Helikopter-balesetben életét vesztette Kobe Bryant

Helikopter-balesetben életét vesztette Kobe Bryant

Kobe Bryant, a Los Angeles Lakers védője az amerikai profi kosárlabda-bajnokság Nyugati főcsoportja döntőjében 2010. május 19-én (Fotó: MTI/EPA/Paul Buck)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Helikopter-balesetben életét vesztette vasárnap Kobe Bryant kétszeres olimpiai bajnok, ötszörös bajnok NBA-legenda visszavonult amerikai kosárlabdázó – jelentette az amerikai TMZ hírportál.

A játékos legalább három társával utazott a magángépén, aminek a motorja előbb szikrázni kezdett, majd Calabasas felett lezuhant. Felesége, Vanessa Bryant nem volt ott a fedélzeten. A tragédiát senki nem élte túl. A szerencsétlenség okát egyelőre még vizsgálják a hatóságok.

Kobe Bryant szombat éjjel még az NBA örökös pontlistájának harmadik helyén őt megelőző, már szintén a Los Angeles Lakersben játszó LeBron Jamesnek gratulált.

A kosárlabdázó híres volt arról, hogy szeret helikopterrel utazni, még a Lakers játékosaként kezdett hódolni ennek a szenvedélyének. Felesége mellett gyászolja őt három lánya, Natalia, Bianca és Capri. Utóbbi mindössze féléves, tavaly júniusban született. A hírek szerint a kosárlabdázó negyedik lánya, a 13 éves Gianna – aki már maga is debütált kosarasként, édesapja mellett gyakran volt látható NBA-mérkőzéseken – szintén az apjával utazott a helikopteren, és ő is életét vesztette. Vasárnap esti hírek szerint a balesetben kilencen haltak meg. A szerencsétlenség után több NBA-meccsen is Kobe Bryantre emlékeztek. Gyászszünet volt a Denver Nuggets–Houston Rockets, illetve a Toronto Raptors–San Antonio Spurs meccseken is.

Minden idők egyik legnagyszerűbb NBA-kosarasaként tartották számon a 41 éves játékost, aki pályafutását 1996-ban, rögtön a Lakers-nél kezdte, majd a következő két évtizedben ott is folytatta. 1978. augusztus 23-án született Philadelphiában a korábban szintén NBA-játékos Joe Bryant, valamint Pamela Cox Bryant fiaként. De egyéb családi kötődései is akadtak a sporthoz: nagybátyja az 1955-ös születésű kosárlabdázó, John „Chubby” Cox.

Kobe hatéves volt, amikor az egész család Olaszországba költözött, így ott is kezdett komolyabban ismerkedni a játékkal. Folyékonyan meg is tanult olaszul, de nem sokáig maradtak ott, 1991-ben visszaköltöztek az Egyesült Államokba, Bryant itt kezdte el a gimnáziumot. Mindössze 18 éves volt, amikor a Los Angeles Lakers lecsapott rá, így ő lett az első védő, akit közvetlenül az iskolapadból emeltek ki. Az NBA történetének egyben a harmadik legfiatalabban pályára lépett játékosa.

Shaquille O'Neal mellett a Lakers második legnépszerűbb játékosává lépett elő, sorra aratták a győzelmeket, és három egymást követő évben, 2000-től 2002-ig bajnoki címig vitték a csapatot. O'Neal 2004-ben igazolt át, így Bryant lépett elő az első számú játékossá, 2006-2007-ben pedig vezette is a ligát pontátlagban. Azzal, hogy 2006. januárban 81 pontot dobott a Toronto Raptos ellen, ő lett minden idők második legeredményesebb kosarasa egy meccsen belül.

Kobe Bryant pályája tobzódott az ilyen „minden idők” eredményekben, sorra döntötte meg saját korábbi eredményeit, harmincas éveire a kosárlabda legendás alakjai közé sorolt. 2009 februárjában már harmadszor érdemelte ki az All-Star MVP-díjat, a 2009-2010-es alapszakasz legértékesebb játékosainak szavazásán pedig harmadik lett. 2014-ben megdöntötte Michael Jordan dobott pontjainak számát, így az örökranglistán átvette a harmadik helyet. 2016. április 13-án, at Utah Jazz elleni meccsen lépett utoljára pályára, itt hatvan pontot dobott.

Húsz szezont töltött az NBA-ben, ebből 18 alkalommal választották be az All-Star-keretbe. Tizenegyszer volt tagja a liga legjobb ötösének, négyszer pedig NBA All-Star gála MVP, azaz legértékesebb játékos. Olimpiai bajnok lett 2008-ban és 2012-ben.