Szlovénia ellen is működött az izlandi recept: nagy meccsen fordított Magyarország!

Szlovénia ellen is működött az izlandi recept: nagy meccsen fordított Magyarország!

Balogh Zsolt (k) az olimpiai kvalifikációs férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének második fordulójában játszott Magyarország - Szlovénia mérkőzésen a svédországi Malmőben 2020. január 19-én. (Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Andreas Hillergren)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb bravúros győzelmet aratott a magyar férfi kézilabda-válogatott az Európa-bajnokságon! A középdöntő második mérkőzésén az eddig hibátlan Szlovéniát győztük le 29-28-ra egy fordulatos, az utolsó percig izgalmas összecsapáson. A receptet az utolsó csoportmeccsen Izland ellen már kipróbáltuk: gyengébb első félidő után káprázatos folytatás, megtáltosodott védelem, Mikler Roland bravúros védései. Bánhidi Bence mellett most Ligetvári Patrik volt a nyerő ember, de mások, így Nagy Bence vagy Máthé Dominik is fantasztikus teljesítményt nyújtottak.

Kulcsmeccs - Gulyás István szövetségi kapitány nevezte így a Szlovénia – Magyarország összecsapást az osztrák-norvég-svéd közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének második fordulójában. A középdöntő első meccsén 36-29 kaptak ki a mieink Norvégiától, ez volt az első veresége a tornán az E csoportból fantasztikus teljesítménnyel, az első helyről, két pontot magával hozva továbbjutott fiatal magyar csapatnak.

A szlovénok mögött százszázalékos teljesítmény állt, bíztunk abban, hogy most törik meg ez a remek sorozat. A két csapat nehezen tudja meglepni egymást – gondolhattuk a meccs előtt, hiszen a szlovén kapitány, Ljubomir Vranjes a magyar csapatot is irányította, s számos ellenfelünk játszik magyar klubokban. A jelek szerint a magyaroknak mégis sikerült...

Kulcsmeccs ide, nagy tét oda, abban is bíztunk Gulyás Istvánnal együtt, hogy a magyar csapat továbbra is úgy játszik, mint akit nem nyomaszt semmiféle lelki teher.

Gyors gólváltással kezdődött a mérkőzés, Bánhidié volt az első találat. Lépéselőnyünket néhány percig tudtuk tartani, a szlovénok a 10. percben vették át a vezetést. Sajnos Mackovsek, Zarabec, Cehte vagy Dolenec átlövéseire nem volt magyar ellenszer, az sem hozott fordulatot, hogy a félidő közepén Miklert Székely váltotta a kapuban. Bravúrokat most inkább a szlovén Ferlintől láthattunk. A magyar csapat négygólos hátrányban is volt, a félidő végén a legeredményesebb magyar, Bánhidi kétgólósra csökkentette a különbséget, ám a szlovénoknak tíz másodperc is elég volt a válaszhoz Zarabec révén. Így 16-13-as hátránnyal fordultunk a második játékrészre.

Nyilvánvaló volt, hogy a védőmunka javítása nélkül esélyünk sincs a pontszerzésre. Ennek megfelelően meg is érkeztek a Mikler-bravúrok, Bánhidi pedig folytatta a gólgyártást, így gyorsan olvadni kezdett a szlovén előny. A 40. percben – ki más? – Bánhidi Bence kiegyenlített (17-17)! Ez a parádés kezdés az Izland elleni bravúros második félidőt idézte. A szlovénok tíz perc alatt egyszer találtak be, ami óriási változás az első félidőhöz képest. Nagy Bence a 43. percben a vezetést is megszerezte (18-19), majd Bánhidi újabb találatával máris kettővel mentünk. És nem volt vége! Ligetvári találatával a 45. percben már 21-18 volt az állás Magyarországnak! Ezután kezdett magához térni Szlovénia, leginkább Blagotinseknek köszönhetően. De az egy-két gólos előnyt nagy küzdelemben tudtuk tartani. Az 52. percben a fantasztikusan játszó Ligetvári bombájával megint háromgólos lett a magyar előny (22-25). Gyors gólváltások következtek, s a szlovénok kénytelenek voltak úgy ráfordulni a hajrára, hogy nem tudnak két góllal közelebb kerülni a magyarokhoz. Két perccel a vége előtt sikerült (27-28), de a következő magyar támadást Ligetvári Patrik újabb gyönyörű góllal fejezte be! Az utolsó perc előtt jött az utolsó szlovén időkérés. Negyven másodperccel a vége előtt Domenec értékesített egy hétméterest (28-29), majd jött a magyar időkérés. Az utolsó magyar támadás nem végződött góllal, de szlovén labdaszerzéssel sem. A lefújásra megmaradt az egygólos magyar előny!

A magyar válogatott ismét bizonyította, hogy van tartása, vert helyzetből is képes fordítani. A második félidőben látott teljesítményre nehéz méltó jelzőt találni. Kevesen gondolták az Eb előtt, hogy a torna ezen szakaszán az olimpiai selejtezőn való részvétel kiharcolása, illetve az elődöntőbe jutás még mindig elérhető cél marad. Kedden a legutóbbi Eb-n ezüstérmet szerzett svédek következnek... 

Kézilabda Európa-bajnokság, férfiak
Középdöntő, 2. csoport, 2. forduló
Szlovénia - Magyarország 28-29  (16-13)Malmö Arena, játékvezető: Óscar Raluy López, Ángel Sabroso Ramírez (spanyolok)