Fucsovics nagyot játszott, de Federer jutott a legjobb nyolcba Melbourne-ben

Fucsovics nagyot játszott, de Federer jutott a legjobb nyolcba Melbourne-ben

Melbourne, 2020. január 26. Fucsovics Márton a svájci Roger Federer ellen játszik a melbourne-i ausztrál nyílt teniszbajnokság férfi egyesének negyedik fordulójában 2020. január 26-án (Fotó: MTI/AP/Ri Dzsin Man)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagy meccset játszott a 27 éves magyar játékos a világklasszis Roger Federerrel. Fucsovics Márton többször is elvette, még többször elvehette volna ellenfele adogatását, de szervajátékait, néha könnyű labdákat rontva, nagyon sokszor veszítette el. Így is sporttörténelmet írt.

Karrierje során harmadszor találkozott Fucsovics Márton Roger Federerrel, két évvel ezelőtt szintén az Australian Openen, tavaly pedig Dubajban a negyeddöntőben. Első két összecsapásukat a svájci klasszis nyerte, bár Fucsovics mindkétszer szoros szetteket tudott vele játszani (az Australian Openen 6:4, 7:6, 6:2-re, míg Dubajban 7:6, 6:4-re kapott ki).

A Rod Laver Arenában, telt ház, 15 ezer néző előtt rendezett mérkőzés kezdetén mindkét játékos hozta az adogatását 3:3-ig. Ekkor Federer adogatott, és felcsillant a remény egy brékre. 0:40-nél egy fonák egyenes elütést elhibázott a legjobb magyar játékos, aztán a svájci klasszis egy fonák röptével hozott egy pontot, de a harmadik már megvolt. Az alapvonalról irányítva a labdamenetet Fucsovics tenyeresét már nem tudta visszaadni a világranglista 3. helyezettje (4:3).

Fucsovics és Federer is hozta a szervajátékát (5:4), majd a magyar játékos az első játszma megnyeréséért adogathatott. Magabiztos játékkal, egy ászt is ütve végül megnyerte a játszmát (6:4).

A második játszmában az egykori világelső 1 perc alatt kiszerválta a játékát, majd két bréklabdához jutott, amelyből egyet meg is nyert, miután Fucsovics ziccert rontott (0:2). Mindkét játékos hozta a szerváját (1:3), majd a következő adogatásváltás során Federer újra brékelt (1:5). Fucsovics kétszer is kikérte a sólyomszem segítségét, de milliméterekkel kicsúsztak labdái. Pedig jól és bátran játszott, a szettet mégis simán, 1:6-ra veszítette.

Szenvednek a teniszezők a bozóttűz miatt az Ausztrál Open-en | Magyar Hang

A harmadik szett elején Fucsovics játéka visszaesett, rögtön elvesztette adogatását, könnyebb labdákat is hibázott. Federer stabil játékkal újra elvette ellenfele adogatását (0:3), és bár ezután Fucsovics két bréklabdához jutott, a játék ismét a svájcié lett (0:4). Parádés labdamenetek is voltak, a világranglistán 67. helyen álló Fucsovics is nyert több extra pontot, Federer újabb szervajátékánál pedig újabb két bréklabda jött, amiből a másodikat meg is nyerte (2:4). Sajnos utána ismét alapvonali ütésekbe hibázott bele Fucsovics, majd elengedett egy könnyű röptét, ami beesett, így elvesztette adogatását (2:5), és a szettet is (2:6).

A negyedik szett elején agresszívan és jól kezdett a 27 éves Fucsovics, de nem volt szerencséje, kiélezett pillanatban necces labdát kapott, és ismét elvesztette szervajátékát (0:1). Federer is gyorsabban, támadóbban és pontosabban játszott (0:2), majd mindketten hozták adogatásukat egészen 2:4-ig. Ekkor Federer ismét brékelt, bár Fucsovics is szépen, hosszan játszott, néha egy centivel hosszabban (2:5). A meccset végül 2 óra 11 perc alatt húzta be a 20-szoros Grand Slam-győztes svájci világklasszis (2:6).

Fucsovics Márton így is történelmet írt, hiszen ő az első magyar férfi teniszező, aki kétszer nyolcaddöntőig tudott menetelni Grand Slameen.

A 27 éves magyar játékos azzal, hogy bejutott a negyedik fordulóba 300 ezer ausztrál dollárt (körülbelül 62,5 millió forintot) teniszezett össze. A nyíregyházi teniszező egyébként az ATP játékosprofilja szerint közel 2,8 millió amerikai dollárt, körülbelül 838 millió forintot keresett idáig.

Australian Open, nyolcaddöntő, Rod Laver Arena, Melbourne:
Fucsovics Márton–Roger Federer
6:4, 1:6, 2:6, 2:6