Káoszba fulladt a férfikosárlabda-bajnokság

Káoszba fulladt a férfikosárlabda-bajnokság

A kosárlabda (férfiak) NB I.-döntője (Egis Körmend–Falco-Vulcano Energia KC Szombathely) 2019-ben (Fotó: MTI/Varga György)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hiába szorgalmazták egyes klubok, hogy nyár közepén-végén induljon el a 2020/21-es bajnokság a hazai férfikosárlabda legmagasabb osztályában, a kérésük nem talált meghallgatásra. A szezonindulással jó kényelmesen megvárták a koronavírus-járvány második hullámát, így aztán nem csoda, hogy a férfiak bajnoksága alapszakaszának első fordulójában, október első hétvégéjén csak három mérkőzést tudtak megtartani a hétből. Aztán a második és a harmadik fordulóban már csak kettőt-kettőt, hogy a harmadik fordulót úgy ahogy van elhalasszák. A negyedikben csak egy meccsre, a Atomerőmű SE – Duna Aszfalt Kecskemét találkozóra került sor, és most vasárnap következne az ötödik forduló, de nem tudni, kikkel.

Hogy mi történt? A klubok gyanú esetén saját költségen tesztelik a játékosokat, és eddig nem volt olyan hét, hogy ne találtak volna pozitív mintát. Nem is egyet, így az érintett csapatok minden tagjának karanténba kell vonulnia, és a mérkőzéseket el kell halasztani. A negatív játékosok tíz nap karantén után visszatérhetnek, a pozitívak játékjogát 4-6 hétre bevonják, így jelentősen gyengülnek a keretek. 

Közben pereg az idő, és mint egy rossz komédiában: az „egészséges” csapatok ellenfelet keresnek maguknak, hívogatják a többi klubot, éppen ki tud kiállni egy mérkőzésre. Mire egy klubnál lejár a karantén, és tudnának játszani, bajba kerül a másik, így kezdődik az egész elölről, új ellenfelet kell keresniük az éppen játékképes együttesek közül. A lányoknál sem sokkal jobb a helyzet, gyakorlatilag nincs olyan klub az első osztályban, amelyiket ne érintett volna a fertőzés.

Mindez profi együtteseknél, ahol van csapatorvos, van pénz, és nyilván a saját jól felfogott érdekükből is odafigyelnek az alapvető közegészségügyi szabályok és járványügyi intézkedések betartására. Józan paraszti ésszel végiggondolva: mi lehet a valós állapot a társadalomban, vagyis a fertőzöttségi arány ott, ahol sokan jóval lazábban veszik a szabályokat?

Péntek délután a Bb1.hu kosárlabdás szakportálon a szombathelyi Falco KC szlovén edzője, Gasper Okorn egészen drámai hangvételű nyílt levelet tett közzé, azt állítva benne: ha nem lépnek a csapatok, az egész magyar kosárlabda veszélybe kerül.

„Holnap kezdődik az ötödik a forduló és a Falco Szeged elleni összecsapása lesz a 14. mérkőzése az egész szezonnak. Már most 22 elhalasztott mérkőzésnél járunk, ami a jövő heti fordulókkal csak növekedni fog. Ez az a rossz irány amiről beszéltem, az egész liga kezdi elveszíteni a szabályozottságát, tervezhetőségét. Teljes káosz van. Több csapat, mint például mi még el sem kezdte a bajnokságot, vannak olyan csapatok, akik már játszottak, de most épp karanténban vannak és akár 4–6 hétig szünetel számukra a bajnokság. Van egy harmadik csoport, akik pedig egészségesek és játszanának, de épp nincs kivel” – fogalmazta meg levelében az edző.

Ő azt javasolja: aki pozitív tesztet produkál, az menjen tíz napos karanténba, de ha utána negatív a tesztje, akkor egyből térhessen vissza a csapathoz, ne vonják be hosszú hetekre a játékengedélyét. A csapat többi tagja (amennyiben negatív tesztet produkálnak és nincsenek tüneteik) ne menjen karanténba, hanem játsszon, amíg tud. Ráadásul a helyzet minden józan számítás szerint durvulni fog: jön a tél és az influenzaszezon, és mindkettő súlyosbítja a járványt.