Simán továbbjutott a Fradi a BL-ben

Simán továbbjutott a Fradi a BL-ben

A ferencvárosi Olekszandr Zubkov, Davide Lanzafame, Michal Skvarka és Ihor Haratyin ünnepli a Ferencváros továbbjutását a BL második selejtezőköréből (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Ferencváros labdarúgócsapata kétgólos előny birtokában kezdhette meg keddi visszavágóját a Bajnokok Ligája-selejtező második fordulójában a máltai Valletta FC otthonában. A Fradi kétgólos előnye (3–1) mellett a statisztika is a magyar együttes továbbjutását ígérte. Ugyanis korábban nyolc alkalommal fordult elő, hogy a Ferencváros legalább két találat különbséggel nyert a nemzetközi porondon a párharc első meccsén, és hatszor sikerült is továbbjutnia.

„Képesek vagyunk idegenben is gólt szerezni, ezt bizonyítottuk az első fordulóban” – állította Dibusz Dénes, utalva arra, hogy az első selejtezőkör visszavágóján 3–2-re győzött csapata a bolgár PFC Ludogorec vendégeként, ráadásul a 25-szörös máltai bajnok Valletta FC egy idényben még sosem nyert két párharcot az európai kupaporondon, azaz egyszer sem jutott el a selejtező harmadik fordulójáig.

A párharc rendkívül fontos mindkét csapatnak, hiszen a rengeteg pénz mellett – eddig több, mint 200 millió forintot kaszált a Fradi – nem árt tudni, hogy a továbbjutóra biztosan két további kör vár az európai porondon, amelyből ha egyet megnyer, akkor az Európa-ligában, ha mindkettőt, akkor a BL-ben lesz főtáblás.

Nos, a Ferencváros ennek tudatában kezdte a találkozót, és már az első percben megszerezhette volna a vezetést a műfüvön rendezett visszavágón, ám Skvarka a kapufára lőtte a máltai kapusról kipattanó labdát. Noha a 3. percben Dibusznak is be kellett mutatnia egy bravúrt, az első tíz perc végére már két kapufát lőtt a Fradi, és abszolút fölényben futballozott, így már ekkor érezhető volt, itt csak valami csoda folytán juthat tovább a Valetta. Mindenesetre a Fradi-szurkolók megnyerték a maguk szópárbaját a hazai nézőkkel szemben, ugyanis kizárólag a zöldek B közepének hangját lehetett hallani, történt bármi a pályán.

Enmy Pena, a máltai csapat játékosa (b) és Mikalaj Szihnevics a labdarúgó-Bajnokok Ligája selejtezőjének második fordulójában játszott Ferencváros – Valletta FC mérkőzésen (fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

És sajnos a 26. percben történt, és a számunkra cseppet sem kedvező csoda felé tett a Valetta egy lépést. Ugyanis Lovrencsics egy ütemmel elkésve a büntetőterületen belül megrúgta a kilépő Tulimierit, és a bíró nem is ítélhetett mást, mint 11-est, amit Fontanella értékesített. Hát, erre aztán senki sem számított, hiszen a Fradi játszott fölényben, többet birtokolta a labdát, ám elől valami mindig hibádzott. Rebrov már alig félóra elteltével cserélt, ami egyértelműen jelezte, az ukrán mester véletlenül sem elégedett a látottakkal. És amikor a szurkolók ott tartottak a buzdításban, hogy száz kisleány egy gólra vár, nyugodtan mondhattuk azt, hogy inkább több millió magyar futballkedvelőre volt igaz a rigmus. Hiába támadt többet a Fradi, helyzet közelébe se került, és a játékosokon nem nagyon látszódott, hogy megszakadnának a pályán. Nem volt véletlen, hogy az öltözőbe vonuló Lanzafamééknak megérkezett a lelátóról az üzenet: harcoljatok!

Mindenesetre a második félidőben aztán már veszélyesen támadott a Ferencváros. Az 58. percben Lanzafame még lesről talált be egy szemre is tetszetős akció végén, ám egy perc múlva már semmi sem mentette meg a Valetta hálóját a góltól: a BL-ben rendkívül gólerősen játszó Nguen elindult középre, csinált egy-két cselt, majd 20 méterről kilőtte a bal sarkot. Hogy a 67. percben nem vezetett már Rebrov csapata, az csak azon múlt, hogy Zubkov fejesét Bonello hatalmas bravúrral szögletre ütötte, majd ezt követően a Skvarka által beívelt labdát ezúttal Lanzafame fejelte rá, ám a máltaiak hálóőre ezt is védte, 3 perc múlva pedig az olasz csatár lövését is. Úgy döntött Bonello, hogy a továbbjutás helyett – amire esélye sem volt a Valettának a játék képe alapján – rámegy a meccs embere címre: a pár perccel azelőtt beálló Szihnyevics lövését visszanyúlva kiütötte a bal sarok elől.

A magyar szurkolók ekkor már elégedetten énekeltek – a száz kisleány újabb gólra kezdett várni –, hiszen a zöld-fehérek abszolút uralták a találkozót, és tényleg csak arra lehetett némi izgalommal fogadni, hogy képes lesz-e valaki újra bevenni a parádézó Bonello kapuját. Nos, ez senkinek sem sikerült, igaz, a 89. percben Yuri Messias szabadrúgásánál Dibusznak kellett bemutatnia egy robinzonádot.

Maradt az 1–1, simán továbblépett a Fradi, ám a BL harmadik selejtezőjében ismét fel kell majd kötni azt a bizonyost, hiszen a horvát bajnok Dinamo Zagreb áll a zöld-fehérek útjában. Hogy a horvátok sem verhetetlenek, éppen a Groupama Arénában bizonyította be a válogatott.

 

Bajnokok Ligája, selejtező, 2. kör, visszavágó

Valletta FC (máltai)–Ferencváros: 1–1 (1–0)
Ta'Qali, Centenáriumi Stadion, 1585 néző. Jv.: Jonathan Lardot (belga)
Valletta: Bonello – Zerafa, J. Borg, Camilleri, Pena Beltre – Dimech (Nwoko, 74.), R. Muscat (Monticelli, 80.), Tulimieri – Yuri, Fontanella, Piciollo (Tonna, 89.). Vezetőedző: Darren Abdilla
Ferencváros: Dibusz – Lovrencsics G., Blazic, Dvali, Civic – Ihnatenko (Sigér, 33.), Haratin – Zubkov, Skvarka, Nguen (Varga R., 85.) – Lanzafame (Szihnyevics, 74). Vezetőedző: Szerhij Rebrov
Gólszerzők: Fontanella (27., büntetőből), illetve Nguen (59.)

Továbbjutott: Ferencváros (összesítésben 4-2)

 

A Fradi a horvát Dinamo Zagreb ellen lép pályára egy hét múlva a horvát fővárosban, míg a máltai Valetta az Európa-liga harmadik selejtezőkörében az FC Santa Coloma (andorrai)–Asztana FK (kazah) továbbjutójával mérkőzik.