Hrutka: hiányzik a reális helyzetértékelés a magyar futballból

Hrutka: hiányzik a reális helyzetértékelés a magyar futballból

Gulácsi Péter kapus a Wales - Magyarország labdarúgó Európa-bajnoki selejtezõmérkõzés végén a cardiffi városi stadionban 2019. november 19-én. Wales 2-0-ra gyõzött. MTI/Kovács Tamás

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem tudjuk reálisan kezelni, értékelni helyzetünket, képtelenek vagyunk most már évtizedek óta szembenézni azokkal a problémákkal, mellyel labdarúgásunk küzd – értékelte a magyar válogatott teljesítményét Hrutka János Facebook-oldalán. A Ferencváros egykori labdarúgója szerint öntjük a sportágba a százmilliárdokat és nem vesszük észre, hogy ezek szakszerűtlen felhasználása most már „abszolút kontraproduktív" (a többi látványsportágban is).

– Kizárólag szakmai vonalon maradva, ha valaki egyetlen egyszer is reálisan értékel, a puszta számok mentén vetíti előre a lehetőségeinket (ahogy próbáltuk páran), akkor azt láthattuk volna, hogy egy csoportba kerültünk a világranglista jelenlegi (a kezdeten nagyobb volt a különbség) 7., 24., és 31. helyezett nemzeti tizenegyével, akiknél mind-mind vannak Top-játékosok, sőt, ezek a spílerek meghatározó, nemzetközi bajnokságokban játszanak hétről-hétre. Mi következik ebből: a realitás a 4. hely! – írja Hrutka.

Megint nem sikerült egyeneságon kijutni, Magyarország 2-0-ra kikapott Walestől, és negyedik lett | Magyar Hang

Az elmúlt 34 évben minden selejtezősorozat a reménykedéssel indult - hiszen az nem lehet, hogy megint elbukunk - amit általában gyors kijózanodás követett. Akadt ugyan pótselejtezős lehetőség, de az 1998-as világbajnokságért Jugoszlávia ellen lejátszott párharcot alighanem sokan kihagyták volna inkább, Csank János arca akkor mindenesetre sokat elárult a magyar futball állapotáról, ami nem nagyon változott a következő tizennyolc évben sem, egészen 2015-ig, amikor is Norvégiát oda-vissza legyőzve kijutottunk az Európa-bajnokságra.

A magyar válogatott kedden 2:0-ás vereséget szenvedett Wales nemzeti tizenegyétől, ezzel a negyedik helyen végzett az Eb selejtezőcsoportjában. A legutóbbi lebőgésről Marco Rossi szövetségi kapitány sem kertelt, a találkozót követő sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: tudomásul kell venni, képességeinknek vannak határai, ez főleg idegenben jön ki. – Harcoltak a fiúk, de ez nem volt elég. Fel kell fogni Magyarországon, hogy képességbeli gondok vannak. Felelős vagyok, túl sok meccsen kikaptunk. Ha kell, elmegyek, ez nekem nem probléma – fogalmazott a kapitány.

Sallai Roland a válogatott játékosa a mérkőzés után a következőket nyilatkozta: semmit nem valósítottunk meg abból, amit elterveztünk. – Pontatlanul játszottunk és elvesztettük a párharcokat. Öt pontos passzunk nem volt, minden támadásba belehibáztunk, nem tudtunk végigvinni egy normális akciót.

Hasonlóan értékelt Lang Ádám is, aki szerint öt-tízméteres passzokat nem sikerült végrehajtani, így nem lehet nyerni, pedig a walesiek nem estek nekünk. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy amint négy évvel ezelőtt is sikerült, most sem lehetetlen kijutni a világversenyre.

– Nagy lehetőséget szalasztottunk el, amit még meg kell emészteni. Egyelőre nem gondolok a pótselejtezőre – foglalta össze véleményét ki Kovács István, a MOL Fehérvár középpályása. Szerinte a mostani kudarc az elvesztett párharcoknak köszönhető, az Európa Bajnokságra való kijutás pedig a hazai pályán Szlovákiától elszenvedett 2-1-es vereségen úszott el.

Baráth Botond úgy gondolja nem kezdett rosszul a csapat, Wales azonban az első helyzetét kihasználta, támadásban pedig nem sikerült átjátszani az ellenfelet, így – egyetlen helyzetet leszámítva – esély sem volt az egyenlítésre.