Az egyéni küzdelmek mellett megkezdődtek a selejtezők az olimpiai kvalifikáció miatt létfontosságú csapatversenyeken is, mégpedig a férfi kardozók és a női párbajtőrözők számára. Előbbiek számára – elnézést, de nincs rá jobb kifejezés – két edzésjellegű találkozó következett, amit az egyéniben ezüstérmet nyert Szatmári András vezetésével – Szilágyi Áron és Gémesi Csanád vívott még – simán meg is nyertek: Vietnám ellen 45-31-re, míg Egyiptom ellen 45:32-re nyertek a magyarok. Ezzel már bejutottak a legjobb nyolc közé, ahol az irániakkal vívnak majd vasárnap az elődöntőért.

Női párbajtőrcsapatunk viszont nem került be a legjobb nyolc közé, miután előbb magabiztosan, 45-26-ra legyőzte Szingapúrt, ám utána 42-36-ra kikapott Kínától a Budai Dorina, Kun Anna, Muhari Eszter, Nagy Kinga alkotta négyes. Ez pedig sajnos azt jelenti, hogy a tokiói álmok jóval halványabbak lettek, és az olimpiáig hátralévő időszakban több bravúrra is szükség lenne ahhoz, hogy női párbajtőrözőinknek reális esélye maradjon az olimpiai kvalifikációra. 

A vívó-világbajnokság vasárnap a férfi kard és a női párbajtőr csapatok helyosztóival zárul, illetve elkezdi a selejtezőket a női tőr és a férfi párbajtőr csapat.

Eredmények

Női kard egyéni

A 64 között:
Márton Anna–Malgorzata Kozaczuk (lengyel) 15-12,
Pusztai Liza–Alejandra Jhonay Benitez Romero (venezuelai) 15-12,
Katona Renáta–Au Sin Ying (hongkongi) 15-12,
Chan Yin Fei (hongkongi)–Mikulik Júlia 15-13.

A 32 között:
Márton–Fatma Zehra Köse (török) 15-4,
Mariel Zagunis (amerikai)–Pusztai 15-12,
Manon Brunert (francia)–Katona 15-10.

A 16 között: Márton–Rossella Gregorio (olasz) 15-8.

Negyeddöntő: Sofia Velikaja (orosz)–Márton 15-7.

Márton Anna a 7., Pusztai Liza 19., Katona Renáta 26., Mikulik Júlia pedig 40. lett.

Férfi tőr, egyéni

A 64 között:
Dósa Dániel–Luis Klein (német) 15-12,
Nick Itkin (amerikai)–Németh András 15-10,
Andrea Cassara (olasz)–Mátyás Bálint – a magyar vívó sérülés miatt nem lépett pástra.

a 32 között: Timur Arszlanov (orosz)–Dósa 15-12.

Dósa a 23., Mátyás Bálint az 55., Németh András az 56., Mészáros Tamás pedig a 132. helyen végzett.

Címkék: BOK-Csarnok, Budapest, férfi kard, férfi tőr, Márton Anna, női kard, női párbajtőr, vívó-világbajnokság


HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet, meg minden

#034 Morcsányi Géza – Majdnem takarásban

#034 Morcsányi Géza – Majdnem takarásban

Testről és lélekről a rivalda innenső és túlsó oldalán.

Pin It on Pinterest