Őrület az Eb-döntőn: büntetőpárbaj után kontinensbajnok Magyarország!

Őrület az Eb-döntőn: büntetőpárbaj után kontinensbajnok Magyarország!

A magyar válogatott játékosai ünneplik győzelmüket a medencében a budapesti vízilabda-Európa-bajnokság férfi tornájának döntőjében játszott Magyarország–Spanyolország mérkőzés végén a Duna Arénában, 2020. január 26-án (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vasárnap este rendezték a Budapesten, a Duna Arénában zajló vízilabda Európa-bajnokság utolsó mérkőzését, a férfiak döntőjét. Szerencsére Magyarország is érdekelt volt ebben, hiszen bejutottunk, és a motiváció is megvolt hozzá, hiszen 1999 óta nem nyertünk Eb-t, ráadásul utoljára 52 éve nyertük meg a kontinensbajnokságot hazai környezetben! Ellenfelünk pedig most az a Spanyolország, akikkel már egyszer játszottunk a csoportmérkőzések során, tíz nappal ezelőtt egy 11-11-es eredménnyel döntetlent elérve. A magyar csapat egyébként elég mélyről jött fel, két éve minden idők második legrosszabb Eb-szereplésével csak a nyolcadik helyre értünk oda.

Azt már a finálé előtt tudni lehetett, hogy a XXI. században először lesz nem délszláv bajnoka a kontinensnek, de azért a Duna Arénát megtöltő hazai közönség a győzelem reményében látogatott ki a mérkőzésre. A spanyolok motivációjával sem akadt gond, mert ők még nem nyertek Eb-t, csak olimpiát és világbajnokságot. Az viszont jó ómen volt a kezdés előtt, hogy Európa-bajnokságon még minket sem vertek meg soha. A Duna Arénában egyénként késő délután már lejátszották a bronzmeccset, amelyen Montenegró győzött Horvátország ellen 10-9-re.

Az első negyed ráúszásában a kék sapkában játszó spanyolok hozták el a labdát, rögtön kaptak egy kiállítást és Granados góljával meg is szerezték a vezetést. Zalánki szabaddobásból egyenlített, de aztán egy újabb emberelőnyt kihasználtak a spanyolok, 2-1 oda. Kihagyjuk az emberelőnyt, aztán Nagy Viktor védett nagyot, de újra a spanyolok voltak eredményesek, megtalálva a rést a kezek erdejében, 3-1. A harmadik emberelőnyt sem tudtuk kihasználni, így marad a kétgólos hátrány a negyed végére. 

A második ráúszás már a miénk, de kimarad a negyedik emberelőny is. Zúgott a mindent bele a lelátóról, és a védelmünk is összeállt emberhátrányban, sőt Angyal akcióból bevágta! Mehettünk a döntetlenért, de kontrát fújtak ellenünk. Ment a csihi-puhi a medencében, aztán Märcz Tamás edző egy emberelőnynél időt kért, hogy rendet tegyen a fejekben.

Märcz Tamás, a magyar válogatott szövetségi kapitánya beszél játékosaihoz a budapesti vízilabda-Európa-bajnokság férfi tornájának döntőjében játszott Magyarország–Spanyolország mérkőzésen a Duna Arénában 2020. január 26-án (Fotó: MTI/Czagány Balázs)

Sikerült, Zalánki kiegyenlít! Kivédekeztünk egy újabb spanyol emberelőnyt, és a meccs során először mehettünk a vezetésért, de a spanyol kapus védett. De aztán Varga Dénes hatalmas gólt ragasztott a hosszú felsőbe, először vezettünk! Büntetőt kaptak a spanyolok, de Granados kihagyta! Mi is elpuskáztunk még egy emberelőnyt, de ezt a negyedet 3-0-ra nyertük, és egygólos előnnyel megyünk a félidőre.

