Split jó ómen is lehet a magyar válogatottnak Horvátországgal szemben

Split jó ómen is lehet a magyar válogatottnak Horvátországgal szemben

A magyar csapat tagjai a Horvátország elleni mérkőzés előtt tartott edzésen, középen Marco Rossi szövetségi kapitány a spliti Poljud Stadionban 2019. október 9-én. Az Eb-selejtezőcsoportjában harmadik helyen álló magyar válogatott október 10-én este a vb-ezüstérmes horvátok vendége lesz (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Története során tizenkettedik alkalommal játszik Horvátországgal a magyar labdarúgó válogatott. Ha a FIFA-világranglistát nézzük – ahol ellenfelünk jelenleg a 8., míg Magyarország kereken az 50. helyen tanyázik – nem kérdés, hogy ki az esélyese a csütörtökön 20.45-kor kezdődő spliti találkozónak. Ha azonban azt nézzük, hogy idén március 24-én is a jelenlegi világbajnoki ezüstérmes számított esélyesnek dacára annak, hogy a magyar csapat hazai pályán volt a Groupama Arénában, aztán a végén jött a meglepetés, és 2-1-re nyertünk, akkor a remény hal meg utoljára.

A statisztikákon elmélázva, a horvátok utoljára tizenöt éve, 2004. szeptember 4-én tudtak megverni bennünket Zágrábban a 2006-os vb-selejtező sorozat alkalmával. Utána jött a 0-0-s visszavágó és még két 1-1-es barátságos meccs, mindkettő Magyarországon. Az összmérleg jelenleg két magyar győzelem – hogy keretbe tegyük, az első 1940-es és a legutóbbi találkozón –, hat döntetlen és három horvát siker.

Amúgy, Split akár jó ómen is lehet, hiszen 2005 augusztus elején a Debrecen itt verte meg csúnyán, 5-0-ra a házigazda Hajduk Splitet egy UEFA-kupa-selejtező odavágóján a horvátok legnagyobb ámulatára. Persze az egy ritka pillanat számított.

Visszatérve a realitások talajára, Marco Rossi is óvatosan nyilatkozott. Érdekes, a délelőtti budapesti sajtótájékoztatón mintha picit bátrabb lett volna, mint már kint Horvátországban.

Az MTI beszámolója szerint a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a fővárosban még arról beszélt: „Várható, hogy nem mi fogunk irányítani, ugyanakkor arra sem játszhatunk csak, hogy ne kapjunk gólt. Nem változtatunk a stílusunkon, és a futballról alkotott elképzelésünkön. Hátul óvatosnak kell lennünk, és nagyon oda kell figyelnünk a részletekre. Készen állunk a horvátok elleni csatára.” Az olasz szakember Ferihegyen, az elutazás előtt tartott sajtótájékoztatón hozzátette, hogy kedden két edzése volt a válogatottnak, melyeken a horvátok elleni taktikát gyakorolták a futballisták. Azt is megemlítette, hogy ez a rövid idő nem a legideálisabb a felkészülésre, de más csapatoknak sincs több idejük.

Az UEFA elutasította a magyar fellebbezést, zárt kapus lesz az azeriek elleni Eb-selejtező | Magyar Hang

Az MLSZ 14 éven aluli gyermekekkel fogja megtölteni a Groupama Arénát jövő vasárnap.

Rossi Splitben már azt hangsúlyozta, hogy a horvát labdarúgó-válogatott papíron erősebb a magyarnál, így benne van, hogy csapata kikap a csütörtöki Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen, de kiemelte, ha ez be is következik, korántsem mindegy, miként.

– A világbajnoki ezüstérmes lesz az ellenfelünk, amely nyolcadik a világranglistán, míg a magyar csapat az ötvenedik. Hazai pályán ennek ellenére sikerült meglepni őket márciusban, de korántsem biztos, hogy ez ismét összejön. Ha ki is kapunk, annak módját mi választhatjuk meg, nekünk a saját játékunkra kell koncentrálni – fogalmazott a távirati iroda által idézett olasz szakvezető.

A szövetségi kapitány szerint a meccs képét alapvetően határozza majd meg, hogy a magyar válogatott meg tudja-e tartani a labdát, mert ha nem, akkor védekezésre kényszerül majd, ellenkező esetben viszont csapata képes lesz a támadásvezetésre, amellyel problémát is okozhat az esélyesebb ellenfélnek. „Nehéz helyzetben vagyunk, sok játékosunk hiányzik sérülés vagy eltiltás miatt, négy futballistára nem számíthatok azok közül, akik pályára léptek a márciusi bravúros győzelem alkalmával, ebből három középpályás” – utalt arra Rossi, hogy az eltiltott védő, Baráth Botond mellett a sárga lapjai miatt hiányzó Nagy Ádámra, továbbá a sérült Pátkai Mátéra és Szoboszlai Dominikre sem számíthat.

A szakember úgy véli, szervezettséggel, önbizalommal és kellő motivációval pótolhatóak a hiányzók, de hogy ez sikerül-e, csak csütörtökön a pályán derül ki.

– Olyan bátran kell játszani, mint Budapesten. Fontos, hogy agresszíven védekezzünk, hasonló lesz a taktikánk, de nem lesz könnyű dolgunk, mert fantasztikus játékosai vannak a horvátoknak – ezt már Gulácsi Péter mondta a kinti sajtótájékoztatón. A magyar válogatott kapusa szerint a jó védekezés mellett kulcsfontosságú lesz, hogy a néhány lehetőséget viszont kíméletlenül ki kell használnia a csapatnak. „Itt pontokról és kijutásról van szó” – jelentette ki a német RB Leipzig csapatában védő, tavaly a Bundesliga legjobb hálóőrének választott Gulácsi.

A magyar labdarúgó-válogatott várható kezdőcsapata az MTI szerint: Gulácsi Péter – Lovrencsics Gergő, Willi Orbán, Kádár Tamás, Korhut Mihály – Kleinheisler László, Sigér Dávid – Holman Dávid, Kovács István, Dzsudzsák Balázs – Szalai Ádám.

A jelenleg a csoportjában kilenc pontjával a harmadik helyen álló magyar válogatott hátránya egy pont az éllovas riválissal szemben, míg Szlovákia jobb egymás elleni eredményével előzi meg. Így már egy döntetlen is jó lenne a jövőre nézve. Az ötösből – melynek még Wales és a sereghajtó Azerbajdzsán is tagja – az első kettő jut ki a 12 ország egy-egy városában, köztük Budapesten sorra kerülő kontinensviadalra. A novemberre elkészülő Puskás Arénában három csoportmérkőzést és egy nyolcaddöntőt rendeznek majd.