Uruguay legyőzésével továbbjutott a csoportból a magyar férfikézilabda-válogatott

Uruguay legyőzésével továbbjutott a csoportból a magyar férfikézilabda-válogatott

A Magyarország–Uruguay világbajnoki mérkőzés legjobbja, Máthé Dominik a 2021. január 17-én lejátszott mérkőzés után (Fotó: M4 Sport)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A mérkőzés három nagy Székely védéssel indult, különösen a második percet követő duplája volt látványos és remek bemelegítő. Az első gólig majd két és fél percig kellett várni, ekkor Máthé dobott egy nagyot, hogy aztán egy perc múlva újabb bombával vétesse észre magát, 2-0. Az uruguayiak 4 és fél perc után szépítettek, ám Bodó azonnal válaszolt rá, 3-1.

A következő tíz perc hét magyar gólt hozott: Bóka, Lékai, Bodó, Bóka, Bánhidi, Máthé és Lékai volt a sorminta. Székely jól védett, s mindössze egy gólt tudott dobni időközben az ellenfél, 10-2. Ekkor először kért időt Uruguay. Utána Máthé villant előbb, de jött egy hetes az ellenféltől, majd Rosta kiállítása után egy újabb uruguayi gól, 11-4. Ekkor picit mintha megfogta volna a kiállítás a magyarokat, több Székely mentés után aztán Bóka dobott újabb gólt.

Nem sokkal később jött egy újabb magyar két perc, Máthét állították ki, amit kihasználva újra betalált Uruguay, 12-5. Az emberhátrányban újabb gólt nem kaptunk, Ancsin közben a saját labdáját visszaszerezve dobott újabb gólt. Az ellenfél aztán két gyors helyzetből kevesebb mint egy perc alatt dobott kettőt, 13-7. A 25. percben Győri értékesítette az első magyar hetest, ám az uruguayiak nem engedték el az első félidő végét, gyorsan válaszoltak a büntetőre, 14-8. Az utolsó három percben még két magyar találat született, előbb Ancsin, majd Bóka volt eredményes. A félidő végét beárnyékolta, hogy Győri kihagyta a második hetesünket. Az első harminc percet 16-8-cal zárták a csapatok.

A második játékrész két gyors magyar góllal indult: Pedro és Bodó, 18-8. Sajnos ezt követően több pontatlanság is becsúszott, így két góllal válaszolt az ellenfél, 18-10. Beindult aztán a magyar csapat, több bosszantó eladott labda ellenére a 40. percben 25-12-re nőtt az előny. Máthé nagyon beindult, dobott négy gólt ebben a szakaszban, ebből egyet hetesből. Rajta kívül még Lékai jegyzett kettőt, de Pedro is kettőre jött fel. Bánhidi is megmutatta magát, egy remek lefordulás után 27-12-re ment el a magyar csapat, ráadásul ki is állították róla az embert.

A 47. percre 33-15 lett, Győri hármat, míg Bánhidi, Bodó és Hornyák egyet-egyet vágott. A második játékrészre beálló Borbély is lendületbe jött, egyre több jó védést sikerült bemutatnia. Ötven perc kellett, hogy meglegyen a húsz közte, Győri és Rosta góljaival 35-15-re nőtt a különbség.

Az utolsó tíz percre fordulva Ancsint állították ki, ám emberhátrányban is sikerült betalálnia a csapatnak, egy gyors, hosszú passzból ismét Rosta volt eredményes, 36-15. Egy üres kapus támadást követő labdaszerzésből az uruguayi Viera kapus a dél-amerikaiak nagy örömére dobott egy egész pályás gólt, 36-16.

A végére zárkóztunk a németekre, akik 43-14-et játszottak az uruguayiakkal. Szita, Hanusz, Ancsin, Rosta és Sunajko sormintával három perccel a vége előtt 41-17-re nőtt a különbség. Egy dél-amerikai találat után még Ancsin, Rosta és Sunajko is gólt tudott dobni, így a vége 44-18. A meccs embere a nyolc gólig jutó Máthé Dominik lett.

Magyarország így kiharcolta a továbbjutást a csoportból. Kedden a németek elleni meccs dönt majd arról, ki léphet tovább elsőként. Ugyan több gólt dobott a magyar együttes Uruguaynak, mint a németek, de ügyelni kell majd, mert ennyi pontatlanság megbosszulhatja magát a németek ellen.

Eredmény, csoportkör, 2. forduló, A csoport:
Gíza, zárt kapuk mögött, v.: Kolahdouzan, Mousavian (irániak)

Magyarország–Uruguay: 44–18 (16–8)
Lövések/gólok: 60/44, illetve 58/18
Gólok hétméteresből: 3/2, illetve 1/1
Kiállítások: 6, illetve 4 perc

Magyarország: Székely – Lékai (4), Máthé (8), Sipos, Bánhidi (3), Bodó (4), Bóka (4), cserék: Rodríguez (3), Hanusz (1), Győri (5), Rosta (4), Ancsin (4), Szita (1), Borbély, Hornyák (1), Sunajko (2). Szövetségi kapitány: Gulyás István