Bravúrgyőzelem után szoros vereség, Oroszország már nagy falat volt a magyar válogatottnak

Bravúrgyőzelem után szoros vereség, Oroszország már nagy falat volt a magyar válogatottnak

Szalai Ádám (k), Szalai Attila (b2) és Sallai Roland (b) a labdarúgó Nemzetek Ligája csoportkörének második fordulójában játszott Magyarország – Oroszország mérkõzésen a Puskás Arénában 2020. szeptember 6-án (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A törökök elleni idegenbeli bravúrgyőzelem után Oroszországot fogadta a magyar labdarúgó válogatott a Nemzetek Ligája selejtezőjében. A Puskás Arénában, zárt kapuk mögött rendezett mérkőzés legfontosabb kérdése az volt, hogy meg tudja-e ismételni a Sivasban látott fegyelmezett, látványos, okos játékát Marco Rossi szövetségi kapitány együttese, vagy a csoport legerősebb csapata, Oroszország, mát túl nagy falat lesz. A találkozó felkészülési meccsként is funkcionált, hiszen a magyar válogatott a Bulgária elleni — a koronavírus-járvány miatt júniusról októberre elhalasztott — Európa-bajnoki pótselejtező előtti utolsó tétmérkőzésén lépett pályára.

A kérdésre az első félidőben egyértelmű választ adott a Sztanyiszlav Csercseszov szövetségi kapitány vezette orosz válogatott, amely könnyedén, félgőzzel játszva is fölényesen győzte le a magyar csapatot. Esélyünk sem volt, megszorítani sem tudtuk az oroszokat, és ami még ennél is fájóbb, az a mutatott játék volt, amely még csak nyomaiban sem emlékeztetett a törökök elleni teljesítményre.

Az oroszok tankönyvbe illő támadások végén, vagy hatalmas magyar hibák után szerezték a góljaikat. A 14. percben úgy vitték végig a pályán a labdát, hogy az egy oktatófilmben is helyet kaphatott volna, a mintaszerű passzolgatáshoz a magyar játékosok alázatosan asszisztáltak, Mirancsuk pedig magányában könnyedén gurított a kapuba. Két kimaradt magyar helyzet után a 32. percben az oroszok belőtték a második góljukat. Egy beadás után lepattanó labdával Szalai Ádám addig játszadozott, amíg lelopták a lábáról, Odzojev pedig 15 méterről kilőtte a hosszú sarkot.

A második félidő elején úgy tűnt, kiütéses vereség is lehet a vége. Fernandes olyan gólt lőtt, amitől még a kispályás amatőr meccseken is elszégyellik magukat a védők. A 46. percben megint simán vitték végig a labdát az oroszok, a magyar védők követni sem nagyon tudták a helyzetet. Dzjuba lövőcsellel leültette Gulácsit a kapuban, majd Fernandes elé passzolt, aki megnézhette, éppen hol üres a kapu, és oda is lőtte.

A 3-0-ás előny láthatóan megnyugtatta az orosz válogatottat, a játékosok elérték, amiért jöttek, és már mentek is volna haza, pedig még hátra volt szinte az egész félidőt. A mieink óvatos és kevéssé veszélyes támadásokat vezettek, egy óriási orosz hiba azonban kezünkre játszott. Egy előre ívelt labdára Szemjonov csapott volna, de elesett, Sallai pedig klasszis megoldással emelte a labdát a kapuba, 3-1. Ez feltüzelte az addig elég vérszegény csapatot, folyamatosan mentünk előre, és hosszabb-rövidebb időszakokra beszorítottuk az oroszokat a kapujuk elé. A 70. percben Nikolics kapott remek labdát, közelről bevágta, ezzel egy gólra feljöttünk.

https://www.youtube.com/watch?v=cZu-dMVxB_s

Az utolsó húsz percben nyomott, hajtott és helyenként egészen jól játszva az oroszok fölé emelkedett a magyar válogatott, az újabb gól azonban már nem jött össze, így 3-2-es vereség lett a vége. Marco Rossi legénysége azonban a második félidő nagy részében bizonyította, hogy a törökországi győzelem nem a véletlen műve volt. 3-0-ás hátrányból is fel tudtak állni, volt tartása a csapatnak, és többször is kellemetlen helyzetbe hozták a sokkal magasabban jegyzett ellenfelet. A törökök ellen, és az oroszok elleni második félidőben mutatott játék elég lehet a bolgárok ellen. Ha nyerünk Szófiában októberben, akkor Budapesten fogadhatjuk az Izland-Románia meccs győztesét. Egy újabb győzelemmel pedig kvalifikálnánk magunkat a 2021-re halasztott Európa-bajnokságra.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.