HIRDETÉS
HIRDETÉS

Liza, a kardvívótündér

Szerző: | 2019. július 22., 18:22 | Sport

Pusztai Liza a vívó-világbajnokság nõi kard csapatversenyének selejtezõjében a Románia elleni mérkõzésen (Fotó: MTI/Czagány Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Aki látta, vélhetően sosem felejti el. Aki nem, az pedig egy életen át sajnálhatja. Amikor Pusztai Liza felment a pástra az utolsó asszóra a lengyelek elleni női kardcsapat nyolcaddöntőre, az eredményjelzőn az állt: Lengyelország-Magyarország 40-32. A lelátó népe már nemcsak a hazai vb-n az érmes álmokat, hanem már az olimpiai kvalifikációt is temette, ugyanis pillanatok alatt 41-33-ra módosult az állás, és úgy tűnt, hogy az addig remeklő lengyelek jutnak be a negyeddöntőbe. És ekkor történt valami, valami meseszerű, mert innentől kezdve a 17 éves magyar vívó ihletett formában csak adta, és adta a tusokat, és mire feleszmélt mindenki a csarnokban, már az állt az eredményjelzőn: Magyarország-Lengyelország 45-41!

„Liza, a kardvívótündér” – ordította bele a csarnok levegőjébe egy szurkoló, amit nagy taps fogadott, miközben a páston a többiek – Márton Anna, Katona Renáta és László Luca – éppen a levegőbe dobálták a mérkőzés hősét.

Pusztai Liza lengyelek elleni utolsó asszója sokáig beszédtéma lesz még a magyar szurkolók között (Fotó: MTI/Czagány Balázs)

„Életem legjobb meccse volt ez, még mindig nem akarom elhinni, hogy sikerült. Bent vagyunk a nyolc között, ezzel léptünk egy nagyot Tokió felé. Amikor indultam az utolsó meccsre, az edzőm csak annyit mondott, érezzem jól magam, vívjam ki magamból, ami bennem van. Hát, kivívtam magamból mindent. Kedden jönnek a világranglistán harmadik olaszok, és hazai páston ellenük sem vagyunk esélytelenek” – jelentette ki széles mosollyal az arcán Pusztai Liza. Csapattársa, az egyéniben hetedik Márton Anna csak annyit mondott: „Liza képes ilyenekre, de én nem tudom, mi történt, én a földet néztem.” 


HIRDETÉS

Gárdos Gábor vezetőedző csak azt mondogatta, hát ez a női kardvívás, minden előfordulhat. Halkan tesszük azt hozzá, még az is, hogy kedden a negyeddöntőben visszavágnak a hölgyek az Európa-bajnokság döntőjében elszenvedett vereségért az olaszoknak, és este, a világbajnokság záró napján éremért vívhatnak a várhatóan zsúfolt nézőtér előtt. A teljesség kedvéért tegyük hozzá, a csapat az első meccsét 45-21-re nyerte meg Románia ellen.

A magyar tőrcsapat tagjai, miután győztek Brazília ellen a vívó-világbajnokság férfi tőr csapatversenyének selejtezőjében (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Férfi tőrvívóink is győzelemmel mutatkoztak be, hiszen elképesztő csatában 45-42-re nyert a Dósa Dániel, Mészáros Tamás, Németh András és Mátyás Bálint kvartett, ám utána jöttek a világelső amerikaiak, akik nem kegyelmeztek, és tisztes magyar helytállást követően 45-27-re nyertek. Ekkor abban bízott mindenki, hogy legalább a 9. helyért vívhatnak majd a mieink, ám az álmokat Egyiptom szaggatta szét, miután 45-42-re legyőzték Dósáékat.

A budapesti világbajnokságon az érmeken kívül elsősorban a 2020-as olimpiai kvalifikációért vívnak a válogatottak, és az eddigi magyar szereplés alapján a kard szakágban reménykedhetnek a legerősebben a tokiói részvételben. A férfiak a második helyükkel hatalmas lépést tettek az olimpia felé – ahogy Szilágyi Áron mondta, megpróbálják Tokióban fényesíteni a mostani ezüstjüket –, míg a már biztos negyeddöntős hölgyek is megerősítették a helyüket az első hatban a ranglistán. Tőrcsapataink közül a hölgyeknek némi matematikai esélye még van a hátralévő világkupa-versenyeken – folyamatosan legalább a legjobb nyolc közé kellene bejutniuk –, míg a párbajtőrben a férfiaknak van nagyobb sansza arra, hogy ott legyenek Tokióban.  Ugyanis ne felejtse el senki, ha a csapat kijut a nyári játékokra, akkor egyéniben az adott országnak három vívója lehet ott az olimpiai páston.

Címkék: BOK-Csarnok, Budapest, férfi tőrcsapat, női kardcsapat, Pusztai Liza, vívó-világbajnokság


HIRDETÉS

HIRDETÉS

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS

Hirdetés

Már 70 éve mesél a Móra Kiadó
HIRDETÉS

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet, meg minden

#033 Képes Gábor – Kapudrog az informatikai forradalomhoz

#033 Képes Gábor – Kapudrog az informatikai forradalomhoz

Ellenkultúraként indult, aztán beköltözött otthonunkba.

Pin It on Pinterest