Ez tényleg egy másik Ludogorec volt

Ez tényleg egy másik Ludogorec volt

Ihor Haratyin, a Ferencváros () és Anicet Abel, a bolgár Ludogorec játékosa a labdarúgó Európa-liga csoportkörében játszott mérkőzésen a fővárosi Groupama Arénában 2019. október 3-án. MTI/Kovács Tamás

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A bolgár bajnokcsapat emberhátrányban játszva is simán, 3–0-ra verte a Groupama Arénában a Ferencváros csapatát az Európa-liga csoportkörének második fordulójában, így továbbra sem képes a Fradi hazai pályán meccset nyerni egy nemzetközi kupa főtábláján.

Nem véletlen, hogy mind a Fradi, mind pedig a válogatott szeret a Groupama Arénában játszani, hiszen az itt tapasztalt hangulat óriási segítség a hazaiak számára. Ráadásul a zöld-fehérek az első főtáblás meccsükön léptek pályára a stadionban, és ha valóra váltja a Fradi az esélyeit, akkor a klub történetének első csoportmeccses sikerét arathatja. Az már egy órával a találkozó kezdete előtt érezhető volt, hogy a bolgár Ludogorec számára – akárcsak a Bajnokok Ligája-selejtező első fordulójában – ismét pokoli hangulatot fog a közönség teremteni. Általános volt a vélekedés, hogy a BL-selejtezőben elért 2–1-es sikerrel mindenki kiegyezett volna. Szerhij Rebrov szerint ebben az atmoszférában egyszerűen mindenki a maximumot fogja nyújtani, ugyanakkor nem fél attól, hogy a nagy akarás miatt túlságosan kinyílna a csapata, és így tálcán kínálná az eredményes kontra lehetőségét a Ludogorecnek.

Teljesen más Ludogoreccel csap össze ma este a Fradi | Magyar Hang

Sokak emlékezetében még élénken él a Ferencváros és a bolgár bajnokcsapat Bajnokok Ligája-selejtezőbeli párviadala, amelyet a zöld-fehérek kettős győzelemmel abszolváltak, ám ezúttal új edzővel és egy szinte kicserélt kezdővel lép pályára a Ludogorec az Európa-liga Üllői úti csoportmeccsén. Az egyetlenegy pillanatig sem volt kérdéses, hogy ma este telt ház lesz a Groupama Arénában a 18.55-kor kezdődő Ferencváros–Ludogorec Európa-liga-csoportmérkőzésen.

„Vannak, akik a támadóbb, vannak, akik a védekezőbb futballt kedvelik, de a Ferencvárosnak ma is az egészséges keveréket megtalálni, mert csak így lehet esélyünk. Négy, támadásban erős játékos kezd, azaz offenzívan fogunk játszani, de senki sem feledkezhet meg a védekező feladatáról” – jelentette ki a meccs előtt a Fradi ukrán vezetőedzője.

Budapest, 2019. október 3.

Isael da Silva Barbosa a Ferencváros (b) és Anicet Abel, a bolgár Ludogorec játékosa a labdarúgó Európa-liga csoportkörében játszott mérkőzésen a fővárosi Groupama Arénában 2019. október 3-án.

MTI/Kovács Tamás

Arról már korábban írtunk, a Ludogorec kezdőcsapata nyolc (!) helyen változott a júliusi meccshez képest, igaz, a Ferencváros kezdőjében is négy olyan játékos hallotta meg a kezdősípszót a pályán – Frimpong, Sigér, Isael és Boli –, aki nem volt ott a BL-selejtezőn. Mint ahogy a teljes csapat nem volt ott a gyepen, amikor elindult a találkozó, ugyanis a Ludogorec azonnal megszerezte a vezetést a középkezdést követően. Nedjalkov elment a bal szélen, pontosan centerezett középre, és a Heister által csak méterekről megfigyelt Lukoki kapásból bevágta azt a hálóba, Dibusznak esélye sem volt. Összesen 40 másodperc telt el…

Tehát még el sem kezdődött a találkozó, máris hátrányba kerültek a zöld-fehérek, azaz bármit talált ki Rebrov taktika gyanánt, az máris mehetett a kukába. Ráadásul a hetedik percben kis híján lemásolták a bolgárok a gólt eredményező támadásukat: ezúttal Marcelinho ment el a baloldalon, beadta a labdát, Heister megint csak szemmel követte Lukokit, aki annyira meglepődött, hogy megint helyzetbe került, és tíz méterre Dibusz kapujától egyszerűen eltörte a labdát.

Budapest, 2019. október 3.

A gólszerző Jody Lukokit, a bolgár csapat játékosát (b2) ünneplik csapattársai a labdarúgó Európa-liga csoportkörében játszott Ferencváros - Ludogorec mérkőzésen a fővárosi Groupama Arénában 2019. október 3-án.

MTI/Kovács Tamás

A nézőtéren a 13. percben fantasztikus élőkép bontakozott ki, az egész aréna zöld-fehérbe borult, és a szurkolók abban bíztak, talán ettől magára talál a csapat. Magára talált – a Ludogorec, és kizárólag Dibusz földön túli bravúrján múlott, hogy Keserü – aki Heister és Frimpong figyelmetlensége miatt került helyzetbe – a CSZKA ellenrúgott triplája után ne találjon be a Fradinak se. Mindenesetre Heister cseréje elkezdett érni, mert szinte nem volt jó megmozdulása, állandóan lemaradt az emberéről, és csak a lengyel bírónak köszönhette a 25. percben, hogy egy kirívó szabálytalanság után a pályán maradhatott. Majd rögtön utána elmérte Lukoki beadását, aláfutott, és a mögötte érkező Anicet Abel lövését Dibusz már ki tudja hányadik bravúrjával hárította.