A harmadik negyed elején kiegyenlítettek a spanyolok, de végre megint kihasználtunk egy emberelőnyt, Vámos bevágta! Szép gólt ejtettek a spanyolok, de Manhercz akcióból volt újra eredményes. Nagy Viktort nem tudták becsapni, de nekünk sem sikerült értékesíteni az utolsó másodpercekben kapott emberelőnyt, így marad az egygólos fór az utolsó negyedre.

Az utolsó ráúszás a spanyoloké, de kivédekeztük. Emberelőnyt kapnak, kiegyenlítenek. Varga Dénes keze ekkor villant meg, megint vezettünk! Aztán vízilabdában ritkán látható dolog történt, Zalánki öngólt ütött a magyar hálóba, 7-7. Kaptunk egy emberelőnyt, Manhercz lőtt, megint vezettünk. Spanyol emberelőny, majd újra döntetlen négy perccel a vége előtt. Hárai centerből becsavarta, 9-8 ide! Másfél perccel a vége előtt megint egyenlítettek a spanyolok, sőt a végén meg is úsztak, de Nagy Viktor védett, így jöhetett a büntetőpárbaj! Eszeveszett őrület!

Varga bevágta az elsőt, a spanyolok is. Vámos is betalált, a spanyol löket elsőre kapufának tűnt, de bent volt az is. Manhercz is bevágta, a spanyol sem hibázott. Hosnyánszki is bevarrta, mi kapus cseréltünk, de egyelőre eredménytelenül. Zalánki lőtte az ötödiket, gól! Maradt bent Vogel és kivédte, Európa-bajnok Magyarország!

A magyar válogatott tagjai örülnek a győzelemnek a budapesti vízilabda-Európa-bajnokság férfi tornájának döntőjében játszott Magyarország–Spanyolország mérkőzés után a Duna Arénában 2020. január 26-án (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

– Az ilyen pillanatokért dolgozunk a stábbal. A kluboknál pedig azért tesznek sokat, hogy ezek a játékosok egyre jobbak legyenek. Az elmúlt időszakban több fiatal is „beleérett” a nemzetközi mezőnybe, és ők, kiegészülve a klasszisainkkal egy olyan elegyet alkotnak, amely minden válogatott ellen ütőképes lehet. Azt gondolom, ezt az elmúlt pár évben nem mondhattuk el – nyilatkozta az eredményhirdetést követően Märcz Tamás, aki Ivády Sándor, Gyarmati Dezső és Faragó Tamás után a negyedik vízilabdázó, aki játékosként, majd edzőként is „felért Európa csúcsára”.

Az MTI által is idézett szakember kiemelte, külön öröm, hogy most megtörtek egy 21 éves „böjti” időszakot, ráadásul hazai közönség előtt. „Azt követően, hogy 2017-ben világbajnoki, 2018-ban pedig világligadöntőt veszített el a gárda itthon, most valamit vissza tudtak adni a közönségnek” – fogalmazott a magyar kapitány.

Märcz Tamás a legutóbbi, 1999-ben Európa-bajnok magyar csapatnak játékosként volt a tagja, és ahogy fogalmazott: ugyan feledhetetlen számára a horvátok elleni firenzei döntő, de hazai környezetben nyerni egyszerűen leírhatatlan érzés. „Fantasztikus dolog látni a szemekben a csillogást. A két olimpiai bajnokunk, Varga Dénes és Hosnyánszky Norbert éremkollekciójából csak ez hiányzott, a fiataloknak pedig egy hatalmas lökést adhat a karrierjükben” – mondta a kapitány.

Vízilabda-Európa-bajnokság, férfiak
Döntő – Duna Aréna
Játékvezetők: Margeta (szlovén), Sztavridisz (görög)

Magyarország–Spanyolország 9-9 (1-3, 3-0, 2-2, 3-4) – büntetőkkel 5-4 Európa-bajnok Magyarország!

Gólszerzők: Zalánki, Varga Dé., Manhercz (2-2), Angyal, Vámos, Hárai (1-1), illetve Munarriz (3), Mallarach (2), Granados, Larumbe, Perrone, Tahull (1-1)