Taroltak a Lőrincz testvérek: Viktor ezüstérmes, Tamás vb-döntős

Taroltak a Lőrincz testvérek: Viktor ezüstérmes, Tamás vb-döntős

Lőrincz Viktor (Fotó: MBSZ/Martin Gábor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A nur-szultani (korábbi nevén Asztana) olimpiai kvalifikációs világbajnokság harmadik versenynapján folytatták remeklésüket a magyarok: Lőrincz Viktor ezüstérmes lett, míg bátyja, Tamás bejutott a keddi döntőbe.

Úgy tűnik, a magyar birkózóválogatott a lehető legjobb formában érkezett meg Kazahsztánba, ahol az olimpiai kvalifikációs világbajnokságon újabb érem és tokiói kvóta került a zsákba. Ugyanis a Lőrincz testvérek egyike sem adta alább az olimpiai kvalifikációnál, valamint a világbajnoki döntőnél.

Azt már tegnap tudtuk, hogy a 87 kilósok küzdelmében Lőrincz Viktor kivívta a tokiói indulási jogot és bejutott a fináléba. A Honvéd Európa-bajnoka azonban elveszítette a döntőt a világ- és Európa-bajnok, ötkarikás bronzérmes ukrán klasszissal, Zsan Belenyukkal szemben nagyon szoros csatában, így a fiatalabbik Lőrincz pályafutása első vb-döntőjét követően ezüstérmesként végzett.

„Most még szomorú vagyok, de holnap már elégedett leszek, mert életem legjobb vb-eredményét értem el. Edzőimmel megbeszéltük a taktikát, igazából azt gondoltam, őt intik először, fordítva történt. Készültem a pörgetésére, sikerült is kivédekeznem, aztán visszaintették, sajnos engem nem hagytak annyit próbálkozni lentről. Szerintem kicsit gyorsan jött a második intésem, de ebből is tanulni fogok. Az előző évem rosszul alakult, a budapesti vb után aztán továbbra is megkaptam a bizalmat a szövetségtől. Idén sokkal jobban ment, megvan a kvóta, az olimpia a fő cél. Belenyuk nem hiába világklasszis, de hátha jövőre el tudom kapni” – fogalmazott a friss vb-ezüstérmes Lőrincz Viktor.

Természetesen nem szeretett volna elmaradni öccse eredményétől a háromszoros Európa-bajnok, olimpiai és vb-ezüstérmes, Lőrincz Tamás (77 kg) sem, aki előbb az Ázsia-bajnoki ötödik üzbég Jalgasbaj Beidimuratovot verte (3-0), majd az ukrán Volodimir Jakovlevet (5-2), míg a biztos tokiói kvótáért a litván Paulinas Galkinasnál bizonyult jobbnak (5-0). Az elődöntőben az egy súllyal feljebb Ázsia-bajnok kazah Askat Dilmuhamedov következett, aki az előcsatározások során a kétszeres olimpiai és világbajnok orosz Roman Vlaszovot, valamint a 2017-es vb-győztes szerbiai Nemes Viktort egyaránt felülmúlta. Ám ugyanez nem sikerült Lőrincz Tamással szemben, aki nagy csatában diadalmaskodott (1-1, későbbi pont), ezzel öccséhez hasonlóan bejutott a világbajnoki döntőbe, ahol az Európai Játékokon bronzérmes, vb-ötödik görög származású svéd Alex Michel Bjurberg Kessidisszel találkozik majd.

Lőrincz Tamás (Fotó: MBSZ/Martin Gábor)

„Kőkemény nap van mögöttem, de végre az öcsivel mindketten ott vagyunk a világbajnoki döntőben! A fináléban is nyerni akarok, de nagyon kellemetlen ellenfél lesz ez a magas, sokat kontrázó svéd. Mégis, ha választhattam volna a másik ágról az esélyesek közül, őt választom” – fogalmazott 32 éves kiválóságunk, aki amióta a 2016-os riói olimpia után feljebb lépett két kategóriát, minden világversenyén szerzett érmet, ahol elindult, összesen immár a tizenharmadikat. 

A többi szőnyegre lépő magyar közül az idei Európai Játékok ezüstérmese, Torba Erik (60 kg) lehető legnehezebb ellenfélként elsőre kifogta a címvédő orosz Szergej Jemelint, aki a tavalyi budapesti vb-n egy híján minden meccsét technikai tussal nyerte. Most sem adta alább (0-9), aztán könnyedén bemasírozott a fináléba, Torbát a vigaszágra irányítva. 2017-es Eb-ezüstérmesünk, Lám Bálint (BHSE, 130 kg) hiába vezetett 3-0-ra, végül az idei Európa-bajnoksághoz hasonlóan kikapott – ezúttal 6-3-ra – az Eb-bronzérmes román Alin Alexuc Ciurariutól, és kiesett.

Kedden a vigaszágas Torba Erik és a döntőző Lőrincz Tamás mellett Dénes Mercédesz (Érd) kezdi meg a szereplését az 53 kilós hölgyeknél.