Saját kezében a sorsa Marco Rossi csapatának

Saját kezében a sorsa Marco Rossi csapatának

(Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagyon régen vártuk már, hogy a magyar futballválogatott egy nagy torna selejtezősorozata vége előtt olyan helyzetben legyen, hogy saját maga dönthessen a sorsáról. Márpedig most ez a helyzet, Marco Rossi szövetségi kapitány „fiainak” reális esély mutatkozik arra, hogy kijussanak a részben hazai rendezésű 2020-as Európa-bajnokságra.

Ráadásul egy győzelemmel a magyar csapat a nagy őszi hajrá előtt szinte bebiztosítaná a továbbjutását egy olyan csoportból, ahonnan – a FIFA-ranglista alapján – csak igen kis esélye lenne rá. Bár legutóbbi három tétmérkőzésüket megnyerték Szalai Ádámék, a magyar futballisták így is a 45. helyre estek vissza a FIFA világranglistáján, miközben a csoportellenfeleink közül a vb-ezüstérmes Horvátország a 7., a legutóbbi Eb-bronzérmes Wales a 24., Szlovákia a 31., Azerbajdzsán pedig 109. helyet foglalja el.

Ám ezért izgalmas játék a labdarúgás: a nagyobb tudást sokszor lelkesedéssel, nagy erőfeszítéssel felül lehet múlni, ahogy tette azt a Rossi-csapat a horvátok 2–1-es, valamint a walesiek 1–0-s legyőzésekor. Ha a válogatott szeptember 9-én visszavág a Groupama Arénában a szlovákoknak, akkor olyan lépéselőnybe kerül a többiekkel szemben, ami már-már a csoportból való továbbjutással érhet fel. Jelenleg a magyarok három ponttal előzik meg a szlovákokat és az vb-ezüstérmes horvátokat – a két fő rivális éppen a magyar–szlovák előtt játszik egymás ellen ki-ki találkozót –, Wales hátránya már hat pont, Azerbajdzsán pedig még nem szerzett pontot. Az ötösből az első kettő jut ki a részben magyar rendezésű Európa-bajnokságra, amelyen három csoportmérkőzést és egy nyolcaddöntőt tartanak Budapesten.

Kínos vereség Montenegrótól, jönnek a szlovákok | Magyar Hang

„Utálok veszíteni. Ha a gyerekeimmel kártyázom, akkor is, nemhogy futballmeccsen. Ezért a Montenegró elleni találkozót sem vehetjük félvállról, ellenük is a legjobb teljesítményt várom a lehetőséget kapó játékosoktól." Ez a nyilatkozat, melyet már Montenegróban adott Marco Rossi, tökéletesen megmutatja mindenki számára, hogy a magyar válogatott szövetségi kapitánya milyen érzésekkel állt a helyi válogatott elleni barátságos meccshez.

Jó hír, hogy az MLSZ Telkiben található edzőközpontjába már minden kerettag megérkezett, és az sem zárható ki, hogy a korábban megsérülő Nagy Ádám felépül a sorsdöntő összecsapásra. A Bristol City középpályását a válogatott orvosi stábja kezeli, s mindent megtesznek annak érdekében, hogy Nagy pályára léphessen a szlovákok ellen. Marco Rossi a kerethirdetéskor egyértelművé tette, a válogatott korábban elért győzelmei csak abban az esetben maradnak értékesek, ha Szlovákia ellen is megszerzik a 3 pontot.

„Azt szeretnénk, hogy Magyarország a mérkőzés után is büszke lehessen ránk. Az Eb-kvalifikációt és az ehhez elengedhetetlen Szlovákia elleni győzelmet pedig ugyanannyira áhítjuk mi is, mint a szurkolók. A szeptember 9-ei mérkőzés kiemelten fontos az Eb-re kijutás szempontjából. Szlovákiának nagyon jó játékosai vannak, ezt láthattuk márciusban, a selejtezősorozat első mérkőzésén is, amikor kikaptunk tőlük” – nyilatkozta a szövetség honlapján a kapitány.

Így árazza be magát a magyar foci | Magyar Hang

Immár megkezdődött a 2019-2020-as első osztályú magyar labdarúgó-bajnokság. Hogy jót hoz, vagy inkább csak újabb bosszankodásra ad okot, majd az előttünk álló hónapokban kiderül. Mindenesetre bízzunk a kedvező forgatókönyvben, abban, hogy folytatódik a tavaly elkezdődött pozitív tendencia.

Rossi kiemelte, nagyon számít a szurkolókra, akiknek hatalmas szerepük volt a Horvátország és a Wales elleni sikerekben. Őszintén reméli, hogy a szlovákok ellen is megkapja a magyar csapat ugyanezt a támogatást. Egy biztos, szurkolásban most sem lesz majd hiány, hiszen nem egészen két óra alatt elkapkodták az összes belépőt.

„Nagyon boldog vagyok, hogy ekkora az érdeklődés. Saját példámból tudom, hogy egy olyan fontos mérkőzésen, mint amilyen a Szlovákia elleni, az érzelmek el tudják ragadni az embert. Ennek eredményeként sajnos már kétszer is kaptam eltiltást, amióta a magyar válogatott szövetségi kapitánya vagyok. Éppen ezért a Szlovákia elleni mérkőzésen nagyon oda kell majd figyelnem, nehogy elragadjanak az érzelmeim. Bízom abban, a szurkolók is megértik, csak sportszerűen buzdíthatnak minket. Ne adjunk arra esélyt, hogy esetleges nézőtéri gondok miatt megbüntessenek minket” – fogalmazott Marco Rossi.

Egy biztos, a magyar labdarúgó-válogatottnak saját kezében van a sorsa. Ha sikerrel veszi a szlovák akadályt, akkor már szinte biztos, 2016 után újra játszhat az Európa-bajnokságon. Ráadásul hazai közönség előtt.