Elmarad a magyarországi női WTA-tenisztorna

Elmarad a magyarországi női WTA-tenisztorna

(Fotó: Tulane Public Relations/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elmarad a február 17. és 23. között Magyarországra tervezett keménypályás női tenisztorna. A magyar szakszövetség, az MTSZ szombaton arról tájékoztatta az MTI-t, hogy ellehetetlenültek a Budapestre, majd Debrecenbe meghirdetett verseny körülményei.

– Az ügy előzménye, hogy hónapokkal ezelőtt kiderült, a WTA többszöri döntése értelmében egy másik versenyt, Márky Jenő júliusi WTA-tornáját biztosan nem lehet hazánkban megrendezni, így a februári torna biztosíthatta volna, hogy 2020-ban is legyen Magyarországon WTA-torna – ami kormányzati szándék. Ezt figyelembe véve az elmúlt időszakban az MTSZ próbált arra az eshetőségre felkészülni, hogy egy esetleges kormányzati támogatás esetén meg lehessen tartani a februári tornát Magyarországon, elkerülve a nemzetközi kellemetlenségeket, amelyet egy ilyen verseny meghiúsulása okoz – írták.

A közlemény szerint a verseny meghiúsulása nagy kárt okoz a magyar női teniszezőknek, akiknek a torna remek felkészülés lett volna a hazai rendezésű Fed-kupa döntő előtt, köztük a párosban háromszoros Grand Slam-győztes Babos Tímeának, aki nevezett a versenyre, és az olimpiai kvalifikációs időszakában értékes ranglistapontokat gyűjthetett volna hazai környezetben.

A WTA-tornák körül huzavona nem új keletű, ahogy arról az MTSZ-szel kapcsolatos ügyeket feltáró cikksorozatunkban tavaly tavasszal írtuk: az Emmi már a 2019-es ATP- és WTA-tornákat is vizsgáltatta a Közbeszerzési Hatósággal, a hatályos előírások megsértése miatt; négy esemény állt átvilágítás alatt akkor, míg a Magyar Tenisz Szövetségnél a NAV és az ügyészség is nyomozott.

Magyarország a női Davis Kupának tartott Federation Cup, azaz Fed Kupa döntőjének budapesti megrendezéséért is harcba szállt, amit meg is nyert. A 2020 és 2022 közötti három fináléért a házigazda magyar csapat félmillió dollárt kapott. Előtte még a Magyar Közlönyből derült ki, hogy a Fed Kupa szervezését Orbán Viktor kabinetje összesen 20,6 milliárd forint állami garanciával támogatja. A rendezést ugyanakkor az MTSZ helyett az ilyen vagy ehhez hasonló munkákra alapított Nemzeti Sportügynökség Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaságot bízta meg a kormány, míg a szövetség a pályázati feladatokon túl szakmai kérdésekben működne közre a projektben, írtuk még tavaly június elején.

Most a szakszövetség arról írt: „A magyarországi WTA-tornák körüli huzavona, amely a mostani helyzethez vezetett, tavaly tavasszal kezdődött. Ekkor vezette meg Márky Jenő, a Hungarian Grand Prix torna jogtulajdonosa a kormányt, mert úgy tett vállalást a versenyének Bukarestből Budapestre hozataláról, hogy arra semmilyen előzetes jóváhagyása nem volt az erről a végső döntést hozó nemzetközi szervezettől, a WTA-tól. Így állhatott elő az a tarthatatlan helyzet, hogy miközben tavaly támogató kormányhatározat született arról, hogy 2019 és 2023 között a Hungarian Grand Prix versenyt Magyarországon rendezzék meg, és erre a kormány 2020-tól évente 900 ezer dollárt, nagyjából 250 millió forintot biztosítana, a WTA 2019 után 2020-ban sem engedélyezte a verseny Bukarestből Budapestre történő költöztetését, a WTA szabályok miatt, melyről több ízben tájékoztatta is a jogtulajdonost. A WTA döntése egyben azt is jelentette, hogy Magyarországon a februári Hungarian Ladies Open tornát lehetne csak megrendezni. A hazai szövetségnek bár nem volt semmilyen szerződése a jogtulajdonossal, a hazai tenisz nemzetközi megítélése, illetve a magyar női teniszjátékosok és a Fed Kupa-válogatott érdekében kötelességének érezte, hogy segítse annak esetleges megvalósulását. Az MTSZ ennek érdekében felajánlotta azonnali segítségét az Emmi-nek is. Ugyanakkor sajnos mostanra biztossá vált, hogy nem sikerült megteremteni a feltételeit annak, hogy a Hungarian Ladies Opent február 17-23. között meg lehessen rendezni.”

Az MTSZ közölte, a jövőben is mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a kormányakaratnak megfelelően Magyarország évente WTA-tornának adjon helyszínt.