Bővítenék az olimpiai járadékra jogosultak körét

Bővítenék az olimpiai járadékra jogosultak körét

Az olimpiai ötkarika a Japán Olimpiai Bizottság tokiói székháza előtt 2020. március 24-én (Fotó: MTI/EPA/Franck Robichon)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két apróbb törvénymódosítással segítené az olimpiai érmesek özvegyeit a Fidesz. Szabó Tünde, Bánki Erik és Kocsis Máté vasárnap délben nyújtotta be a javaslatot, amellyel a 2004-es sportörvényt módosítanák „a méltányosság alapvető elvét figyelembe véve” – írja az Index.

Míg jelenleg csak akkor jogosultak a járadékra az olimpiai érmesek özvegyei, ha az érmessel annak házastársaként a halála időpontjában és legalább az azt megelőző tíz évben megszakítás nélkül közös háztartásban éltek, most ezt öt évre csökkentenék. Illetve, ahogy a portál cikke megjegyzi, míg az eddig hatályos szabályozás szerint az érmes özvegye az érmes járadékának felét kapja csak, a módosítóval azt szeretnék, hogy az özvegy az érem járadákának teljes összegére jogosult legyen közös kiskorú gyermekük nagykorúváv válásáig. A törvényjavaslat arról is rendelkezne, hogy a korábban megállapított özvegyi járadékokat is módosítani kell kérelem alapján, és azok is jogosultak legyenek, akiknek az házastársa vagy élettársa már korábban elhunyt.

– Az olimpiai bajnokok 1998 óta kapnak életjáradékot. Először csak a 35 év feletti bajnokok és azok özvegyei kaptak, utána a további dobogós helyezettek. Az ezüst- és bronzérmesek a bajnokoknak járó összeg 70, illetve 50 százalékát vehetik fel. 2001-től az edzők is kaphatnak járadékot, míg 2004-től a szövetségi kapitányoknak is jár a pénz. Az életjáradék összege a KSH által megállapított évi átlagkeresethez van igazítva, vagyis folyamatosan növekszik. Egy olimpiai aranyért most havi 329 ezer forint jár – emlékeztet cikkében az Index.

Az Origo információi szerint a javaslat célja, hogy a csütörtökön elhunyt háromszoros olimpiai bajnok Benedek Tibor gyermekei hozzájuthassanak teljes életjáradékához.