A mérkőzés ezen szakaszában, látva a hazaiak támadójátékát, tényleg joggal merülhetett fel mindenkiben, vajon a Ferencváros vezetői jól döntöttek-e akkor, amikor a Boli, Szihnyevics, Priskin hármas mellett tették le a voksukat, míg elengedték Bödét és Lanzafamét. És amikor a 40. percben „madártávlatból” Forster bődületes szabadrúgásból kipókhálózta a jobb felsőt – vajon ki magyarázza meg, miért csak két játékos állt tessék-lássék sorfalat –, felmerült annak a rémképe, hogy a végén még visszasírhatjuk a Dinamo Zagreb elleni 0–4-et, mondván, akkor CSAK néggyel kaptunk ki. Mindenesetre a lengyel bíró – talán a két nép barátságára tekintettel – megpróbált segíteni a Fradinak, ugyanis még az első félidő végén kiállította a bolgár bajnok belső védőjét, Grigorét. Mindenesetre, amikor letelt az első 45 perc, mindenki megértette, vajon mit is értett azon a bolgár edző, miszerint ez a Ludogorec nagyon nem az a csapat, amelyikkel a Fradi júliusban találkozott.

A második félidőre egy sokkal harapósabb Ferencváros jött ki az öltözőből, ám hiába léptek fel a zöld-fehérek azonnal támadólag, ha az egyetlen lövésből, amit Zubkov jó helyzetből eresztett meg – bedobás lett a Ludogorec javára. Aztán a meccs helyzetét hagyta ki Nguen, az Üllői út legnépszerűbb „Tökmagja” egy gyönyörű visszahúzós cselt követően laposan lőtt, de Iliev hatalmasat védett, míg a kipattanóból a labdát Isael Föld körüli pályára küldte.

Hatalmas Fradi-bravúr, pontszerzés az Espanyol otthonában | Magyar Hang

Sajnos, egy rossz hírrel kell kezdenünk a Ferencváros éppen 15 éve várt újabb nemzetközi kupában játszott csoportmeccsét. Ugyan nem a zöld-fehérekhez kapcsolódik szorosan, de a magyar futball számára talán örök tanulságul járó esetre került pont azzal, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) fellebbviteli bizottsága elutasította a Budapest Honvéd óvását, amelyet a magyar klub a Craiova elleni Európa-liga selejtező után nyújtott be.

Elképesztő fölényben játszottak a hazaiak, ám előbb Nguen, majd Zubkov lövését védte Iliev, és ahogy telt az idő, látszódott, a mai Fradiban nincs senki, akiben benne lenne a gól. Viszont amikor a bolgár bajnok kiszabadult a nyomás alól, azonnal megmutatta, hogy kell a kapuba találni, hiszen egy szögletet követően Forster bizonyította, fejelni is tud – három védő közül csúsztatta Dibusz kapujába a labdát –, és emberelőny ide, emberelőny oda, a Fradi már háromgólos hátrányban várta a második félidő utolsó 25 percét. Halkan jegyezzük meg, a Ludogorec házi gólkirálya, Keserü helyzetbe sem tudott kerülni.

Rebrov egy kettős cserével próbálta meg felhozni csapatát, ám ahogy teltek a percek, látszódott, ez a Fradi is más, mint a júliusi. A zöld-fehéreknél egyedül a B-közepet lehetett maradéktalanul dicsérni, hiszen az ultrák egy percnyi szünet nélkül buzdították csapatukat. És hatalmas tapssal jutalmazták, amikor egy szemre tetszetős Zubkov, Isael, Skvarka támadás végén utóbbi fölé-mellé csavarta a labdát. Sajnos ennél nagyobb helyzete már nem akadt a Ferencvárosnak, így a Ludogorec simán bebizonyította, tényleg nem az a csapat, amelyiket a zöld-fehérek kétszer is legyőztek júliusban.

Elmaradt tehát a sporttörténelmi első hazai győzelem a csoportküzdelmek esetében, ráadásul ez lett az első nemzetközi kupameccse a Fradinak a főtáblán, amikor nem tudott gólt szerezni. Sosem fogjuk megtudni azt sem, hogy Rebrov erre a meccsre milyen taktikát dolgozott ki, hiszen már a 40. másodpercben hátrányba került a csapata.

A csoport másik mérkőzésén az Espanyol 2–0-ra győzött Moszkvában a CSZKA ellen.

 

Európa-liga, csoportkör, 2. forduló H csoport

FERENCVÁROS–LUDOGOREC (bolgár): 0-3 (0-2)
Budapest, Groupama Aréna. 16.163 néző. Jv.: Bartosz Frankowski (lengyel).

Ferencváros: Dibusz – Lovrencsics G., Blazic, Frimpong, Heister – Sigér (Szihnyevics, 73.), Haratin – Isael, Nguen, Zubkov (Varga, 80.) – Boli (Skvarka, 73.). Vezetőedző: Szerhij Rebrov.

Ludogorec: Iliev – Cicinho (Ikoko, 69.), Grigore, Nedjalkov, Rafael Forster – Badji, Anicet Abel – Lukoki (Góralski, 57.), Marcelinho (Moti, 46.), Wanderson – Keserü. Vezetőedző: Sztaniszlav Gencsev.

Góllövő: Lukoki (1.), Forster (40., 64.)
Kiállítva: Grigore (43.)

A H csoport állása:

  1. Ludogorec 2 2 - - 8-1 6 pont
  2. Espanyol 2 1 1 - 3-1 4
  3. Ferencváros 2 - 1 1 1-4 1
  4. CSZKA Moszkva 2 - - 2 1-6 0